Hoppa till huvudinnehållet

Corona-preppa din privatekonomi!

Corona-virusets spridning kan inte ha undgått någon. De flesta blev sannolikt redan i januari varse om virusets härjande i Kina, men trots det så fortsatte börsen att tuffa på i starkt takt. Torsdagen den 20:e februari, veckan innan Stockholmarnas sportlovsvecka så toppade börsen. Sedan dess har det bara gått utför. Närmare bestämt nästan 30% om vi tittar på OMXS30! 30%!! Det är helt galet mycket!

Omvärldens kris och panik

Media har varit frikostiga med information om Corona-virusets framfart och vi kan dagligen läsa om hur land efter land inskränker rörelsefriheten i syfte att förhindra/sakta ner spridningen. I Spanien får du inte gå ut om du inte har särskilt skäl. Frankrike har infört en liknande policy i 14 dagar. I Ungern måste restauranger, caféer och butiker stänga senast kl. 15. Andra länder har liknande regleringar. Gemensamt är att detta riskerar att slå oerhört hårt mot individen som i värsta fall inte kan arbeta och därmed inte få någon inkomst, men även mot företagen som inte får några kunder och därmed kan behöva varsla personal och i värsta fall gå i konkurs.

Vad händer i Sverige?

Det finns rekommendationer att arbeta hemifrån i den mån det går och nu har gymnasieskolorna börjat med distansundervisning. Vi ombeds hålla oss hemma vid sjukdomssymptom och sjukvården går på knäna. Åker du kommunalt är du i stort sett ensam på bussen/tåget. Det diskuteras även om barnomsorg och grundskolan ska stängas ner.

Hur påverkar detta dig?

Oavsett vem du är så kommer detta med största sannolikhet att påverka dig ekonomiskt, inte bara avseende dina pengar på börsen och din pension. Frågan är om du och din ekonomi är rustad för det?

 • Stängda skolor
  Om ditt/dina barn inte får gå i skolan/vara på förskolan så behöver du eller någon i familjen vara hemma. Ersättning? Antagligen enligt Försäkringskassans norm för VAB, dvs max ca 24 tusen/månad. Med tanke på risken för smittspridning så är det olämpligt att mor- eller farföräldrarna rycker in.
 • Smittad eller sjuk
  Om du själv är smittad så får du ersättning enligt din SjukpenningsGrundande Inkomst (SGI), dvs max ca 31 tusen/månad. Staten tar bort karensdagen och står för ersättningen de första 14 dagarna under april och maj.
  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-foretag-och-jobb/
 • Tvingas gå ner i arbetstid
  Om du tillhör en bransch som drabbas av minskad försäljning, tex hotell (se Scandic Hotell som tvingats varsla hälften av sina anställda), flyg/reseindustrin (tex SAS som varslar 10 tusen anställda), restaurang eller städbranschen så kan det tyvärr innebära att din arbetsgivare behöver dra ner på arbetskraft för att klara av att driva bolaget vidare.
  I dessa fall kan staten gå in och täcka upp viss del, men du får ändå räkna med ett visst inkomstbortfall. Till exempel täcks inte dricks eller semesterersättning. Lönetaket är 44 tusen/månad. Denna deal gäller from 16 mars.
  https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/om-forslaget-korttidspermittering/
 • Tvingas sluta arbeta
  I värsta fall så blir du varslad från ditt arbete och då kan staten erbjuda visst stöd, men förhoppningsvis är du med i A-kassan och har kanske tom inkomstförsäkring via ditt fackförbund och får därmed viss ersättning.
 • Egenföretagare
  Många egenföretagare har små marginaler och med anställda så kan det snabbt resultera i att du inte kan betala ut månadens löner eller betala dina underleverantörer. Du som är egenkonsult är dessutom helt beroende av att du kan debitera dina timmar. Om din uppdragsgivare stänger ner arbetsplatsen så har du ingen inkomst. Har du då ingen buffert blir läget snabbt kritiskt.
  Staten erbjuder inga subventioner, men det finns möjlighet att skjuta på betalning av skatter och avgifter samt få återbetalning av överskott på skattekontot.

Hur skulle du klara dig om något av ovanstående inträffar?

Skulle din familj klara sig om en av er behöver vara hemma för att ta hand om barn under några månader? Eller om du arbetar på restaurang och bokningarna uteblir pga utegångsförbud eller bara allmän försiktighet? Din chef säger att du inte längre får jobba heltid, utan bara två dagar i veckan. Eller städbolaget där du arbetar som timanställd meddelar att de inte har några timmar åt dig? Har du ekonomiska muskler och tillräcklig buffert för att kunna hantera det?

Tänk dessutom på dina nära och kära. Även om ovanstående inte drabbar dig direkt så kan det drabba en närstående som då blir beroende av att du kan stötta ekonomiskt. I mitt fall har jag en 25-årig son. Om han skulle bli av med jobbet så skulle det indirekt “drabba” mig då jag är medlåntagare på hans bolån och han skulle behöva ekonomisk hjälp med sina räkningar. Skulle mitt bolag inte få flera uppdrag så skulle jag få svårt att klara mig en längre period även om det finns ett visst kapital i bolaget.

Vilka i din närhet kan du tänkas behöva stötta/försörja/låna ut pengar till om de drabbas av Corona-viruset eller dess följdeffekter?

Preppa och förbered dig på det värsta

Det kan vara lockande att lägga in pengar på börsen nu när det är “rea”, men se först till att du har ekonomiska muskler för att klara de utmaningar Corona medför. Har du inte det, så tycker jag att du ska tänka en gång till innan du bestämmer dig för att hysta in dina pengar på börsen.

Ursäkta om jag låter väl pessimistisk, men vi vet inte hur omfattande och hur länge vi kommer att påverkas av Coronas framfart och personligen föredrar jag ta det säkra före det osäkra och därmed hellre ha lite extra buffert än att riskera att inte ha pengar för mat och räkningarna om några månader.

Några tips:

 1. Se över ditt buffertsparande.
 2. Undersök hur du kan få loss pengar (sälja på Blocket, jobba extra, låna etc)?
 3. Bankerna kan erbjuda uppehåll i amorteringen på bolånen om det kniper.
 4. Lev sparsamt under 2020, dvss lyxa inte till det om det riskerar att bli på bekostnad av att klara dina kommande månadskostnader.
 5. Räkna på dina inkomster och kostnader per månad. Hur länge skulle du klara dig om det värsta händer?

Om du efter ovanstående inser att du kommer att ha svårt att klara dig – be dina nära och kära samt myndigheter om hjälp! Vi befinner oss i en exceptionell situation och det är inte självklart att du har marginaler för en så ovanlig situation (statistiskt sett så har få sådana marginaler).

Men, om du efter ovanstående anser att du har marginaler i din ekonomi rekommenderar jag dig att stötta dina lokala företagare genom att äta på restaurang/hämta take away, beställa extra städning, gå till frissan, handla hos lokala butiken, anlita hantverkare eller vad du nu kan tänkas behöva och anse dig ha råd med. Låt oss stötta småföretagarna! Har du större marginaler kanske du till och med kan lägga in en liten peng på börsen (det lär löna sig om några år).

Ta hand om dig och dina nära och kära!

/Monica


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-19 22:24

Mycket kloka ord! 🙏🏻💞

Anonym
Anonym
2020-04-04 09:09

Tack