Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur tar jag upp och returnerar ett aktielån?

Aktier som är blankningsbara via Nordnets hemsida och app

För aktier som är blankningsbara via Nordnets hemsida och app så tas en blankningsposition upp när du säljer aktier du inte äger. I din kontoöversikt kommer en blankningsposition synas som ett negativt antal aktier. Skulle du köpa tillbaka aktierna samma dag, det vill säga stänga din blankningsposition, så kommer inte något aktielån att tas upp utan endast lokaliseras. Det enda du betalar vid sådan s.k. intradagsblankning är courtage och eventuell valutaväxling (om aktierna handlas i en annan valuta än SEK) för försäljningen och senare återköpet.

Skulle du ligga kvar med din blankningsposition när börsen stänger så kommer ett aktielån att tas upp (vilket du ser i din kontoöversikt som VP-LÅN). Kostnaden för att ta upp ett aktielån i en svensk aktie är 200 kronor i administrationsavgift samt minst 3 % i årsränta. Räntan kan ändras om tillgängligheten på aktier ökar eller minskar. För priser på andra marknader, se vår prislista.

Aktielånet kommer att returneras automatiskt när du stänger din blankningsposition, d.v.s. återköper aktierna.

Aktier som inte är blankningsbara via Nordnets hemsida eller app

Om man önskar blanka andra aktier än de som är blankningsbara via hemsidan/appen krävs kontakt med Nordnets aktiemäklare. Du ringer dem på telefonnummer 010-583 31 00 och de undersöker då om aktien går att låna in. 

Lån som tas manuellt via mäklare returneras inte automatiskt när du återköper aktierna utan måste returneras manuellt via mäklare. Manuellt upptagna aktielån belastas med ränta tills de returnerats, oavsett om man stängt själva blankningspositionen.

I dagsläget erbjuder Nordnet endast blankning på svenska, finska, norska och danska aktier, vilket även är fallet för aktielån som tas upp manuellt via våra mäklare. 
 
Observera; Normalt sett kan du returnera ett aktielån när som helst, dock har långivare rätt att neka returer av danska värdepapperslån från fem dagar innan bolagsstämman i det utdelande bolaget till och med avstämningsdagen för utdelningen.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm