Lär dig investera med trenden i marknaden genom att nyttja momentum effekten. I detta inlägg vägleder jag dig i den populära strategin Dual Momentum.
Dubbel momentum effekt i Dual Momentum
Momentum kallas fenomenet som innebär att du investerar i det som trendar positivt. Flertalet undersökningar på börsen tyder på effekten att det som har gått bra tenderar att fortsätta gå bra. På tidshorisonten 3 till 12 månader tycks det finnas en god grad av momentum effekt. Man gör givetvis förstå att man pratar om sannolikheter när man pratar om detta, varje enskilt instrument kommer inte garanterat fortsätta stiga.
Strategin Dual Momentum mäter 2 olika varianter av momentum. Dels så letar den en relativ momentum där den starkaste av flera trender väljs. Samt en absolut momentum del, vilket innebär att man bara investerar i positiva trender.
Relativ momentum
Kort och gott så relaterar du flera instrument mot varandra och väljer den som gått bäst. Där tycks sannolikheten för fortsatt uppgång existera. Om instrument A gått 10% och instrument B gått 15% så är alternativet B starkare. Om Att gått -5% och B gått -15% så är alternativet A starkare.
Detta uppfattas ofta initialt som konstigt bland många investerare. Något som gått bra måste väl snart vända ner, är en vanlig tanke. Men i verkligheten så är det ofta vinnarna som är fortsatt vinnare. Det försöker relativ momentum fånga upp.
Absolut momentum
Denna delen drar åt snaran och bara väljer instrument som har haft en positiv utveckling. Det senare fallet i mitt exempel ovan där alternativ A var starkare så skulle absolut momentum sätta en spärr och ändå inte välja det alternativet. Denna delen söker konstant positiv avkastning och om flera olika instrument trendar negativt så väljer denna delen att parkera pengarna i räntebärande instrument. Då dessa är av säker karaktär och ofta ger en liten lätt positiv avkastning.
Dual momentum reglerna
- Strategin kollar 3 instrument mot varandra; Ett landsaktieindex, ett globalaktieindex och ett ränteindex.
- Det index som har gått bäst senaste 12 månaderna är det index som du vill fortsätta att äga nästkommande månad.
- Vid nästa månadsskifte så jämför du samtliga 3 index igen och förändrar eller behåller positionen enligt steg 2.
Trendande just nu
Bilden ovan visar ett Sverige index mot globalindex mot svenskt ränteindex. Länkat hittar du svenska ETFer som följer dessa index, de får anses som exempel men du kan använda andra produkter för att få exponeringen.
Som man ser så är ränteindexet stabilt stigande och ägs bara när båda aktieindexen är i fallande trend. Annars är det starkaste av de båda aktieindexen som blir investeringen tills nästa månadsskifte. Vid senaste månadsskiftet i augusti/september så var globalindex starkast och det är detta man äger just nu enligt strategin.
Vad är dina tankar om momentum effekten och användningen av den effekten i strategin ovan? Dela gärna lite tankar o reflektioner i kommentarsfältet nedan.
Enkel strategi att följa de index eller aktier som går bäst sett till på ett års sikt. Men vad finns det för stöd i att det är just ett år tillbaka man skall jämföra?
Det är halv poängen med boken, blev lite för mycket att sammanfatta. Kanske kan få ner det till framtida inlägg. Men rekomenderar boken starkt: https://www.amazon.com/Dual-Momentum-Investing-Innovative-Strategy-ebook/dp/B00O2A7HKU
Jag har kört Dual Momentum-strategin som beskrivs i boken sedan årskiftet: https://www.shareville.se/medlemmar/esivertsson/portfolios/264773/yield
Efter att ha läst boken så tycker jag det känns som en väldigt enkel strategi som känns lätt att behålla under lång tid. Varför har den inte fått mer uppmärksamhet?!
Jag skulle dock vara försiktig med att ha för ”små” index i strategin (OMXS30 är ju bara 30 aktier) eftersom trögheten (momentum) borde vara större i breda index (S&P500 används i boken). Vad tänker du om det?
Tjenare Emil,
Håller med dig, grym strategi och framgången ligger i enkelheten.
Gällande index så om man vill köra SP500 index så behöver du hitta ett globalindex som INTE medräknar USA. Då USA är ca 50% av ett globalindex. Och med de båda resonemangen blir det svårt att hitta svenska investeringsprodukter som klarar de kraven.
Fördelen med de 3 instrumenten jag länkar i slutet av inlägget är att de alla är noterade i SEK, så du slipper valutaväxling. (OBS, du slipper INTE valutakonsekvens då globalindex är noterat i dollar, men produkten handlas i SEK så du slipper växla iaf)
Med det sagt, om du hittar 3 bra alternativ som följer ett land, global och räntor som noteras i SEK så kör på.
Är du ok med valutaväxling, så kan du köra på fritt. 🙂
Hej Alexander, har du nåt tips på global ETF som exkluderar USA som går att handla hos Nordnet? Funderar på att køra den hær strategien men vill helst gøra det på USA marknaden. Vad rekommenderar du før rænte ETF om man ska køra strategin på USA?
https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/16119677-i-shares-msci-acwi
Hej Alexander,
Vilka ETF:er syftar du på?
/Mia
Klicka på länkarna ovan så ser du 🙂