Hoppa till huvudinnehållet

Volvo Cars – Största börsnoteringen någonsin i Sverige?

Volvo Cars uppges vara på väg till Stockholmsbörsen under 2021. Exakta datum och värdering är ännu inte publicerade men bolaget har potential att bli en av, eller kanske den största börsnoteringen på Stockholmsbörsen någonsin.

En klenod som välkomnas hem

Volvo är för många en svensk stolthet och den redan noterade lastbilstillverkaren Volvo AB är en av de största och mest populära bolagen på Stockholmsbörsen. Lastbilstillverkaren Volvo AB har ett börsvärde på närmare 450 miljarder kronor idag och enligt hemsidan närmare 280 000 aktieägare. Storägare är Industrivärden med 8,4% av kapitalet och 27,6% av rösterna, näst största ägare är Geely Holding med 8,2% av kapitalet och 16% av rösterna.

Nu är det förhoppningsvis snart dags för Volvo Cars att göra entré på börsen som eget bolag. Redan år 1999 knoppades Volvo Personvagnar (numera Cars) av från Volvo AB och såldes till Ford Motors. År 2010 så sålde Ford vidare Volvo Cars till den nuvarande ägaren Geely Holding. När vi ändå är inne på historielektionen så var det faktiskt redan 1927 som den första Volvo-bilen rullades ut från fabriken i Göteborg.Det är pigg och innovativ snart hundraåring som gör sig redo för börsen!

Värderingen då?

Coronaåret 2020 blev som bekant ett utmanade år och även så för bilbranschen. Antalet sålda bilar under 2020 landade på 661 713 st (705 452 st 2019), omsättning på 262,8 miljarder kr (274,1 miljarder kr 2019) och en rörelsevinst på 8,5 miljarder kr (14,3 miljarder kr 2019).

Ännu vet vi inte vad värdering blir på Volvo Cars utan allt företaget meddelat själva är att man kollar på att börsnotera sig. Senaste siffran som det spekulerats kring är närmare 200 miljarder kronor. Hur många aktier som kommer säljas till investerare och hur mycket som Geely själva behåller vet vi alltså inte, hur detta står sig jämfört med tidigare börsnoteringar kan vi se i tabellen nedan.

Stockholmsbörsens 5 största börsnoteringar sedan år 2000

Erbjudandet vid IPO (miljarder)Börsvärde vid IPO (miljarder)Datum
Telia76,5250jun-00
Traton16,0161jun-19
EQT12,462sep-19
Nordnet9,024nov-20
Eniro6,112okt-00

Listan ovan är sorterad efter de företag på svenska börsen som har rest mest kapital i samband med börsnotering, det är under kolumnen Erbjudande vid IPO. Den största börsnoteringen någonsin på svensk börs är fortfarande Telia där närmare 1 miljon svenskar köpte in sig. Svenska staten sålde av ca 30% av sitt ägande och sen gjordes en nyemission också – totalt tog man in närmare 76,5 miljarder kronor. Det är alltså penningvärdet på den tiden, skulle vi räkna om det till dagens värde så skulle det alltså vara ännu större.

De tre nästkommande är något nyare med Traton (lastbilstillverkaren Scania) på andraplats. Riskkapitalbolaget EQT har tredjeplatsen och Nordnets börsnotering förra året är den fjärde största. Eniro´s börsnotering skedde också år 2000 och är en avknoppning från Telia där man sålde hälften av aktierna (värt ca 6.1 miljarder) vid börsnoteringen.

På tal om avknoppningar så har det gjorts ett gäng rätt stora så som Essity och Epiroc men då har inte “moderföretagen” SCA och Atlas Copco sålt något utan det har varit en utdelning till aktieägarna och därmed inget erbjudande om att köpa aktier. Därav varför de inte är med på listan ovan.
Det har givetvis gjorts andra stora börsnoteringar sedan Eniro, Hemnet är ett exempel nyligen och hade ett börsvärde på närmare 10,5 miljarder men erbjudandet var “bara” 1,9 miljarder. Listan ovan är sorterad på storlek på erbjudandet.

Volvo Cars då?

Telia hade vid tiden för IPO ett börsvärde närmare 250 miljarder. Det ser ut som att Volvo Cars kommer landa under denna nivå givet att man spekulerar om närmare 200 miljarder i värdering.

Hur mycket som Geely säljer av vet vi som sagt inte. Men det är absolut ingen omöjlighet att det skulle kunna vara kring 40% av aktierna eller mer. Då skulle man ta hem det svenska rekordet i storlek på börsnotering.

Vad summan för erbjudandet blir återstår att se men oavsett så kan vi konstatera att det kommer bli en ordentligt stor börsnotering! Vad är dina tankar om Volvo Cars, kommer du vilja vara med i noteringen?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Jimmy
Jimmy
2021-06-18 10:47

Hur mycket gav Geely för Volvo cars?

den fete
den fete
2021-06-21 14:11

b!r vara försiktig med bilarna. det ärkänt att det är bara tyska och japanska bilar som är bra. och det rimliga att tro att Volvo före detta svenskt . är lika sönder tjafsat som saab och sannolikt på samma väg. men om man är i tresserad av bilar då kan man köpa det i tyskla nd . varför ta risken med detta företag där gylenhamar hålt sitt håv