Hoppa till huvudinnehållet

Hur fungerar fonder?

Vad är en fond?

Man kan enkelt förklara en fond som en korg av investeringar. Du köper själva fonden sen kommer en professionell förvaltare att välja ihop olika investeringar åt dig i denna fond. Denna fondförvaltare kommer välja denna samling av investeringar efter vad det är för typ av fond. Om du exempelvis köpen en Sverigefond så kommer fonden bestå av investeringar i svenska aktier.

Allt du behöver göra är att fundera över vart du vill spara mot, exempelvis Sverige, Globalt eller kanske tillväxtmarknader – sen sköter en expert resten av jobbet med att hitta bra investeringar i dessa områden.

Varför spara i fonder?

En fond ger dig en inbyggd riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Köper du dessutom några olika fonder så har du ännu större riskspridning.
Fonder är enkla att spara i, du behöver inte sätta dig in i alla investeringar utan du låter en expert sköta jobbet.

På Nordnets fondtorg kan du välja mellan ett stort utbud av fonder. Du kan sortera efter region, efter förvaltare om du redan har en favorit eller kolla in topplistan om du behöver inspiration.

Hur stor risk det är i en fond kan du avgöra med hjälp av den 7-siffriga riskskalan. Fonder klassificeras mellan 1 till 7 beroende på hur hög risk det är i fonden.

Högre risk innebär att fonden innehåller fler riskinvesteringar, vilket kan innebära att fond har en ökad sannolikhet för att både öka och falla i värde. Risk behöver alltså inte vara något dåligt, men mer risk innebär inte nödvändigtvis mer avkastning heller.

Ett sunt sparande kan bestå av en blandning mellan några fonder med högre risk samt några med lägre. Låt riskskalan hjälpa dig i ditt beslutsfattande, men sällan finns det ett verktyg som kan ge en total bild av situationen.