Hoppa till huvudinnehållet

Det här tittar jag efter i rapporterna

Snart stundar rapporterna för det fjärde kvartalet, och även om börsen mulnat senaste tiden, så gick många verkstadsbjässar som tåget under 2023. Därför kommer man ändå in i rapportperioden med en viss ribba. Det här tittar jag efter i rapporterna.

Analytikerna väntar sig sammantaget att bolagen ska bjuda på saftiga vinstlyft även i fjärde kvartalet, även om kvartalet kanske inte blir riktigt lika starkt som tredje kvartalet 2023. Som vid nästan varje rapportperiod kommer marknaden bita på naglarna mer åt vad som sägs mellan raderna i utsikter och prognoser, än de siffror för kvartalet som trots allt redan är historia.

I de två senaste rapportperioderna har marknaden straffat en i övrigt bra rapport hårt, om man samtidigt anar negativa utsikter. Samtidigt finns det incitament för vd:arna att vara försiktiga i utsagorna. Det finns inget att vinna på att vara väldigt positiv för att sedan behöva ta ned prognoserna. Många lär resonera som så att det är bättre att vara försiktig i sina framåtblickande ord och sedan kunna överraska, även om det innebär stryk på rapportdagen.

Verkstad speglar konjunkturen

Vad gäller just lågkonjunkturen så avspeglas läget förstås i verkstadsjättarnas rapporter, som därmed blir intressanta. Det är trots allt räntor och konjunkturoro som styr börshumöret just nu, och både verkstad och bank ger viktiga ledtrådar till var vi befinner oss i konjunkturen. Vi kommer se bra rapporter från sektorn, men de var så oerhört starka i kvartal tre, så kanske blir lyften inte riktigt desamma denna gång.

Känner bolagen av en lägre efterfrågan och syns det i orderingången? Orderböckerna har ju betats av under en lång tid, så kanske blir det först nu som den lägre takten i ekonomin faktiskt börjar synas. Vi kunde se tecken på sämre tider redan i den förra rapportperioden, med vikande volymer på sina håll.

Även i bolag med exponering mot hårt pressade sektorer som bygg och konsument bör vi kunna se se de tuffare tiderna i siffrorna. Vi har ju fått vinstvarningar från konsumentvära verksamheter som Electrolux och Resurs Bank och Peab från byggsektorn. Dock har ingen av verkstadsjättarna vinstvarnat.

Intressant blir också i vilken utsträckning bolagen har kunnat höja priserna i det här läget. Lyckas man behålla marginalerna i ett läge där en vikande efterfrågan möjligen inverkar på intäkterna? Här kan man tänka sig att agnarna skiljs från vetet, eller snarare att de som bara ha sagt sig ha ”pricing power” kommer att avslöjas om de inte kan leverera på det löftet. I senaste rapportperioden kunde vi dockse tecken på att marginalerna faktiskt hölls uppe, på sina håll med hjälp av lägre kostnader. Flera storbolag, Telia och Volvo Cars, exempelvis, har program med kostnadsminskningar på gång.

Starkare krona

Kanske får verkstadsbjässarna nu heller inte samma draghjälp från kronan. Den har varit svag under en lång tid, men stärktes under det fjärde kvartalet till följd av bland annat en ökad riskaptit på de finansiella marknaderna. Kronan har boostat verkstadsbolag med tillverkning i Sverige och försäljning i andra länder, men nu kan istället bolag som köper in i andra valutor för att sedan sälja i Sverige hurra. Dock förekommer valutasäkringar, och valutaförändringarna ska igenom flera led innan de får effekt vilket kan ta tid. Därför är det inte glasklart i hur hög utsträckning kronförstärkningen kommer påverka i det fjärde kvartalet.

Utdelningsregn väntas

Vi får i samband med rapporterna också styrelsernas utdelningsförslag, som för det absolut allra mesta också blir verklighet efter att förslaget godkänts på vårens bolagsstämma. Att storbankerna väntas dela ut stora summor står klart – 90 miljarder kronor totalt väntas, och en debatt om storbankernas utdelning är redan igång. 2023 var något av ett rekordår för bank och verkstad och därför lär utdelningarna blir goda, men i vanlig ordning lär diskussion om framför allt bankernas utdelningar väntas. Utdelningsnivåerna kan också ses mot bakgrund av att vi går mot en svagare konjunktur, med förmodad svagare räntenetton för bankerna. Andra bolag där utdelningsbeskeden blir högintressanta är bolag som Volvo – som har anammat något av en tradition att ge extrautdelning – samt högutdelande teleoperatörerna Telia och Tele2.

Vad tittar du lite extra efter i rapporterna?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm