Hoppa till huvudinnehållet

Stanna hemma-aktier

De flesta länderna i världen genomgår nu en kris som en följd av den ökade spridningen av coronaviruset. Börsen har fallit stort och de ekonomiska effekterna har redan visat sig genom hög arbetslöshet och masspermitteringar. Dessutom har de flesta företag skickat hem sina anställda för att minska smittspridningen. Vår radikalt förändrade vardag ger dock vissa branscher och bolag fördelar. När nu en stor del av världens köpstarka befolkning spenderar mer tid hemma, är det främst de digitala som sticker ut.

Streamingbolagen

De bolag som redan innan denna kris är starkt förknippade med att stanna hemma är streamingbolagen. Både NetflixochSpotifyhar en affärsmodell som är optimerad för detta. Bolagen har minimalt behov av personal på kontoret då de verkar helt digitalt och det finns inga maskiner som behöver startas. Några behöver givetvis drifta servrar och liknande, men det var troligtvis inte en slump att Spotify var en av första företagen att skicka hem stora delar av personalen. Det bör rimligtvis inte påverka resultatet i samma utsträckning som producerande fabriker får om personalen går hem.

Jobba på distans-bolagen

De senaste årens populära trend att kunna jobba på distans har skapat en uppsjö av verktyg för att underlätta detta. Något som kommer väl tillhands nu stora delar av arbetsstyrkan kommer att spendera mer tid ifrån kontoret. Det är primärt digitala verktyg för kommunikation som är fokuset här.

Zoom Video Communications har haft en rejäl resa den senaste tiden. Bolaget erbjuder en helhetslösning för videokommunikation för företag och skolor. Tänk dig Skype fast med lite mer avancerad funktionalitet för att smidigt kunna hålla föreläsningar och möten på distans. Aktien är i skrivande stund upp mer än 100 procent sedan årsskiftet.

Chattföretaget Slack erbjuder ett flitigt använt verktyg för hela kåren av distansarbetare. Tjänsten gör det enkelt att kommunicera genom att de grupper eller projekt som du arbetar med har en egen kanal. Företaget börsintroducerades i somras och har varit aktiekursmässigt en flopp sedan dess. Är detta comebacken som Slack behöver?

I Norden finns det svenskgrundade bolaget Sinch, som fokuserar på att erbjuda företag i hela världen cloudbaserade kommunikationstjänster. Sinchs tjänster gör att företagens anställda inom kundtjänst och annan service kan sitta var som helst men ändå interagera med såväl kollegor som kunder genom bland annat telefon, chatt och SMS. Med en rejäl tillväxt i bagaget har aktien rusat senaste tiden och är i år upp närmre 30 procent.

Hemleverans & onlinehandel

När vi nu inte kan eller vill gå till butiker som innan, bör rimligtvis e-handlarna gynnas. Folk som tidigare endast handlat mat, medicin och andra varor fysiskt kommer nu i viss utsträckning slå om sina vanor till att handla med online. De stora giganterna här är givetvis amerikanska Amazon i väst och kinesiska Alibaba i öst. Amazon ser ut att ha stått emot börsraset bra och är i skrivande stund upp 3 procent i år. Alibaba däremot har fallit 11 procent i år.

En nordisk motsvarighet till dessa bolag är finska Verkkokauppa.com, som under 2019 omsatte en halv miljard SEK. Bolaget har de senaste åren sett en minskad lönsamhet och aktien har straffats därefter. I år har den dock stått emot börsraset bra och är ner dryga 6 procent i jämförelse med finska börsens huvudindex OMXH25, som är ner 21 procent.

Materiel under krisen

Coronakrisen har också fört med sig en del temporära beteenden hos konsumenter. Skyddsmasker, handsprit och toalettpapper säljs slut hos apotek och butiker och vad gäller skyddsmateriel har det blivit så hög efterfrågan att till och med sjukhus börjar få brist på det. Även om det inte är ett uppmuntrat beteende så finns det några bolag som på kort sikt gynnas av detta.

En av världens största tillverkare av skyddsmasker är det amerikanska bolaget 3M, mest känt för allmänheten för tejp och uppfinningen ”post-it”. Aktien har slaktats i takt med börsen och är ner 24 procent i år.

I Sverige hittar vi bolaget Essity, som tillverkar flera olika hygienartiklar där främst toalettpapper och handtvål just nu är i fokus. Bolaget har stått emot börsraset, och är ner blyga 5 procent i år.

Var finns potentialen – spararna vs. analytikerna

Om man tittar på våra kunder verkar det Zoom som är favoriten av ovanstående aktier, som fått hela 450 procent fler ägare sedan årsskiftet. Därefter kommer Slack och 3M, som fått 62 procent respektive 46 procent fler ägare sedan årsskiftet.

Analytikernas* lista ser lite annorlunda ut. Här tror man att Alibaba har mest potential av ovanstående aktier, tätt följt av Spotify och Amazon. Enligt analytikerna är kurspotentialen just nu 37 procent i Alibaba, 36 procent i Spotify och 26 procent i Amazon.

AktieFörändring antal ägareUtv. i årRiktkurs*ValutaPotential*
Spotify-6%-19%165,7USD36%
Alibaba3%-11%257USD34%
Amazon.com -2%3%2409,8USD26%
Sinch29%34%460SEK18%
3M46%-24%153,2USD15%
Essity12%-5%321SEK11%
Verkkokauppa.com 8% -6% 3,6 EUR5%
Netflix11%12%369,7USD1%
Slack62%12%25,6USD-1%
Zoom Video449%101%113,5USD-18%

* Med “analytikerna” menar vi flera av världens ledande analytikerfirmor och deras riktkurser för ovan aktier. Denna data kommer ifrån Thomson Reuters verktyg Eikon. Potentialen avser skillnaden mellan medelvärdet på alla tillgängliga analytikers riktkurs och aktiekursen vid stängning den 1 april. Riktkurserna är hämtade den 2 april.

Vilka aktier tror du gynnas av nuvarande situation? Och är du orolig över ditt sparande? Kommentera gärna nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-04-06 20:35

Hej!
Kan du inte göra en analys samt själv kommentera vad du tror om bolaget Lipidor, då deras fas 3 ska väl vara godkänd och att dom har börjat producera sin handsprit. Tanke på dessa nyheter så har ju aktien stått ganska still, jämför man med Clemondo som har gjort en ökning på 130% på en månad.

Anonym
Anonym
2020-04-02 19:05

Ja tror bolag som har en stark bolagskassa. De som inte påverkas så mycket av krisen just nu. Och de som är vet ungefär hur nästa kvartal kommer att gå. T ex volvo står stilla. När får de varor från andra länder som har sin produktion också nere. Hur många lastbilar kommer vi sälja iår. Det är svårt att veta. Ja har tappat kanske 30 %. Sen toppen. Men ha är inte orolig. Tycker det är skönt att ja inte är för tungt belånad bara. Så länge världen är osäker och man inte vet konsekvenserna hur det kommer går. Kommer… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm