Hoppa till huvudinnehållet

Bratt: Investera eller amortera – vad är bäst för att bli skuldfri?

En hög amorteringstakt ses av många som ett tryggt sparande. Framför allt är det ett sätt att pensionsspara, eftersom ett skuldfritt bostadsägande sänker kostnaderna som pensionär. Men frågan är om amortering är det smartaste att göra? Jag har gjort en jämförelse som visar att det med dagens ränteläge är mer rationellt att istället placera pengarna.

Först: Har du en belåning över 50 procent måste du amortera enligt Finansinspektionens amorteringskrav, som du dock kan göra undantag ifrån enligt tillfälliga regler för att överbrygga de negativa effekterna av pandemin.

Vi kan också konstatera att amortering i sig är en bra sak (det här blogginlägget handlar snarare om vilket sätt du ska göra det på):

 • Det är ett tryggt och stabilt sparande.
 • Det sänker din sårbarhet för prisfall på bostäder.
 • På sikt sänks dina räntekostnader.
 • Du kan inte ”nalla” av sparandet, det är låst. Det här kan av många ses som en fördel, eftersom privat pensionssparande numera inte går att låsa (vilket gick i IPS etc).

Men med dagens ränteläge kan det vara bra att tänka till både en och två gånger om man står i valet och kvalet mellan att amortera eller investera.

Vi ska jämföra ”avkastningen” mellan de två sparformerna. Avkastningen för amortering kan enkelt uttryckt sägas vara den ränta du annars skulle ha betalat på bolånet. Båda familjerna har en belåningsgrad under 50 procent, vilket alltså innebär att de själva får avgöra amorteringstakt på bolånet. Skulden för båda ligger på 3 miljoner kronor. Målet för båda familjerna är att bli skuldfria om 25 år.

Familjen Larsson

 • Lån: 3 miljoner
 • Bolåneränta: 1,5 %
 • Räntekostnad: 3750 kr / mån
 • Amortering: 10000 kr/mån
 • Räntekostnad efter 10 år: 2250 kr / mån
 • Skuld efter 25 år: 0 kr

Familjen Hedin

 • Lån: 3 miljoner
 • Bolåneränta: 1,5 %
 • Räntekostnad: 3750 kr / mån
 • Amortering: 0 kr /mån
 • Räntekostnad efter 10 år: 3750 kr
 • Sparande: 3800 kr/mån
 • Placering: Aktiefonder (0,2 % i avgift, 7 % avkastning)
 • Skuld efter 25 år: 0 kr

Jag har gjort ett antagande om att de indexfonder familjen investerar i ger en årlig snittavkastning på 7 procent. Vi kan naturligtvis inget veta om framtiden, men historiskt har börsen gett cirka 8 procent i avkastning per år i snitt, så antagandet är något i underkant. Enskilda år kommer börsen gå betydligt sämre, och andra år betydligt bättre. Men på sikt kan vi anta att börsen kommer att ge ett snitt som ungefär liknar detta.

Familjen Hedin behöver bara spara 3800 kronor per månad i 25 år för att bli skuldfria, medan familjen Larsson måste amortera 10000 kronor i månaden för att bli skuldfria efter 25 år. En stor skillnad.

Å andra sidan kan familjen Larsson under amorterandets gång under de 25 åren åtnjuta lägre och lägre räntekostnad, vilket också syns i exemplet ovan. Det är den lägre räntekostnaden som är deras ”avkastning”.

Utifrån exemplet är alltså ändå det rationella att, vid en låg belåningsgrad, investera snarare än amortera. Åtminstone om man tror att börsen kommer att ge mer än bolåneräntan kommande år. Det är en viktig poäng – även om det känns bra att amortera så behöver det alltså inte vara det mest effektiva sättet att bli skuldfri.

Tips: Amortera eller investera?

Det ena måste inte utesluta det andra. Det bästa för dig är kanske att kombinera amortering med investering?

Amortera alltid om du har en hög belåningsgrad. Enligt amorteringskravet måste du amortera 2 procent av lånebeloppet per år vid en belåningsgrad över 70 procent, och 1 procent per år ned till en belåningsgrad på 50 procent. Har du både en belåningsgrad över 70 procent och en skuldkvot över 4,5 ska du amortera 3 procent per år.

Just nu är amorteringskravet pausat. Men pausa bara om du har en bra anledning; att du exempelvis behöver pausa för att klara ekonomin om du blivit av med jobbet, eller att du behöver bygga upp en buffert. Pausa bara amorteringen för att investera på börsen om du redan har en låg belåningsgrad och en buffert.

Att investera innebär ett högre risktagande än att amortera, vilket du måste vara beredd på.

Exemplet gäller i dagens läge, med låga räntor. Knappast något ser ut att göra att räntorna skulle stiga, men håll alltid ett öga på förutsättningarna.

Denna krönika har även publicerats hos Omni.

Hur resonerar du kring amortering?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Johannes
Johannes
2020-10-12 16:33

Hej! Du har räknat med samma räntekostnad för familjen Hedin i 10år, detta är inte realistiskt alls.
För bara några år sedan så låg räntorna på 3-4%, inte alls säkert att rekordlåga räntorna kommer att bestå i framtiden.

I den bästa av världar så ska man försöka kombinera både amortering och fondsparande kan jag tycka.

Skånetösen
Skånetösen
2020-10-13 08:26

Det är inget fel i beräkningen på något sätt. Men jag tycker att den mentala inställningen/känslan ofta glöms bort. Vi har amorterat av vårt hus till sommaren. Nu har vi förvisso ett bra sparande också, vida överstigande värdet på huset så vi är kanske inte helt representativa. Men det vi tycker är att känslan av att snart vara skuldfri är enorm. Räknar vi tillgångar minus lån är vi redan skuldfri, men vi har amorterat av huset med pengar från våra löner. Den känslan är så skön. Tycker att beräkningar oftast blir en, absolut korrekt, skrivbordsprodukt. Mentala inställningen och känslan glöms… Läs mer »

Philip
Philip
Svara till  Skånetösen
2020-10-19 08:54

Att amortera istället för att investera känns för mig, i dagens ränteklimat, lite som att köpa en läskburk för att få panten. Även den mentala biten blir för mig mer panikkänsla att jag sätter av till sparande som ger 1,05% avkastning (efter ränteskölden) när jag då kan få 7-8% på investering.

Peter
Peter
2020-10-14 08:33

Kul, ögonöppnande, post, Frida! Kan du komplettera med en kombination av familjerna med en “amortering med 10.000 kr/mån som Larssons och ett sparande i en aktiefond som Hedins? När är en familj skuldfri då?

Magnus
Magnus
2020-10-19 09:24

Vi har runt 60% belåningsgrad och amorterar 45000 kr/år och sparar ca 90000 kr/år. Klart att börsen nästan alltid slår boräntan, men detta känns för oss som en lagom avvägning mellan trygghet och avkastning. Känslan av att vara skuldfri är inte värd de rätt stora pengar vi skulle gå miste om i det fall vi skulle amortera som galningar i 20 år för att nolla bolånet.

Calvin
Calvin
2020-10-19 09:30

Bra artikel! Dock så är börserna väldigt högt värderare idag så sannolikheten att få snittavkastningen på 10 år är rätt liten. Om man börjar med en 60% nedgång t ex så är det jobbigt att komma ifatt…

den fete
den fete
2020-11-09 14:58

ja sen gäller det att gissa vilken inflationen vi får . guld priset ligger på cirka 500 kr gram.
men sen är det skenade inflation i samtliga valutor. men det som avgör värdet på en fastighet är läget så det är ett svårt fall att brdöma