Hoppa till huvudinnehållet

Inflation, råvaror och Ukraina | Tradinghörnan

Energipriserna rusar, råvarorna är dyra och inflationen ligger och lurar. Men vad betyder detta för svenska börsbolag och svensk ekonomi? Detta diskuterar vi i senaste Tradinghörnan.

Ryska oljan och naturgasen

Det är just nu stort fokus på olja och naturgas från Ryssland. Europa är stora importörer från Ryssland samtidigt är det detta som finansierar regimen. Var Ryssland exporterar olja och naturgas ser du i den här bilden.

Tyska energiförbrukningen – hur beroende är man av rysk naturgas?

Tyskland har satt sig lite i knät på Putinregimen och nu får man betala ett högt pris för det. 32% av naturgasförbrukningen kommer från Ryssland. Nu finns det påtryckningar att göra sig snabbt oberoende och fågan man ställer sig är hur man ska täcka upp för det? Kärnkraft? Förnyelsebar energi? Det blir intressant att följa framöver.

Rysk metallproduktionen

Utöver energi är Ryssland stora producenter av metaller. Man står för nästan hälften av all produktion av palladium, ca 15% av globala produktionan av platina och även nickel, guld och aluminium är Ryssland stora producenter av. Vad händer när omvärlden inte längre vill handla med Ryssland? Utbuden minskar kraftigt, vilket har gjort att priserna på metaller gått upp. Kommer det diplomatiska lösningar snart eller blir det ett långvarigt lägre utbud? Helt klart värt att hålla ett vakande öga på.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-03-29 12:10

Väntar med spänning på nästa Tradinghörna – gärna om Investmentbolag.

Mvh

Lars

Anonym
Anonym
2022-03-14 12:08

ja och det roliga är det är den staten man inte vill handla med..
och såna besvärande omständigheter som att arabstaterna fått slut på olja lman katar med flera så det kommertroligen att blndå att usa görlorar makten över oljan pch den valuta som den handlas med. det är ett jätte bra läge för att in föra guldmyntfoten igen då får vi kanske betala oljan i yen.
och det kommer att svida

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm