Hoppa till huvudinnehållet

5 saker du inte ska göra med din skatteåterbäring

Nu när skatteåterbäringen kommer är det många utav oss som får den spontana känslan av att spendera pengar. Därför listar vi 5 saker du inte ska göra med din skatteåterbäring:

1. Spela bort pengarna
Varför betala tillbaka till staten när du väl lyckats få tillbaka lite?

2. Festa upp pengarna
Nu när sommaren är här kan det vara trevligt med ett glas eller två, men på krogen kan pengarna gå snabbt. Varför inte investera i någon av dessa aktier istället och njut av ett glas istället för åtta så dina pengar slipper lida:

Mackmyra – Tillverkar maltwhisky
Kopparbergs – Tillverkar såväl läsk som öl, cider, vin samt sprit med varumärken som Trocadero, Sofiero, Zeunerts, Kopparbergs.
Anheuser-Busch InBev – Världens största ölproducent med varumärken som Beck’s, Budweiser, Bud Light och Staropramen.
Diageo – Dryckeskoncern som bland annat tillverkar Smirnoff Vodka, Captain Morgan och det irländska ölet Guinness.
Carlsberg – Den danska bryggerikoncernen som förutom i hemlandet Danmark också nu är Sveriges största bryggeri efter uppköp av de svenska bryggerierna Falcon (1996) och Pripps (2001).

3. Shoppa upp alla pengar
Sugen på att uppgradera garderoben eller köpa onödiga prylar online? Passa dig så inte hela skatteåterbäringen ryker. Investera en del i dessa bolag när andra shoppar järnet istället:

Hennes & Mauritz AB – Den svenska klädjätten med fler än 4000 butiker runtom i världen har med åren blivit en folkaktie.
Boozt – Äger onlinebaserade sajten Boozt.com som säljer mode för både herrar och kvinnor.
Amazon.com, Inc – Världens största nätbutik där man kan köpa allt ifrån böcker och elektronik till leksaker.

4. Ta en extra resa
Sommaren kanske skulle varit här på riktigt med sol varje dag, men alla i Sverige vet att med sommar kommer ofta regn. När skatteåterbäringen då kommer kan man bli riktigt frestad att ta en extra resa för att komma iväg innan högsommaren. Håll ut och investera istället i någon av dessa företag med koppling till resande:

Hotell:
Scandic Hotels Group
Rezidor Hotel Group (Radisson Blu, Park Inn by Radisson och Hotel Missoni)
Marriott International

Flyg:
Norwegian Air Shuttle
SAS
Southwest Airlines Company

Färja:
Tallink Group AS
Viking Line Abp

5. Ta ut kontanter och spara dem i plånboken.
Känslan av sedlar är aldrig fel, men glöm inte att pengar tappar värde, i snitt 2,5% per år*. Råkar du ha Carl von Linné eller Karl XI på sedeln kommer den dessutom att tappa 100% av sitt värde efter den 30 juni.

Investera istället pengarna i en indexfond. Till exempel har Nordnet Superfonden Sverige som är en avgiftsfri fond senaste året gett 25.6% avkastning.

Så du ska alltså inte resa, festa, shoppa eller ta ut pengar. Vad finns det för alternativ om jag dessutom inte vill köpa några aktier med koppling till det? Kul att du frågar, här kommer några bonustips:

Glad skatteåterbäring!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

* Inflation i Sverige 1831-2016. Källa: SCB

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm