Hoppa till huvudinnehållet

Vad är en indexfond?

En indexfond har som mål att återspegla utvecklingen för ett visst index (mer om index längre ner). Det innebär att förvaltaren inte fattar några investeringsbeslut annat än för att bättre återspegla sitt jämförelseindex. 

Indexfond tn


Motsatsen är aktiv förvaltning där ett team av förvaltare och analytiker tillsammans försöker förutspå vilka värdepapper som kommer att utvecklas bäst framöver. Det är lätt att förstå att indexförvaltning, eller passiv förvaltning som det också kallas, är mer kostnadseffektiv eftersom det mesta arbetet kan göras av en dator. Just detta är ett av de viktigaste skälen till att indexfonder i de flesta fall bara kostar en bråkdel av motsvarande aktivt förvaltade fonder.  

En indexfond behöver inte nödvändigtvis vara en aktiefond. Man kan mycket väl tänka sig en indexfond som följer någon del av obligationsmarknaden eller index för andra tillgångspriser. Aktieindexfonder är däremot vanligast. 


Flera fördelar med indexfonder 

Indexfonder passar de flesta sparare och fungerar ofta som en bra bas i portföljen. Det finns flera fördelar med indexfonder, bland annat:  

  • Kostnadseffektivt sparande, indexfonder är ofta billigare än andra fonder 

  • Transparent, enkelt att jämföra och utvärdera förvaltningen eftersom syftet är att direkt återspegla ett visst index 

  • Många fonder att välja mellan, du har tillgång till stort antal index över hela världen 


På samma sätt som det finns fördelar, finns naturligtvis också nackdelar. Den nackdel som brukar framhållas är det faktum att en indexfond sannolikt inte kommer att slå sitt jämförelseindex. Det är heller inte dess syfte.  

Om ett bolag är tungt viktat på i ett visst index, kommer det att bli samma i indexfonden. Därför är det viktigt att känna till vilka bolag indexfonden investerar i och att sprida riskerna, precis som i vilket sparande som helst.  


Vad är ett index? 

Inom ekonomi och finans finns många ord och begrepp som inte alltid är självklara, ett av dem som används mest flitigt är index. Ett aktieindex visar värdeutvecklingen för ett sammansatt antal aktier över en specifik tidsperiod. Ett av de mest använda aktieindexen i Sverige är OMX30, vilket mäter hur aktiekurserna förändras, som grupp, för de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.  

Normalt finns det flera olika index för varje land. Ibland vill man mäta storbolagen och ibland vill man mäta utvecklingen för små och mellanstora bolag. Det finns också index för nischade branscher och regioner som exempelvis teknik.


Spara i indexfonder 

Under senaste åren har det, både bland sparare och i media, pratats mycket om indexfonder. Det sägs ibland att indexfonder är bättre än aktivt förvaltade fonder, eftersom förvaltarna sällan lyckas slå index över tid. Det i kombination med att indexfonder normalt håller väldigt låga priser har gjort dem omåttligt populära.  

Men det är en sanning med modifikation. Naturligtvis finns det många förvaltare och fonder som överträffar sina jämförelseindex. 


Svenska indexfonder 

På den svenska fondmarknaden har det funnits indexfonder sedan 1958 men det är först under de senaste 15 åren som utbudet exploderat och avgifterna pressats ned till botten. Idag finns det till och med indexfonder helt utan förvaltningsavgift, exempelvis Nordnet Indexfond Sverige.

Nordnet Sverige Index
Logo: Nordnet Sverige Index ()
Årlig avgift
0,00%
Ägare
175 645
1 år
+14,26%
Risk
Hållbarhet
Artikel 8
Morningstar Rating
4 stars


Globala indexfonder 

På samma sätt som det finns svenska och andra lokala indexfonder, finns det också indexfonder som följer globala index, ofta MSCI World. När du investerar i en global indexfond, exempelvis Nordnet Indexfond Global, får du inte bara spridning över flera länder och branscher, du får också exponering mot en mängd olika valutor. 

Nordnet Global Index
Logo: Nordnet Global Index ()
Årlig avgift
0,20%
Ägare
16 547
1 år
+28,98%
Risk
Hållbarhet
Artikel 8
Morningstar Rating
4 stars


Nordnets egna indexfonder 

Nordnet har ett brett erbjudande av egna indexfonder, utspridda över hela världen. Tre av dem är dessutom helt kostnadsfria att investera i; Nordnet Indexfond Sverige, Nordnet Indexfond Norge och Nordnet Indexfond Finland.  



Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att ditt sparande kan gå upp och ner. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Sparande i produkter med hävstång innebär ökad avkastningspotential, men också ökad risk och större nedgång vid perioder av negativ marknadsutveckling. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i fonderÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm