Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden – Ep 66 – Blodig affärsidé, bopriser & oligopolinvesteringar

Tullbroar – bolagen du inte kommer undan!

Nytt år och nya avkastningsmöjligheter. Förhoppningsvis har ni haft en bra start på det nya börsåret, även om börsen generellt varit lite sur. Som investerare finns det olika strategier för att välja ut de bolagen man tror mest på. Den kände Warren Buffets investeringsstrategi är att investera i bolag som utgör en tullbro. Vad betyder nu detta? Enkelt förklarat kan man säga att det är bolagen du inte kommer undan som normal konsument. Ordet härstammar ifrån en tid då det fanns tullbroar in till vissa städer och för att komma in i staden var man tvungen att avlägga tullavgift. Om vi ska översätta detta till aktiemarknaden och börsbolag innebär det att man letar efter bolag som har något som kan liknas vid ett konsumtionsmonopol. Ännu bättre blir det om det finns höga inträdesbarriärer inom den branschen vilket försvårar för framtida konkurrens. På så sätt kan man som investerare känna sig säker på att bolaget kan tillskansa sig en hög lönsamhet under en lång tid framöver.

Ett historiskt exempel är tändstickskungen Ivar Krügers bolag Svenska Tändsticks Aktiebolaget vilket verkade under monopolliknande förhållanden under 1920-talet. I dagens marknad anser jag att bolag inom eldistribution, bank och den ovanligt spännande blodpuddingsbranschen skulle kunna utgöra sådana bolag. Ett annat exempel är min tidigare börspärla Cision, som blev uppköpta under fjolåret. Deras ställning när det kommer till pressmeddelandetjänsten kan närmast liknas vid en tullbro.

Bidra gärna med era tips på bolag som innehar en tullbro i kommentatorsfältet nedan. Därtill pratar vi också i detta avsnitt av #sparpodden om kapitalskyddade placeringar, arbitragemöjligheter, blodpuddingsutveckling och valutarisker.

Bostad vs. Aktier – Vilken är bästa investeringen?

Vilken är ditt livs bästa investering? Mångas svarar bostaden på denna fråga. Detta är inte förvånande. Grunden till ett framgångsrikt sparande och lönsamma investeringar är oftast att låta tiden göra jobbet. Är det då mer lönsamt att välja att investera i en bostad gentemot aktiemarknaden? Kollar vi historiken kring prisutvecklingen på bostadsmarknad från 2005 till idag har priserna i Stockholm ökat med 132%, i Göteborg är samma siffra 142%. Prisutveckling beskrivs av Valueguards bostadsrättsindex HOT-index. Jämför man det men aktiemarknaden (OMXS30) har den gått upp med ca 195%. Väljer vi att jämföra samma index med start i början av sommaren 2007 är investering i aktiemarknaden fortfarande att föredra. OMXS30 slår då HOT-index med ca 10 procentenheter (50% jämfört med 40%). Dock ska det sägas att volatilitet i bostadspriserna är lägre. Investeringar är således att föredra med avseende på den historiska utvecklingen, oaktat risk.

En annan vanligt återkommande fråga på dagens bostadsmarknad är om det råder en bubbla. Min definition av bubbla är när prisrörelserna inom den specifika marknaden inte kan förklaras med hjälp fundamentala värdet av tillgången och de underliggande faktorer som styr utbudet och efterfrågan på tillgången. Enligt mitt sätt att se på dagens bostadspriser har vi inte en bubbla. Den höga värdeutvecklingen av bostadspriserna anser jag reflekterar faktorer som det låga ränteläget, inkomstökningar, kraftig urbanisering, växande befolkning och extremt underutbud. Bara för att priserna rör sig nedåt behöver det inte betyda att en bubbla har spruckit. Skulle vi välja att använda det synsättet när börsen går ner med liknande rörelser skulle det innebära att vi relativt ofta har bubblor som spricker. Tillgångspriser rör sig naturligt både uppåt och nedåt.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 02:58 Hur börjar börsen 2015?
02:58 – 12:19 Tullbroföretag, vad är det och vilka bolag har en tullbro?
12:19 – 13:09 Spartips – låna böcker via internet
13:09 – 17:49 Har vi en bubbla på bostadsmarknaden?
17:49 – 22:30 Är bostadsmarknaden bättre än aktiemarknaden?
22:30 – 22:40 Starta #sparpodden-diskussionsklubb i Småland
22:40 – 30:46 Höga initiala sparräntor som sänks – lockbete eller förändring av kapitalstruktur?
30:46 –  33:25 Arbitragemöjlighet
33:25 – 37:18 Tillväxt och lönsamhet för ett bolag
37:18 – 40:08 Valutarisker på aktiemarknaden
40:08 –46:22 Nybörjarsparare. Hur ökar man avkastningen på sparpengarna?
46:22 – 47:45 Köpa preferensaktier
47:45 – 50:24 Kapitalskyddade placeringar – Skydda dig mot nedgångar
50:50 – 52:40 Välj rätt utbildning och skola för framtida karriären
52:40 – 55:45 Ta vara på din entreprenöriella förmåga
55:45 – 58:00 #sparpodden live på youtube, en bra idé?
58:00 – 1:00:19 När kommer shareville-appen?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Tullbrohälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
41 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-01-15 11:17

Hej

Skulle vilja veta mer om oljepriset och dess utveckling, vilka bakomliggande faktorer får oljepriset att falla så drastiskt just nu? Dvs hur kan det komma så plötsligt.

Anonym
Anonym
2015-01-15 11:38

Hej Günther och Jan!
Imorse släppte H&M försäljningssiffror för december som överträffade förväntningarna, hur kommer det sig då att aktiekursen går ned? Förstår att det säkert finns massor av faktorer som påverkar, men något som detta borde väl ändå trycka upp aktiekursen lite?

Anonym
Anonym
2015-01-15 12:06

Varför kommer dessa inlägg en vecka efter avsnittet släppts?

Anonym
Anonym
2015-01-15 12:38

Student. Har bostadsrätt i Sthlm (värde cirka 2.1 milj, varav 25% är ek). Vill hyra ut bostadsrätten möblerad och hyra mig en studentlya av uthyrningsvinsten från bostadsrätten för att kunna investera ett par tusen extra per månad i värdepapper. Kruxet är att jag samtidigt vill ta fullt studielån (för dels samma ändamål). Jobbar extra säsongsbaserat och det enkom når ej upp till max fribelopp men med vinsten från uthyrning på detta begränsar jag eventuellt min möjlighet till studielån.. vilket jag inte vill.. Vill varken ge avkall på studielån eller extraarbetet. Funderar på om det går att komma runt detta på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-15 12:44

Borde i början istället stå:

Vill hyra ut bostadsrätten möblerad och hyra mig en studentlya för att sedan av uthyrningsvinsten från bostadsrätten (och bostadskostnadsbesparingen) kunna investera ett par tusen extra per månad i värdepapper.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-27 15:07

Här finns ett bra exempel (http://www.skatteverket.se/privat/fastigheterbostad/uthyrningavbostad/bostadsratt.4.233f91f71260075abe8800033531.html) som förklarar hur det hela hänger ihop. Har tidigare hyrt ut min bostadsrätt som student och ägnat många timmar till att försöka förstå hur det hänger ihop. Men lite sammanfattat har du ett exempel på hur du kan räkna;

Lägenhetens kostnader:
Avgift&drift 7500:-
=7500*12=90000 per år.
Utöver detta får du ett schablonavdrag som för tillfället ligger på 40000/år.

Alltså, 130000/12=10833,33… Det här är alltså det du får ta ut i hyra utan att det räknas som kapitalinkomst och därmed påverkar CSN.

Säg att du tar 13700/månad, då blir kapitalinkomsten 34400:- alternativt 17200/halvår.

Anonym
Anonym
2015-01-15 13:00

Nu har det snart gått ett år sedan jag fick svar på min förra fråga om dopgåvor och jag testar en fråga till. Jag är trött på att Stockholmsbörsen är “dyr” och vill vikta om till en mer global portfölj för att på så sätt sprida risken. Har i dagsläget DNB Global Indeks som har låg avgift. Fonden har över 60% Nordamerika och väldigt lite Asien. Nu vill jag exponera 5-10% av min portfölj mot Asien. Hur bör jag tänka? En bredare Asienfond med lägre avgift eller någon fokusfond (tillväxt, bransch, särskild region eller liknande) för att krydda? Tacksam för… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-15 14:20

Hej pojkar!

För ett tag sedan ville jag flytta över min tjänstepension till Nordnet, så en vänlig själ hos er kollade upp var den fanns nånstans.
Det visade sig att allt finns hos AMF och att den inte är flyttbar.

Hur kan det vara så? Borde inte jag kunna välja när som helst, hur som helst, vart och hur mina pengar ska förvaltas? Missar jag nåt, finns det några kryphål?

Tack för en bra podd!
Peace out

Anonym
Anonym
2015-01-15 14:31

Gunther! Du skulle streama civilization 5 på twitch. Är övertygad om att ni skulle attrahera en publik. Blir det något sådär regelbundet, kan du börja tjäna pengar! Folk betalar $5 / mån för att följa enskilda streamers (vad jag hört får streamern ~$2.5).

Spela civ. 5 och tjäna pengar samtidigt! Skulle rekommendera att all intjäning omedelbart går till cashew-nötter (på rea).

Anonym
Anonym
2015-01-15 15:18

Hej Günther och Jan! Fråga: Kan ni närmare förklara förhållandet och uppdelningen mellan aktiefonder och räntebärande fonder i en långsiktig fondportfölj? Jag hör alltid er säga att om man månadssparar i fonder och har över 10 år kvar tills pengarna ska användas så bör man ha 100% i aktier. Varför har då Günther själv 50% räntebärande fonder i sitt PPM-sparande som han inte kommer använda förän pension? Jag ser även många andra proffs sitta med räntebärande placeringar? Varför denna dubbelstandard? Är det för att proffsen tror att de kan tajma marknaden och att ni förbereder er på en stor nedgång… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-15 15:29

Hej.

Jag undrar om ni kan komma med några rekomendationer på aktierelaterade böcker som kan va bra att läsa om man vill fördjupa sina stockpicking kundskaper.

Anonym
Anonym
2015-01-15 16:31

Aktiedepå eller ISK för aktier Jag har läst gamla inlägg från Günther där ISK rekommenderas för de flesta pga den låga skatten. Men jag funderar på en parameter som visserligen inte gäller alla men väldigt många i vårt avlånga land. Många äger idag sitt boende och har således ränteutgifter. Om du har en traditionell aktiedepå så kan du som bekant kvitta vinst mot förlust under innestående år. Men du kan även kvitta kapitalvinsten från aktieaffärerna mot dina ränteutgifter. Jag har inte mycket sparkapital varför mina vinster i kronor inte blir stora. Mina ränteutgifter per år uppgår till ca 26.000 och… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-15 16:31

Hej!
Intressant analys av Systemair i senaste avsnittet. Går det att få ta del av de bakomliggande uträkningarna bakom Günthers värdering?

Anonym
Anonym
2015-01-15 17:12

Hej. Ni ska ha beröm killar. Tack vare eran podcast har jag blivit mycket intresserad av att spara och investera. Innan tyckte jag inte det var kul att spara alls, men för varje avsnitt jag lyssnar på er så njuter jag av var enda krona jag sparar in. Vill påpeka att ni är väldigt har tiltalande röster samt framför er på ett mycket sofistikerat sätt och era inslag av humor förvandlar något jag tidigare trodde var tråkigt till en rolig sak. Smart iniativ att starta podcasten, tackvare den har ni fått både mig och flera av mina vänner som nya… Läs mer »