Hoppa till huvudinnehållet

Så här styr AI FIMs nya globalfond

FIM Artificiell Intelligens –Nordens första fond som gör investeringsbeslut genom artificiell intelligens

FIM Artificiell Intelligens är den första fonden i Norden som helt baserar sig på artificiell intelligens. Fonden placerar globalt i aktier på utvecklade marknader och drar nytta av både artificiell intelligens för att upptäcka orsaker och följder som förblir osynliga för människoögat.

Aktievalen baserar sig på observationer som fås fram med artificiell intelligens. Med hjälp av teknologin strävar fonden efter att hitta undervärderade aktier genom att analysera företagens fundament, såsom balansräkningar och bokslut. Samtidigt lär sig teknologin självständigt och utvecklar hela tiden sin investeringsprocess.

Fondens artificiella intelligensteknologi baserar sig på djupinlärning, som är ett delområde inom maskininlärning. I praktiken är det frågan om ett neuronnät som lär sig självständigt och som utvecklar sig konstant till en bättre beslutsfattare. Neuronnätet härmar på sätt och vis människans sätt att lära sig.

Modellen går igenom en företagsdatabas, där det finns fundamentala uppgifter, såsom balansräkningar och bokslut, om över 4 000 bolag med ett marknadsvärde på över en miljard euro. Uppgifterna sträcker sig över cirka 20 år och databasen innehåller över 700 variabler.

Resultatet av processen är en portfölj med 50 aktier vars sammansättning har riskoptimerats. Den artificiella intelligensen handlar inte med aktier på daglig basis och agerar inte självständigt, utan själva handeln utförs av en portföljförvaltare.

Fonden eftersträvar en årlig avkastning som är tre procentenheter bättre än MSCI World-indexet som mäter den globala aktieutvecklingen. FIM beaktar hållbarhetsfaktorer genom sitt eget hållbarhetsfilter. FIM Artificiell Intelligens exkluderar sålunda investeringar i tobak, pornografi, kärnvapen, klusterbomber och personminor.

Du kan köpa FIM Artificiell Intelligens och andra FIM Fonder via Nordnet.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Fonden administreras av FIM Kapitalförvaltning Ab. Informationsbroschyr och faktablad finns att tillgå på www.fim.se

FIM Artificiell  Intelligence fond i ett ”nötskal”

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm