Upp

3. Hur mycket pengar ska jag investera?

Från 1 krona till 1 miljon

På Nordnet finns det inget som helst krav på hur mycket pengar du ska investera. Du kan göra en investering på alltifrån 1 krona till mer än 1 miljon om du önskar. Dessutom har vi tagit bort courtageavgiften för alla dem som har mindre än 80 000 kr på Nordnet, vilket betyder att du i detta läget kan handla helt gratis på Stockholmsbörsen när du går med i Shareville.

Courtageavgiften är en avgift som man annars brukar betala till banken när man köper och säljer aktier. Det är alltså en liten procent (%) av totalbeloppet på ditt köp/sälj.

Du bestämmer

Hur mycket du ska investera kan bara du svara på, du får kolla till hur stor del av din ekonomi som du kan avvara till att investera. Även små belopp kan bli väldigt mycket på lång sikt, samtidigt som ju mer du kan avvara desto mer hinner kapitalet växa under en längre tid. Många använder riktmärket att 10 % av månadsinkomsten går direkt till portföljen - en lagom siffra att börja med.

Att investera i aktier och fonder är dock alltid förknippat med en risk, och aktiesparande rekommenderas vanligtvis om du har en lång tidshorisont. Om vi kollar exakt 10 år tillbaka så kom toppen precis innan finanskrisen i USA, vilket i sin tur under 2008 och 2009 fick hela globala ekonomin i svajning. Hade du maximal otur och började investera på svenska börsen precis på toppen för 10 år sedan, så har du ändå dubblat dina pengar tills idag. Långsiktighet har verkligen lönat sig på aktiemarknaden!

Klicka på bilden för att zooma in

Lektionens uppgift:

Sätt in pengar 

Du kan sätta in pengar på Nordnet på två olika sätt, dels genom att föranmäla ett konto och dels genom att göra en direktöverföring från din bank.

Genom att koppla ditt bankkonto i annan bank till din depå, kan du enkelt överföra pengar till och från depån. Dessutom kan du med ett föranmält konto sätta upp ett automatiskt månadssparande, där du kan välja ett fast belopp som ska föras över till din depå varje månad. I kalkylatorn till höger kan du själv räkna ut hur mycket ett visst belopp kan bli med tiden. Mer om månadssparande lär du dig i nästa lektion.

 

Föranmäl ett kontolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Om du istället vill göra en engångsöverföring räcker det att notera ditt nya kontonummer hos Nordnet och enkelt föra över pengar till detlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, precis som du brukar göra överföringar till konton. Pengarna landar normalt på kontot dagen därpå.

Sparkalylatorn

Startbelopp

0 kr

100 000 kr

Månadssparande

0 kr

10 000 kr

Avkastning per år

0 %

30 %

Spartid i år

1 år

50 år


Totalt Sparande


Så har vi räknat:


Beräkningen är framtagen för att ge exempel på hur ett regelbundet sparande kan få dina pengar att växa över tid. Beräkningens resultat utgör inte en utfästelse, ett råd eller en rekommendation. Beräkningen är en förenkling av verkligheten. I beräkningen har vi endast tagit hänsyn till ett begränsat antal parametrar (startbelopp, månatligt sparbelopp, spartid i år och förväntad avkastning per år). Den förväntade avkastningen per år har i beräkningen fördelats jämt över varje månad och varje månad realiseras avkastningen och adderas till sparkapitalet. Det går inte att säga i förväg hur stor avkastningen blir i verkligheten, avkastningen i beräkningen är endast ett antagande. Sparande påverkas av inflation, skatteeffekter, valutakurser och avgifter, vilket vi inte har tagit hänsyn till i beräkningen. Beräkningen bygger inte på någon särskild sparform.

Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller felaktiga beräkningar som kan uppkomma.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.