Hoppa till huvudinnehållet

Buffett-indikatorn som mått på börsens värdering

På frågan om börsen är övervärderad är svaret ja, enligt investeringsgurun Warren Buffetts indikator. Men, det finns ändå anledning att vara positiv! Läs mer för att lära dig om Buffett-indikatorn.

Buffett-indikatorn

Warren Buffett är förmodligen det mest kända namnet i investeringskretsar och detta tack vare lång erfarenhet med fantastisk börsavkastning. Det finns en indikator som han själv använder sig mycket av och som han ska ha kallat: “The best single measure of where valuations stand at any given moment”.
Den indikatorn som numera kallas för “Buffett-indikatorn” liknar det populära P/E talet, fast på applicerat på hela marknaden.

Börsvärde / BNP

Själva beräkningen för Buffett-indikatorn är att ta ett helt lands börsvärde och dividera det med landets totala BNP, sedan multiplicera med 100.

Om börsvärdet är 1000 miljarder och BNP samtidigt är 1000 miljarder så kommer indikatorvärdet vara på 100. Är börsvärdet istället 1500 miljarder och BNP kvar på samma nivå så blir indikatorvärdet 150.
Då det totala börsvärdet representerar priset i P/E talet, priset kommer vara väldigt högt när det är eufori på börsen och det kommer vara lågt när det är negativa tongångar på börsen.

Det är BNP som man sedan sätter börsvärdet i relation till. BNP står för vinsten i P/E talet, eller kanske bättre förklarat det fundamentala värdet. BNP är ju ett mått på hur landets ekonomi mår.

Svenska börsen

Observera att indikatorn mäter bara fram till årsskiftet. Börsen har ju rusat upp ca 20% sedan dess och BNP har inte rusat i lika rask takt.

Applicerat på amerikanska börsen så sägs det att värden omkring 80 och neråt betyder att börsen är billig. Kring 100 ska man vara vaksam och över 140 är det extremt dyrt.

Jag har även dragit ut genomsnittet över den perioden som du ser ovan, då är genomsnittet 118. Det kanske är mer att betrakta som nivån för vaksam.

Reflektioner

Nog är börsen övervärderad, men värt att ha med sig är ju att det över en uppgångsfast kommer att under en längre tid befinna sig i övervärderat territorium. Detta är alltså inte en indikator för att direkt slänga sig på varken köp eller sälj knappen så fort en nivå passeras.
Utan denna indikator bör mer användas för att se vart man kommer ifrån. Har man varit på höga nivåer och är på väg ner är det dags att vara vaksam. Har man varit på låga nivåer och är på väg upp är det ett styrketecken. Så väljer jag själv att se på Buffett-indikatorn i alla fall.

Vad är dina reflektioner kring Buffett-indikatorn och hör den hemma i din analys över börsläget? Dela gärna en kommentar nedan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-07-09 14:18

Mycket intressant, en sorts P/E-indikator på Nationell nivå. Dock borde den möjligen justeras för att bara täcka bolags andel av bidrag till just det landets BNP, kanske via hur mycket som beskattas i respektive land. Globala bolags aktiekurser brukar följa varandra via valutakursen ganska väl om jag inte missminner mig

Anonym
Anonym
2019-05-01 20:01

Hade varit intressant med en uppföljning med Buffet-indikator på exempelvis index- och global-fonder

Anonym
Anonym
2019-04-30 09:51

Jag trodde inte Warren brydde sig så mycket om marknaden i stort. Mer enskilda bolag.

Anonym
Anonym
2019-04-29 09:42

Har samma fråga

Anonym
Anonym
2019-04-29 07:58

Hej, var hittar man den indikatorn?, Har Hitta Kursvinnare, finns den med där, fast med annat namn? Hälsningar B.T.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm