Hoppa till huvudinnehållet

Att förbereda ungdomarna för vuxenlivet

Som förälder vill man ge sin barn de bästa förutsättningarna i livet.

En av de bästa gåvorna jag tror att man kan ge sina barn är att förbereda dem för vuxenlivet med allt vad det innebär. Som vuxen förväntas du försörja dig själv, skaffa och underhålla ett boende, betala räkningar, ordna med försäkringar, jämföra avtal, deklarera, välja PPM-fonder och en herre jösses massa andra vardagspraktiska saker. Delar av detta täcks lyckligtvis under ämnet Hemkunskap i skolan, annat kommer med tiden, men jag upplever att det totalt sett är långt i från tillräckligt.

Första lönen

Att gå från fattig student till att få lön öppnar oanade möjligheter när den disponibla inkomsten kanske 10 dubblas.  Utrymmet för stora utsvävningar är enormt och pengarna kan försvinna lika snabbt som de kom in. Idag är det dessutom hyfsat lätt att få kreditkort, ta SMS-lån eller P2P-lån till höga räntor. Personligen känner jag att en av mina viktigast uppgifter som förälder är att skapa förståelse för hur ekonomi fungerar och lägga grunden för ett långsiktigt hälsosamt privatekonomiskt tänk.

Jag tycker att det är vettigt att hemmaboende ungdomar som ej studerar och arbetar heltid betalar hemma (ja, jag vet att andra är av annan åsikt). Detta har flera syften; 1) familjen kan behöva det extra tillskottet då inga andra bidrag kommer in, 2) ungdomen vänjer sig vid att viss del av lönen går till fasta kostnader. Har man vanan att kunna spendera hela lönen när man bor hemma kommer det sannolikt att bli onödigt tufft att klara av kostnaderna för ett eget boende när man flyttar hemifrån. Är det så att man som förälder klarar sig utan detta tillskott, så kan ett alternativ vara att pengarna sparas åt barnet, tills dess att det flyttar hemifrån. Ett annat alternativ är att man är överens om att ungdomen sparar samma belopp själv istället.

Konsten att hushålla med pengar kommer inte automatiskt, själv hade jag några år i tjugoårsåldern där det var lite för lätt att få kreditkort. Efter några inkassoärenden så förstod jag att det där med överkonsumtion inte var någon bra idé. Det tog ett bra tag att komma i kapp, men tack vare extrajobb och en matrutin som ofta bestod av snabbmakaroner och ketchup så blev jag skuldfri. Läxan var kristallklar; gör inte av med pengar du inte har och se till att ha en buffert. Som bonus så blev jag en fena på att handla billigt.

Spara först

Det klassiska att spara före man spenderar är fortfarande genialiskt i sin enkelhet. Som förälder kan man erbjuda sig att visa hur man sätter upp ett månadssparande (förslagsvis som dras via autogiro). Tio procent av nettolönen är en summa som nämns ofta, men om ungdomen bor hemma så kan kanske procentsatsen vara högre. Bor de själva så är den kanske lägre, däremot är det bra om de kan spara något varje månad av två skäl; 1) det finns en buffert för oförutsedda händelse, och 2) det skapar den goda vanan att man alltid sparar. Bufferten/sparandet kan finns på ett bankkonto med ränta eller vara placerat (förslagsvis i ett ISK) i fonder eller aktier beroende på kunskap och intresse.

Med en buffert och ett sparande på plats så blir oförutsedda händelser så mycket enklare att hantera och de blir även mindre känslomässigt laddade då det redan finns en lösning på plats. Det är inte alltid så lätt att motivera sig till att skjuta upp en belöning (få pengar sen), jämfört med omedelbar belöning (ha pengar nu) men om man konkretiserar målet/målen så kan det gå lättare. Om jag sparar 2 000:- i sex månader kan jag åka på semester med kompisarna eller om jag sparar 5000:-/månad i fyra år så har jag råd med handpenningen till en egen lägenhet.

Det är mäktigt när ens barn med tiden självständigt tar fler och fler kloka och genomtänkta ekonomiska beslut. I de fall de inte tar så kloka beslut så lär de sig förhoppningsvis något av det också. Som förälder kan man bara förbereda dem för vuxenlivet, men är det upp till barnen att omsätta teorin i praktik.

Förhoppningsvis så flyttar de hemifrån som unga vuxna med koll på pengarna, en buffert och ett sparande på banken!

/Monica

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer