Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad innebär omklassificering av utdelningar?

Processen omklassificering av värdepapper syftar till utländska värdepapper som fått en uppdaterad skattesats på dess utdelningar, vilket i sin tur behöver justeras på konton i efterhand. Det är typiskt sett värdepapper som REITS (Real Estate Investment Trust) som justeras på det här sättet. Själva justeringen görs genom att Nordnet bokar en eller flera insättningar till kontot, som motsvarar mellanskillnaden mellan den initiala skattedragningen på utdelningen/utdelningarna och den faktiska skatten som skulle debiterats efter omklassificeringen. Insättningen kommer ha transaktionstypen "Korr utl kupskatt".

Exempel

 

- Låt säga att du ägt Alcoa (AA) som gett kvartalsvisa utdelningar under 2023. Utdelningarna har belastats med 15% utländsk källskatt, som dragits i och med att utdelningarna bokats in på kontot.

- Alcoa har nu fått en omklassificering på dess utdelning, vilket i det här fallet innebär att den utländska källskatten justerats till 0 % istället. Nordnet kommer därför i april år 2023 att, för de kunder som omfattas, boka tillbaka de ca 15% som dragits för mycket i utländsk källskatt som en insättning till kontot. Denna insättning kommer heta Korr utl kupskatt och Nordnet bokar detta som en engångsinsättning, men för Alcoa (som är en kvartalsutdelare) så motsvarar insättningen alla skattedragningar som justerats för år 2023.

Observera att Alcoa endast är ett exempel, skattejusteringen är inte densamma för alla värdepapper utan Nordnet bokar tillbaka det beloppet som dragits för mycket för varje värdepapper för sig. Det är inte alla utländska skattedragningar för dessa instrument som kommer att justeras, skulle den totala återbetalningen understiga 5 USD så kommer ingen justering att ske.

Behöver jag agera på omklassificeringen?

Beroende på vilken kontotyp du hållit aktierna under 2023 så har Nordnet skickat uppdaterade kontrolluppgifter för din deklaration. Om du redan deklarerat så kan Skatteverket komma att ompröva din deklaration efter ed nya uppgifterna inokmmit.

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm