Hoppa till huvudinnehållet

Laddad Tesla-vecka

Teslas aktiekurs tycks inte påverkas av gravitationskrafterna och det är det ett av världens största biltillverkare sett till börsvärde. För många är det dessutom en riktigt vattendelare, några tror på revolutionen medans andra ser ett luftslott.

Tweeten ingen glömmer

Den tweeten skickade Elon Musk ut för ett och ett halvt år sedan. Vid tidpunkten handlades Tesla aktien kring $379 och VD funderar på att avnotera aktien på priset $420.
För den som köpte är man tacksam att han inte genomförde detta, då idag handlas den närmare $800 eller $900.

Prisutveckling sedan tweeten

Den kursutveckling som har skett i aktien senaste månaden och dagarna är helt otrolig. Men det är aktien Tesla, hur går det för bolaget Tesla då?

AktieBörsBörsvärde,
miljarder USD
Försäljning,
miljarder USD
Toyota Motor CorpTokyo Stock Exchange229 277
Tesla IncNASDAQ140 24
Volkswagen AGXetra91 262
Daimler AGXetra49 185
General Motors CoNYSE48 147
Bayerische Motoren Werke AGXetra46 108
Honda Motor Co LtdTokyo Stock Exchange46 145
Audi AGXetra38 65
Ford Motor CoNYSE35 160
SAIC Motor Corp LtdShanghai Stock Exchange33 129

Källa: Reuters

Tesla är nästa största biltillverkare i världen med ett börsvärde på 140 miljarder dollar. Kollar man på försäljningen så är det blyga 24 miljarder, vilket är rätt stor skillnad mellan Toyotas 277 miljarder dollar eller Volkswagen på 262 miljarder dollar.

Tesla sedan årsskiftet

Sedan årsskiftet har aktien rusat upp kring 100% för att sen falla tillbaka något. När det blir så kraftiga rörelser på så kort tid så blir många aktiva investerare ganska intresserade. Det var inte bara kraftig handel i aktien under veckan utan även hävstångsinstrument handlades flitigt. Kanske inte helt förvånande när man kollar på avkastningsgraferna.

Här ser du Bull X3 och Bear X3 certifikat. X3 indikerar att det är 3 gånger hävstång, om det stiger 1% så stiger ett Bull certifikat 3% och ett Bear certifikat faller 3%

Med snabb huvudräkning märker du att avkastningen inte är exakt 3 gånger, det beror på att den omräknas på daglig förändring och i perioder av snabb uppgång blir det mer än 3 och snabb nedgång mindre än 3. När det steg som mest var Bull certifikat upp nästan 700%

För dig som har en stark åsikt om vilken riktning aktien ska framöver så kan man använda Bull och Bear cerifikat för att få extra exponering. Var införstådd med risken som kommer med hävstång är medskicket.

För dig som vill investera

Antingen kan du köpa aktien om du fortsatt tror på företaget. Då hittar du den här.

För dig som vill handla med hävstång både på uppsidan och nedsidan så finns det börshandlade produkter. Där kan man spekulera i både att aktiepriset faller eller att det stiger ännu mer.

Du hittar börshandlade produkt här

Vad är dina tankar om Tesla?

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm