Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler bolag vill börsnotera sig

Börsnoteringsaktiviteten har ökat igen i Sverige, samtidigt som den aldrig riktigt stannade i USA. Dagligen i det internationella nyhetsflödet förekommer nu bolag som antingen planerar ansöka eller har ansökt om börsnotering.

Coronapandemin utbröt under de normalt sett intensiva börsnoteringsmånaderna mars och april. Fram till juni hade färre än tio börsnoteringar genomförts på svenskt håll. Därefter i juni tog aktiviteten fart, för att sedan ta sommaruppehåll.

I USA är 2020 däremot på god väg att bli det största börsnoteringsåret sedan 2014 när Alibabas jättelika listning ägde rum.

Antalet amerikanska noteringar från årsskiftet fram till början av september uppgick till 111 stycken och de har inbringat 37,8 miljarder dollar. Detta exkluderar för SPAC-marknaden som är stekhet. SPAC är börsnoterade företag vars enda syfte är att köpa privata företag och låta dem ta deras plats på börsen.

Många noteringar har varit kursmässigt lyckade, vilket i sin tur sporrat på fler listningar. De amerikanska börsnoteringarna har gått betydligt bättre än marknaden som helhet.

Liknande tendenser kan skönjas i Sverige. Samtliga börsnoteringar som genomförts under sommaren handlas på plus relativt teckningskursen, utom en börsnotering i juli.

Nu i september står Spotlight Group närmast för dörren, med första handelsdag den 15 september. Därefter följer Readly och Exsitec, med tre stycken planerade i början av oktober. Detta enligt IPO-guiden.

Enligt Dagens industri planerar dock ytterligare närmare tio bolag notering på Stockholmsbörsen i höst. Det största bolaget att gå till börsen kan bli Nordnet. Nätbanken bekräftade i förra veckan att en strategisk översyn genomförs och att en notering är möjlig.

Bland övriga bolag omnämns bygg- och entreprenadbolaget Wästbygg där Rutger Arnhult äger 85 procent, Nordic Paper som har kinesiska ägare och återvinnings- och avfallshanteringsbolaget Sortera som kontrolleras av riskkapitalbolaget Summa Equity. Det kan även bli en möjlig avknoppning av Sandviks ståldivision SMT.

Ett annat svenskt bolag som är närmre börsen nu än någonsin tidigare är Klarna. Bolaget har fått ett starkt omsättningslyft från USA under coronapandemin. I detta fall kan en börsnotering vara aktuell dock inom ett till två år, och det hade troligtvis skett på den amerikanska börsen – i likhet med Spotify.

För den som anser att en IPO är bättre ju större bolaget är kan knappast vara missnöjd med Ant Group. Ant Group, som ligger bakom betaltjänsten Alipay, ryktas vara nära en ansökan om en dubbelnotering i Hongkong och Shanghai. Noteringen kan dra in upp emot 30 miljarder dollar till bolaget vid gynnsamma marknadsförhållanden. Man siktar på en värdering om 225 miljarder dollar, vilket skulle göra det till ett av världens största bolag i termer av marknadsvärde.

Det verkar som att investerarnas intresse för höstens börsnoteringar kan bli stort, både från de institutionella investerarnas sida och privatsparare.

Det tog den digitala tidningstjänsten Readly enbart en timme att samla in tillräckligt med efterfrågan för sitt erbjudande för börsnoteringen.

I fallet Exsitec som är ett konsultbolag övertecknades emissionen 13 gånger av investerare. Teckningsgraden för Spotlight Group löd istället 1 817 procent.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer