Hoppa till huvudinnehållet

Volvo Cars – Största börsnoteringen någonsin i Sverige?

Volvo Cars uppges vara på väg till Stockholmsbörsen. Exakta datum och värdering är ännu inte publicerade men bolaget har potential att bli den största börsnoteringen på Stockholmsbörsen någonsin. Här kommer några tankar kring vad vi vet om Volvo Cars börsnotering

En klenod som välkomnas hem

Volvo är för många en svensk stolthet och den redan noterade lastbilstillverkaren Volvo AB är en av de största och mest populära bolagen på Stockholmsbörsen. Lastbilstillverkaren Volvo AB har ett börsvärde på närmare 450 miljarder kronor idag och enligt hemsidan närmare 280 000 aktieägare. Storägare är Industrivärden med 8,4% av kapitalet och 27,6% av rösterna, näst största ägare är Geely Holding med 8,2% av kapitalet och 16% av rösterna.

Nu är det förhoppningsvis snart dags för Volvo Cars att göra entré på börsen som eget bolag. Redan år 1999 knoppades Volvo Personvagnar (numera Cars) av från Volvo AB och såldes till Ford Motors. År 2010 så sålde Ford vidare Volvo Cars till den nuvarande ägaren Geely Holding för 1,8 miljarder dollar. När vi ändå är inne på historielektionen så var det faktiskt redan 1927 som den första Volvo-bilen rullades ut från fabriken i Göteborg. Det är pigg och innovativ snart hundraåring som gör sig redo för börsen!

Varumärket Polestar har seglat upp på som en populär biltillverkar när det kommer till elbilar. Volvo Cars äger i sin tur ca 50% av aktierna i Polestar.

Värderingen då?

Exakt värdering är ännu inte klar. Det har sedan en tid tillbaka spekulerats kring 200 miljarder kronor. Det delägda bolaget Polestar har bekräftat att man kommer börsnoteras genom en amerikansk SPAC aktie med ett börsvärde kring 20 miljarder dollar (ca 170 miljarder kronor). Detta är en del av pusslet kring vilken värdering Volvo Cars kan tänkas få, men rimligtvis kring 200-250 miljarder kronor ser det ut att bli.

Resultatmässigt så blev coronaåret 2020 blev som bekant ett utmanade år för bilbranschen. Antalet sålda bilar under 2020 landade på 661 713 st (705 452 st 2019), omsättning på 262,8 miljarder kr (274,1 miljarder kr 2019) och en rörelsevinst på 8,5 miljarder kr (14,3 miljarder kr 2019).

Det har kommit vissa uppgifter om att Volvo Cars gör en nyemission på ca 25 miljarder i samband med börsnoteringen. Hur många befintliga aktier som planeras säljas från nuvarande ägare är ännu inte klart, det skulle krävas att aktier för över 50 miljarder skulle behöva säljas för att man ska ha ett större erbjudande i samband med noteringen än vad Telia hade år 2000. Då börsnoterades Telia med ett börsvärde om 250 miljarder och erbjudandet av aktier var på rekordet 76,5 miljarder kronor. Här nedan ser du de 5 största börsnoteringarna historiskt sett till erbjudande i samband med noteringen.

Stockholmsbörsens 5 största börsnoteringar sedan år 2000

Erbjudandet vid IPO (miljarder)Börsvärde vid IPO (miljarder)Datum
Telia76,5250jun-00
Traton16,0161jun-19
EQT12,462sep-19
Nordnet9,024nov-20
Eniro6,112okt-00

Listan ovan är sorterad efter de företag på svenska börsen som har rest mest kapital i samband med börsnotering, det är under kolumnen Erbjudande vid IPO. Den största börsnoteringen någonsin på svensk börs är fortfarande Telia där närmare 1 miljon svenskar köpte in sig. Svenska staten sålde av ca 30% av sitt ägande och sen gjordes en nyemission också – totalt tog man in närmare 76,5 miljarder kronor. Det är alltså penningvärdet på den tiden, skulle vi räkna om det till dagens värde så skulle det alltså vara ännu större.

De tre nästkommande är något nyare med Traton (lastbilstillverkaren Scania) på andraplats. Riskkapitalbolaget EQT har tredjeplatsen och Nordnets börsnotering förra året är den fjärde största. Eniro´s börsnotering skedde också år 2000 och är en avknoppning från Telia där man sålde hälften av aktierna (värt ca 6.1 miljarder) vid börsnoteringen.

På tal om avknoppningar så har det gjorts ett gäng rätt stora så som Essity och Epiroc men då har inte “moderföretagen” SCA och Atlas Copco sålt något utan det har varit en utdelning till aktieägarna och därmed inget erbjudande om att köpa aktier. Därav varför de inte är med på listan ovan.
Det har givetvis gjorts andra stora börsnoteringar sedan Eniro, Hemnet är ett exempel nyligen och hade ett börsvärde på närmare 10,5 miljarder men erbjudandet var “bara” 1,9 miljarder. Listan ovan är sorterad på storlek på erbjudandet.

Storskogen som håller på att noteras har ett erbjudande på 13,3 miljarder kronor och kommer därmed bli den 3e största noteringen (Exklusive att vi räknar Volvo Cars vill säga, för då blir Storskogen den 4e största)

Volvo Cars då?

Det återstår att se om detta blir den största börsnoteringen historiskt i Sverige eller om man kliver in på andra platsen. Oavsett så kan vi konstatera att det är en stor börsnotering och syftet är att kunna accelerera utvecklingen och omställningen mot elbilar.

Vad är dina tankar om Volvo Cars börsnotering? Dela gärna i kommentarsfältet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Håkan
Håkan
2021-10-05 16:05

Köper väll lite för en liten slant. Tycker generellt att biltillverkare är i en tuff branch

Rune Kock
Rune Kock
2021-10-07 16:11

Hvis al ekspertisen omkring elbiler ligger i Polestar, så risikerer resten af Volvo Cars at blive et afviklingsselskab. Og efterhånden som elbiler indtager dele af markedet, risikerer der at blive overkapacitet på benzin/diesel biler, som kan presse priserne i bund.
Men lad os nu se et prospekt, før vi tager stilling.

Tom
Tom
Svara till  Rune Kock
2021-10-08 14:53

Nästan all hård och mjukvara i en Polestar är identisk med Volvos. Det är Volvo som bygger den år Polestar.

J p
J p
2021-10-08 19:41

För dyrt. Kineserna försöker nu i sista stund lura av oss pengar. Skulle aldrig köpa för denna värdering. De liggger så mycket efter och kommer behöva sååå mycket pengar av aktie ägarna för vidare investering .