Hoppa till huvudinnehållet

Spiltan-aktien börsnoteras på NGM PepMarket

Investmentbolaget Spiltan kommer att börja handlas på den nya marknadsplatsen NGM PepMarket. Detta är en ny marknadsplats där aktier handlas en gång i veckan och du kan äga aktierna via ISK eller Kapitalförsäkring. Jag träffade Magdalena Hartman som är vd på NGM och Per H Börjesson från Spiltan för att höra mer om detta – kolla in klippet.

Spiltan Investmentbolag AB

Förgrunden var en aktieklubb med ca 40 medlemmar där investeringsprofilen Per H Börjesson är en av dessa som hade som investeringsstrategi att köpa bra bolag och äga dessa långsiktigt. Sen bildade man Spiltan som investmentbolag 1986 och Per har varit med och styrt investmentbolaget sedan dess.

Idag har Spiltan ett substansvärde på ca 6,5 miljard kronor och det är en portfölj av både noterade (63%) och onoterade (29%) innehav. Du ser fördelning i september månad i bilden nedan:

Största innehavet är spelutvecklaren Paradox Interactive som utgör nästa 40% av substansvärdet. Näst största innehavet är Spiltan Fonder där den populära fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag bland annat ingår. Tredje största innehavet är fastighetsbolaget KlaraBo som är på väg till börsen under sista kvartalet eller början nästa år.

NGM PepMarket

Börsoperatören Nordic Growth Market som både har en börslista och en marknadsplats kommer nu bredda med ytterligare en marknadsplats – NGM PepMarket. Detta är ett samarbete med Pepins som erbjuder handelsmöjligheter i små onoterade tillväxtbolag.

NGM PepMarket kommer ha handel en dag i veckan, på tisdagar. Detta är för att både främja långsiktighet men också erbjuda en bättre likviditet i aktien. För många mindre börsnoterade företag så kan det vara rätt få aktier som handlas varje dag. Den låga likviditeten innebär att prissättningen från tid till annan blir mindre effektiv och jag ser ofta en del aktier svänga ganska kraftigt från en dag till en annan på grund av den låga likviditeten.

Begränsad handel i aktier gör att investerare blir naturligt lite mer långsiktiga. Dessutom kan företaget lägga mer fokus på sin verksamhet än att måndag till fredag hålla ett öga på hur aktiekursen rör sig.

För oss investerare så har vi möjligheten att köpa aktier på NGM PepMarket via ISK eller Kapitalförsäkring. I praktiken så handlar du dessa aktier precis som vilken annan aktie du hittar på Nordnets plattform, med enda skillnaden att du bara kan köpa och sälja på tisdagar istället.

Nu på tisdag så är det premiär och då kommer Spiltans aktie att börsnoteras på NGM PepMarket. Då kommer Spiltan ha en öppningsceremoni som jag får vara med att moderera – programmet startar vid 08.30 på tisdagen 26 oktober. Du kan följa allt här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-01-02 14:36

Går det att handla spiltan med en aktiefonddepå eller enbart ISK/KF?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-01-04 16:03

Det går att handla i alla konton som du kan ha hos Nordnet. Det är en vanlig aktie och går således i både depå, ISK/KF eller pensionskonton m.m.

Anonym
Anonym
2021-10-24 22:58

Detta måste väl vara guld för alla aktieägarna i spiltan?😁

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-10-25 08:59

Trevligt för Spiltan aktieägare som enklare vill sälja och trevligt för potentiella investerare i Spiltan som numera enklare kan köpa och dessutom i sitt ISK/KF

Anonym
Anonym
2021-10-24 20:40

Kommer det vara vissa tider på tisdagen handel kan göras, eller kontinuerligt under dagen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-10-25 08:59

Som jag förstår det så är det samma börstider som annars – alltså 09.00 till 17.30
Skulle det vara röd dag så är det stängt och handel sker efterföljande tisdag.
Är onsdagen röd dag så är det halvdag under tisdagen. Så jag har tolkat det, men fråga gärna direkt till NGM för att få exakt svar. 😀

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm