Smart sparande låter ju trevligt, men hur funkar det? Jag bjöd in min kollega David för att förklara hur Nordnets Smarta Portföljer är uppbyggda.
Principerna bakom fonderna
- Verklig diversifiering
- Faktorinvestering
- Fokus på risken
Diversifiering är en självklarhet idag när man pratar investeringar. Kruxet är att skapa en diversifiering som verkligen fyller sitt syfte.
Faktorinvesteringar finns till för att skapa lite extra grädde på moset och ge en avkastningsskjuts.
Riskbiten är sen hela nyckelpoängen med fonderna. Fonderna lägger upp allokeringen mellan tillgångsslagen med utgångspunkt i hur mycket risk som tas. Mer om detta nedan
Nordnet Smart 5, 10, 15

Det finns tre fonder, Smart 5, Smart 10, Smart 15. Skillnaden är hur risk fonden är allokerad att generera. Risk i sin tur skapar mer potential för avkastning. Därmed blir Smart 15 mer lämpad för den som ska spara på längre sikt och Smart 5 för den som vill ha så låg risk som möjligt.
Du kan i bilden ovan se hur mycket varje tillgångsslag utgörs i varje fond. Det är inte hur mycket av kapitalet som är allokerat i varje tillgångsslag, utan det är hur stor risk varje tillgångsslag utgör i varje fond.
Smart 10 som du kan se har 55% aktier. Är det hög volatilitet på börsen så är risken därmed högre i aktier, är volatiliteten längre på börsen så är risken i aktier längre. Beroende på vilken volatilitet som upplevs på börsen så är kapitalet allokerat så att totala portföljens risk ligger i aktier.
Hur mycket pengar som faktiskt ligger investerat mot aktiemarknaden kommer alltså att fluktuera beroende på hur mycket risk det är i marknaden. På lång sikt har aktiemarknaden varit mest lönsam att placera pengarna i, men emellanåt är det långa perioder av negativ avkastning. Tider av negativ avkastning vill man undvika. Genom att allokera pengarna efter risken i marknaden så pareras nedgångsperioder effektivare.
Alternativa Riskpremier
Toppningen på fonderna är den alternativa delen. Detta är faktorinvesteringen och det handlar om att systematiskt nyttja väl beprövade metoder. Man plockar in småbolag-aktier för att få tillväxt, men köper momentum-aktier för att haka på aktietrenden, man köper värde-aktier för att få billiga aktier. Detta brukar populärt kallas för smart-beta fonder idag och den metodiken finns inbakad i dessa fonder också.
Avgifter
Avgiften skiljer sig på vardera fond, men alla kostar under en procent i årlig avgift.
- Nordnet Smart 5, 0,79 % årlig avgift, Riskkategori: 3/7
- Nordnet Smart 10, 0,89 % årlig avgift, Riskkategori: 4/7
- Nordnet Smart 15, 0,99 % årlig avgift, Riskkategori: 5/7
För att köpa fonderna behöver man gå igenom en digital rådgivningsprocess för att se vilken som passar bäst för just dig. Den processen tar bara några minuter och kostar dig givetvis inget. Jag tycker själv det är lite kul att genomföra för att se just vilken sparprofil som jag har. Är du sugen så kolla in det här.
Se till att kolla in klippet med David, han förklarar fondernas uppbyggnad på ett väldigt begripligt sätt.
Har du några funderingar så skriva gärna i kommentarsfältet så får jag hjälp av David och hans gäng för att besvara detta.