Hoppa till huvudinnehållet

Fyra bevisade strategier sammansatta i en fond – upptäck Storebrand Global Multifaktor

I den här inspelningen djupdyker vi i hur Smart Beta- och faktorinvesteringar fungerar genom en analys av fonden Storebrand Global Multifaktor tillsammans med Peter Beckman, Vice VD SPP Fonder.

Blandning av en aktivt förvaltad fond och en indexfond

Storebrand Global Multifaktor är en global aktiefond och en så kallad faktorfond eller smart-beta-fond*, vilket är en stark trend inom fondförvaltning. Enkelt förklarat är det en blandning mellan aktiv och passiv förvaltning. Fonden förvaltas enligt en bestämd modell som hjälper förvaltaren att välja aktier baserat på fyra faktorer som bedöms ska ge en bra avkastning. Förvaltningsavgiften ligger på 0,75 % vilket är lägre än för många aktivt förvaltade fonder.

Egen strategi identifierar bolag som förväntas ge högre avkastning

Det finns ett stort antal faktorer/egenskaper att välja mellan som påstås ge meravkastning. Storebrand Global Multifaktor utgår från forskning för att bestämma sina fyra urvalskriterier. Kravet är att det ska finnas väldokumenterad empiri som stödjer att bolag med just dessa egenskaper ger högre avkastning.

Storebrand Global Multifaktors fyra bestämda faktorer är; momentum, värde, storlek och volatilitet, som var och en står för en fjärdedel av fonden.

Företagen som väljs ut ska vara mycket bra på minst en faktor, och får inte vara dålig på någon. Modellen tar ut de aktier inom varje faktor som uppfyller kraven bäst, den går igenom fler än 1 600 bolag och väljer ut de 250-300 aktier som får högst ranking. Fonden förvaltas dessutom med hållbarhetskriterier** vilket gör den intressant för medvetna sparare.

Inspelningen ger en djupgående genomgång av hur dessa olika faktorer presterat över tid och hur de presterar sammanslagna i en fond.

Mycket nöje och hoppas du gillar inspelningen! Du finner fonden här

Faktorhälsningar,

Alexander & Peter

*Smart-beta har som ambition att skapa meravkastning genom att dra fördel av företagens olika egenskaper på aktiemarknaden och systematisera urvalsprocesserna. Ambitionen är att hitta en smart balans mellan avkastning, risk, pris och faktor för att få den optimala sammansättningen för den specifika fonden.
** Storebrandstandard – Fonden följer vår standard för hållbara investeringar. Det innebär bland annat att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella lagar och regler samt bryter mot mänskliga rättigheter, arbetsrätt, korruption, allvarlig klimat- och miljöskada, kontroversiella vapen (landminor, kluster- och kärnvapen), produktion av tobak och bolag med låg hållbarhetsrating.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. På www.storebrand.no hittar du faktablad och informationsbroschyr.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm