Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 46 – Livets bästa affär!

Är bostadsköpet livets bästa affär?

Många säger att bostadsköpet är livets bästa affär. Det stämmer säkert för många, men det beror ofta på att belåningen varit skyhög. Fundera över det själv – i hur många andra lägen köper du någonting och betalar genom att låna 85% av pengarna som behövs för att finansiera köpet? För förstagångsköpare på bostadsmarknaden är den belåningsgraden (och ofta ännu mer) snarare regel än undantag. Men är man skyhögt belånad och får vara med om årtusendets kraftigaste prisrally, ja då har det blivit en riktigt bra affär. Men sanningen är att aktiemarknaden hade kunnat bjuda på en ännu högre avkastning, även om volatiliteten (svängningarna) varit enormt mycket högre från år till år. Vi resonerar mer om detta i #sparpodden. Vill du höra mer om hur jag resonerar kring frågan om vi har en boprisbubbla så göra jag det i följande klipp:

Mycket bostadsekonomi

I detta avsnitt blir det faktiskt mycket bostadsekonomi och vi vet att det engagerar många eftersom våra personliga balansräkningar har svällt i takt med att bostadspriserna har stigit. Men vi talar naturligtvis om annat också.

Vad är värdering?

Det här med att tala om hög värdering är inte alltid så lätt. Beroende på vem vi talar med så betyder ordet värdering olika saker. Apple som ett exempel – är det världens högst värderade företag? Sedan bjuds du på en diskussion om högavkastande aktier och riskerna på börsen vid stigande ränta.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 13:00 Intro – tung ekonomidebatt och vaga ursäkter.
13:00 – 16:55 Hög aktievärdering – kan det vara olika saker?
16:55 – 17:45 Günthers lösning på det svenska boprisrallyt.
17:45 – 27:04 Är vi mitt i en bostadsbubbla?
27:04 – 28:45 Modellen för att få bästa bolånebalansen.
28:45 – 29:41 Kan amortera vara det bästa sparandet?
29:41 – 42:26 Långliggare med hög direktavkastning.
42:26 – 44:00 Vad händer med börsen när räntan höjs?
44:00 – 46:49 Vi siktar mot nya mål och ny jingel.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Semesterhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
16 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-08-26 22:18

Hej hej tack för en bra pod. Skulle vilja ha lite tips till en nybörjare som mig. Jag har inte varit så insatt i mitt sparande utan gjort som folk har sagt åt mig. Det har resulterat i att jag har ca 100 000 kr i olika fonder på Swedbank (amerika-, japan-, norden, rysslandsfond+ några andra). Har även ett espar konto på ca 80 000 kr. Nu jobbar jag som lärare och kan lägga undan ca 2000 i månaden. Jag är inte precis som de andra spararna här på podden som kan spara 10 000 kr/månad men skulle ändå vilja… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-26 20:29

Hej! Till att börja med så vill jag tacka för en fantastisk podcast, den har verkligen förändrat mitt liv. Från första avsnittet bestämde jag mig för att börja spara, slutade snusa redan samma dag och sedan avsnitt fyra har jag inte ens köpt en kitkat! Efter en översikt av min ekonomi så har jag lyckats minska min konsumtion en bra bit under existensminimum och sparar nu över 12 000 varje månad. Min enda investering de senaste månaderna har varit en pappfigur av Günther Mårder i naturlig storlek som står vid ytterdörren – ett riktigt hett tips jag kan rekommendera alla… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-25 22:10

Hej,

Skulle vara kul att höra senaste status på investering i Turkiet nu när Erdogan blivit president. Gärna ett helt avsnitt om tillväxtmarknader och var det finns investeringspotential!! Indonesien kan bli intressant i framtiden med joko Widodo som ny president.

Dyra avgifter på tillväxtmarknadsfonder behöver ni inte ta upp, det har diskuterats redan. 😉

Själv ligger ligger jag i fonder i Kina, Indien och en del på nya marknader just nu.

Tack för en grym podd!

Anonym
Anonym
2014-08-25 19:41

Hej Jan och Günther,

Precis bytt jobb och har ställts inför frågan att välja för min ITP1. Då tänkte på årets Pensionsexperter!

Hur funkar egentligen en traditionell pensionsförsäkring? Det finns bara fyra leverantörer att välja på, hur ska jag tänka för få ut mest av mina hårt inarbetade slantar? Vem har historiskt varit bäst?

Tack för en bra podd och ser fram emot ert svar!

Hälsningar
Jessika

Anonym
Anonym
2014-08-25 08:13

Hej, har en fråga kring hur man ska tänka när man plötsligt får loss en del pengar från en bostadsaffär. Jag har ungefär 1 miljon i aktier och aktiefonder och kan spara runt 10.000 kr i månaden, vilket jag månadssparar i indexfonder. Då jag kan spara så pass mycket har bara runt 25.000 kr i buffert utanför aktiemarknaden. Nu senare i vinter kommer jag bli sambo och byta min egna etta mot att äga en halv tvåa. Det gör att jag kommer få loss 300-500.000 kr som jag inte kan sätta in i nya boendet då jag och min blivande… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-30 08:54

Sålde bostad för 2 år sedan och la allt på sparkonto till riktigt låg ränta men med insättningsgaranti. Var jag i dina kläder skulle jag öka bufferten till åtminstone 50 lax och lägga resten i räntepapper. Ni kommer nämligen att vilja byta 2:an mot en 3:a el 4:a inom åtminstone 3 år…

Anonym
Anonym
2014-08-24 10:42

Ni säger i podden att man ska skaffa ett valutakonto för snabba/frekventa affären i utländska aktier. Hur kommer det sig att man inte kan ha valutakonton (iallafall tidigare när jag frågade supporten o hittar inget nu på hemsidan) i investerarsparkonto hos Nordnet?
Är detta av legala skäll, eller kan jag räkna med att Günther fixar detta, då han såsom självbekräftelse vill se hur många som skapar valutakonto på hans rekommendation nu? 😉

Anonym
Anonym
2014-08-23 16:35

Tjena. Tack för ännu en bra podd. Jag är långsiktig ägare i fastighetsbolaget Balder som förmodligen kommer in på Largecap nästa år. Vad innebär en flytt från Midcap till Largecap för bolaget och akitekursen?

Anonym
Anonym
2014-08-21 23:07

Några synpunkter angående amortering och att räkna med en 5% snittränta:

Att jämföra att amortera ner ett lån mot att spekulera i aktier är äpplen och päron. Amorteringen kommer ha en besparing, eller kalla det avkastning, motsvarande 3 månaders räntan men helt utan risk. Det kommer inte aktier ha.

Hela diskussionen blir helt skev så fort vi pratar bostäder. Väldigt få skulle ge rådet att investera i någonting annat med 5-6 gångers belåning.

Tankeexperiment för er, vad är skillnaden att ha räntebärande papper i portföljen jämfört med att amortera av lån. Båda ger ca 2% just nu.

Anonym
Anonym
2014-08-21 21:01

Jag kan inte hålla med mer om den politiska sandlådan och den svenska journalistiken därikring. Mycket bra kritik!

Anonym
Anonym
2014-08-21 15:38

För de flesta unga människor är deras högst värderade tillgång deras humankapital – nuvärdet av framtida löneinkomster. Problemet med humankapital är att det är en illikvid och odiversifierad tillgång. Att i det läget gå in på bostadsmarknaden, och göra inköp av ännu en illikvid, odiversifierad tillgång, med hävstång på 6:1 och uppåt – hur kan man egentligen försvara det ur riskspridningssynpunkt? Huspriser korrelerar även historiskt på ett ofördelaktigt sätt med löneinkomster. Följaktligen hittar olika studier som undersöker optimal tillgångsslagsfördelning (i reglertekniska modeller) att de flesta unga borde hyra istället för att köpa bostad: Yao, Zhang: Optimal Life-Cycle Asset Allocation with… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-20 22:39

Hej.

Har två huvudfunderingar.

1. Hur fungerar “utländsk källskatt”? När skall den betalas och hur deklareras den? Vad gäller för ISK?

2. Att handla aktier i norden (och USA) är relativt enkelt. Hur är det med direkthandel av aktier i Europa, utanför Norden?

Tack för en bra podd!

Anonym
Anonym
2014-08-20 22:29

Hej, Otroligt bra podd och det har väckt mitt intresse för ekonomi och aktier. Jag är en student på 17 vårar och har blivit väldigt intresserad av aktier och fonder. Jag har ett extrajobb som gör att jag kan månadsspara en hel del pengar. Jag har ett ISK-konto där jag vill månadsspara i fonder. Jag har absolut inget behov av att ta ut dessa pengarna och tänker därför att det kan vara en väldigt långsiktig investering. Högrisk fonder som är väldigt volatila är välkomna. Hur bör man välja vilken av fonderna man ska investera i? Jag tycker Afrika är intressant… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm