Hoppa till huvudinnehållet

Tradingbloggen Möter – PizzaTradern

 Att bli en duktig trader handlar nästan enbart om mentalitet. Man måste kunna sitt eget psyke utan och innan för att handla på exakt det sättet som passar en bäst själv.

Hej Pizza! Riktigt kul att ha dig som första intervju i vår nya blogg. Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Fantastiskt roligt att få vara en del av er nya blogg! Jag är en 23-årig kille som är bosatt i Göteborg. Jag livnär mig på aktiehandel, så kallad daytrading, sen ungefär två år tillbaka. Innan det studerade jag till civilingenjör i datateknik på Chalmers men valde efter tre år att hoppa av för att börja daytrada på heltid istället, ett val som visade sig vara det bästa jag någonsin gjort. I dagsläget tjänar jag nämligen ett snitt på ungefär 250-tusen kronor per månad, samtidigt som jag har friheten att vara min egen chef. Jag sitter på ett kontor i centrala Göteborg tillsammans med några andra som också livnär sig på aktiehandel.

Trading är ett ganska speciellt yrke. Berätta gärna om ditt börsintresse och hur du började med trading?

Mitt intresse för aktier och börsen startade för lite över två och ett halvt år sedan när jag köpte min första aktie. Det blev några Ericsson, vilket visade sig vara ett misstag. Men man brukar ju säga att man ska göra sina misstag tidigt! Jag fyllde på med mer och mer olika aktier och tillslut hade jag en välkomponerad aktieportfölj.

Men i början av 2016 blev det något av en kollaps på börsen och jag valde då att sälja av alla mina innehav. Det var extrem volatilitet på hela börsen och det var då som jag insåg att man kunde tjäna bra pengar på att handla just denna volatilitet. Och med bra pengar menar jag mer än de futtiga 10-tusen i studiemedel jag då levde på. Jag började handla på raster, och sommaren därpå valde jag att testa att handla på heltid istället för att skaffa ett vanligt sommarjobb.

Det gick över förväntan och när sommarlovet var slut så var beslutet att börja handla på heltid rätt enkelt. Jag hade hittat mitt kall som daytrader, ett jobb som jag var fantastiskt roligt och samtidigt mer ekonomiskt gynnsamt än vad ett vanligt jobb även efter min utbildning hade varit.

Många av oss har sett din avkastningsgraf, den grafen kan knappast beskrivas med andra ord än perfektion. Berätta lite om vad du tror gör just dig till en så duktig trader?

Att bli en duktig trader handlar nästan enbart om mentalitet. Man måste kunna sitt eget psyke utan och innan för att handla på exakt det sättet som passar en bäst själv. Många traders är adrenalinstinna och då passar större positioner med större potential och risk bra. Jag är motsatsen och har inga problem med att gneta runt med positioner som ger lite mindre avkastning om och om igen. Sen är det även extremt viktigt att älska det man håller på med. Varje dag som jag handlar så vill jag prestera mitt yttersta och jag har ständigt en kamp mot mitt forna jag för att bli bättre och bättre. Jag drivs av den utvecklingen eftersom att jag älskar det jag gör.

Och jag skulle inte säga att min avkastningsgraf är perfektion, långt ifrån. I slutändan är det mängd intjänade pengar som räknas, grafen är mer ett bevis på att man har edge och ett resultat av ens handelsstil. Men jag skickar med den som inspiration! Detta är sedan mitten av juli 2016, när jag började handla på Nordnet.

Hur skulle du beskriva din handelsstrategi?

Min handelsstil skulle jag säga är ganska högfrekvent. De värdepapper som jag handlar är mestadels svenska aktier. Mina trades är oftast bara någon sekund eller några minuter långa, men vissa tar även flera timmar. När börsen stänger så har jag ofta inga öppna positioner, men om jag har några så är de inte speciellt stora. De saker jag främst handlar efter är flöden och nyheter. Flöden är helt enkelt de avslut som gjorts i en aktie. Och då kollar man ofta på vilka mäklare som gjort avsluten och drar slutsatser utefter det. Nyheter kan vara exempelvis att bolaget själva skickar ut att de har skrivit avtal med Google, eller att en bank har inlett bevakning av ett bolag med en köprekommendation. Teknisk Analys som är ett populärt verktyg att handla efter använder jag mig inte av alls.

Risknivån jag tar per trade är ofta relativt låg då jag mestadels handlar på korta intervall. Detta innebär dock inte att jag bara tar mindre positioner, ibland får man bra conviction och då gäller det att inte vara en fegis. Med ett snitt på ungefär 20 olika aktier handlade per dag så är det väldigt sällsynt att dagen hamnar på minus. Och det passar mig fint, jag mår mentalt bra av att tjäna pengar varje dag.

