Hoppa till huvudinnehållet

Det här håller jag koll på i Q2-rapporterna

Mitt i högsommarvärmen är det dags för börsjättarna att bekänna färg. Det här tittar jag på lite extra.

Det kommer att levereras starka rapporter. Jämförelsetalen är lätta, eftersom andra kvartalet 2020 var ett kvartal präglat av nedstängningar och restriktioner. Därför ska de bolag som påverkades negativt av detta helt enkelt leverera ett kanonkvartal i jämförelse. Vi bör kunna vänta oss flertalet omvända vinstvarningar. Därmed inte sagt att det är självklart med positiva börsreaktioner på en till synes stark rapport. Märk väl att börsen gått urstarkt i år, och verkstad och bank har legat i framkant. Mycket har därmed tagits ut i förskott. En tendens vi sett i de senaste rapportperioderna är neutrala eller ibland rentav negativa reaktioner på starka rapporter – helt enkelt för att aktien gått starkt inför rapporten.

Vi har också en kategori “pandemivinnare” som istället får tuffa jämförelsetal, eftersom tillväxten för dem accelererade just i samband med nestängningarna och restriktionerna.

Faktorer jag håller ögonen på:

Eftersom jämförelsetalen i många fall är lätta så blir fokus, återigen, på de framåtblickande faktorerna. Vad säger bolagen om andra halvåret? I höst väntar helt andra jämförelsesiffror, samtidigt som marknaden gärna vill se att försäljningen tagit fart. Det räcker då inte med att det är lägre kostnader som hållit vinster uppe. Däremot blir kostnaderna ändå intressanta. Kan man hålla i dem samtidigt som försäljningen ökar borgar det för fina marginaler.

Dessvärre vittnar många bolag om stigande kostnader som en följd av halvledarbrist, högre råvarupriser och högre priser på frakt. Då är frågan om företagen lyckas föra vidare dessa ökade kostnader ut till kunderna.

De här branscherna kikar jag på lite extra:

Bankerna har gått otroligt bra under våren, en följd av rotationen mot värdebolag och stigande räntor. Just stigande räntor är ju något banker mår bra av.

Verkstad är alltid intressant, särskilt mot bakgrund av den goda utvecklingen tack vare första halvårets rotation mot cykliskt.

Jag håller också koll på bolagen inom spelsektorn, där vi hittar flera spararfavoriter som i många fall får brottas med tuffa jämförelsetal.

Viktiga rapportdagar att hålla koll på:

15 juli:

SEB, Investor, SBB, Castellum

16 juli:

Ericsson, Handelsbanken, Swedbank, Atlas Copco, Husqvarna, Autoliv, Essity

20 juli

Volvo, SKF, Electrolux, Epiroc, Alfa Laval

21 juli:

Nordea, Evolution Gaming, Stora Enso, SSAB, Telia

22 juli:

Boliden, Trelleborg, SCA

Vad håller du koll på?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
den fete
den fete
2021-07-05 14:26

ja det är intressant men just nu är det ltressantaste att veta vilka företag som fått sina hårddiskar krypterade . förutom kf och sj som redan är känt det är väldigt kart att det ger en negativ avkasting. inte bara på företag utan även att kunna transaktioner pengar med den avseda valutan bitcoin..

Malte
Malte
2021-07-07 11:46

Hej Frida,
Tycker det är lite konstigt att du inte har Sandvik som rapporterar Q2 den 16/7 och brukar vara en riktigt bra värdemätare för verkstads sektorn.

Ha en fin dag.