Vad tror du är de absolut viktigaste delarna att tänka på för att lyckas med sin trading?

Trading är hårt slit som kräver tid. Jag själv lägger 9 timmar per dag. Men det är ett slit som man verkligen blir rikligt belönad för.

Att hitta sitt eget tänk. Alla har olika mentalitet och riskvilja. Vissa är bättre på mönsterigenkänning, andra är bättre på snabb huvudräkning när det krävs och vissa är väldigt snabbtänkta exempelvis. Detta innebär helt enkelt att man måste hitta en strategi som passar en själv. Man brukar säga att det finns lika många strategier som det finns traders. Det är även väldigt viktigt att vara ödmjuk, inse när du gör misstag och lär dig av dessa. Alla gör misstag regelbundet, och om man ska bli en duktig trader så måste man acceptera detta om sig själv.

Sen är andelen tid man lägger väldigt viktigt. Daytrading är ofta väldigt glorifierat av diverse YouTubers som ska sälja sina signaler. Sanningen är att de inte tjänar tusentals dollar per dag genom att handla lite från sin mobil i en jacuzzi med en flaska Krug i andra handen, de tjänar pengar på att sälja sina signaler. Trading är hårt slit som kräver tid. Jag själv lägger 9 timmar per dag. Men det är ett slit som man verkligen blir rikligt belönad för.

Det är alltid kul att höra när det gått bra för andra, vill du berätta om din bästa affär du någonsin gjort?

Min bästa affär tror jag var när ett mindre bolag släppte ett pressmeddelande om att de skulle lansera en egen kryptovaluta. Jag köpte snabbt de aktier som fanns i orderboken och lät sedan marknaden göra sitt. Det spelade ingen roll att den nya informationen helt saknade värdeskapande för bolaget, kryptovalutor var heta och det räckte med att ett bolag nämnde det för att det skulle bli psykos. Aktien mer än dubblades, men jag släppte min position en bit innan det. Mitt bet här var att det skulle bli någon form av psykos, och jag säljer gärna tidigt för att överlåta risken på andra som vill spekulera om hur högt aktien kommer gå.

Vilka tips kan du ge till någon som vill sätta igång med sin trading?

I princip alla förlorar pengar i början när de handlar och det är okej, så länge man lär sig av misstagen man gör.

Lägg så mycket skärmtid du bara kan! Innan jag började handla så satt jag och kollade otaliga timmar på hur specifika aktier rörde sig, och vad det var som gjorde att de rörde sig. Man vill inte ge sig in oförberedd, men när man väl börjar handla så ska man inte vara rädd för att förlora pengar. I princip alla förlorar pengar i början när de handlar och det är okej, så länge man lär sig av misstagen man gör. Det är viktigt att ha en bra bank samt handelsterminal. Jag använder mig av Nordnet, som enligt mig har bäst erbjudande för traders och grym support, samt terminalen Infront, som är hur bra som helst för aktiehandel.

För att distansera oss lite från börsen, vad gör du när du inte handlar?

När jag inte handlar så gillar jag att spendera tid på spa eller på gymmet. Det blir en hel del finare middagar och lite för mycket festande. Just festandet blir ofta ganska vilt då man umgås med andra som också har det bra ställt ekonomiskt. Jag åker även på en del resor, något som är en av de bästa fördelarna med att vara sin egen. Ska det vara dåligt väder ett tag? Ja, då är det fritt fram att boka en spontanresa söderut. Några andra större hobbies har jag inte, men det behövs ju inte när man jobbar 9 timmar om dagen med det man gillar att göra mest.

Var kan vi följa dig någonstans?

Eftersom att jag har valt att hålla mig anonym tills vidare så kan ni enbart följa mig på Twitter där jag går under namnet PizzaTradern. Twitter är ett fantastiskt verktyg och är man aktieintresserad så tycker jag definitivt att man borde skaffa det. Där finns det mängder av duktiga investerare och traders som delar med sig av sina tankar.

Stort tack för din tid Pizza och jag önskar dig ett stort lycka till med din trading i framtiden!
/Axel

Axel Karlsson
Active Trading Manager

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-06-09 10:12

Bra skrivit. Imponerande att det har gått så bra för dig. När du typ började från 0. Det är enklare att tjäna pengar om man har en stor aktieportfölj än en liten. Så 750 000 plus på 1 700 000 är väldigt bra gjort. Själv försöker ja att safa mer och ta inte lika stora risker som ja gjorde tidigare

Anonym
Anonym
2019-03-23 09:42

Kan man fråga hur stort kapital du började med?
Vad i Nordnet är bättre än andra banker när det gäller trading?

Började du med ex infront direkt från dag 1 eller köpte du terminalen då du började någonlunda få lite edge?

Hoppas du kan svara på dessa frågor Pizza 🙂