Hoppa till huvudinnehållet

Så skapas avkastning på aktier

För den långsiktigt framgångsrike på aktiemarknaden är det viktigt att förstå vad den bakomliggande mekanismen är som skapar aktieavkastning. I detta inlägg kollar vi närmare på vad som driver priset på en aktie och vilket orsakssamband som styr.

Vanliga “svar” på frågan om vad som gjort att aktiepriset stigit

 • Aktien fick köprekommendation
 • Mycket snack i chattforum och twitter
 • Ökad riskvilja i marknaden
 • Momentum fick fler att köpa
 • Köpflöden från indexfonder
 • m.m

Listan kan göras lång på anledningar till varför aktiepriset har stigit. Anledningarna i frågan förklarar dock inte riktigt varför investerare på aggregerad nivå väljer att driva upp priset. Om man ska vara riktigt detaljerad så är ju varje prisförändring en följ av att en köpare och säljare byter aktier = Varje avslut ger en kursförändring.
Det intressanta är att reflektera över vad det är som driver aktiekurserna för hela investerarkollektivet. När kollektivet dessutom inte bottnar i den underliggande mekaniken så uppstår en bubbla vilket ger oss ännu mer anledning att betrakta de fundamentala faktorerna som spelar in.

Mekaniken bakom Aktieavkastning

 • Ökat vinsten som kan leda till utdelning

Företag som tjänar ännu mer pengar idag än tidigare och kan höja utdelningen ger aktieägaren direkt avkastning i form av utdelning. Aktieägare kräver en ersättning för den risk man tar genom att investera och den tydligaste belöningen för detta är utdelning.

 • Återinvesterade vinster för framtida utdelning

Företag som ännu befinner sig i en expansiv fas och har ofta mer nytta av att ta det kassaflöde man genererar idag och återinvestera för att stärka sin position. För aktieägare är detta en klen tröst idag för du får ingen utdelning, men det kompenseras genom att möjligheten till framtida utdelning har nu stärkts vilket till och med kan betraktas som mer attraktivt än en utdelning idag.

 • Vinstmöjligheter värderas högre idag – multipelexpansion

Förväntan på företagets framtida vinstmöjligheter har ökat. Företaget kanske har positionerat sig på ett sätt som gör att man kan ta en ledande position i framtiden och därmed generera en vinst.

Aktieavkastning kan givetvis bero på en eller flera av ovanstående funktioner. Exempelvis ett industribolag som ökar vinsten och som samtidigt går in i en konjunkturfas som är gynnsam kan styras av både ökat vinsten och multipelexpansion. Ett tillväxtbolag använder vanligtvis den lilla vinst man gör idag för att återinvestera så man i framtiden kan bli ett large cap bolag.

Vinstens rörelse

Det gemensamma i ovanstående är att vinsten rör sig, antingen idag, imorgon eller en förväntan om det framöver. Aktiepriset är i sin tur kopplat till vinströrelsen. Detta är det fundamentalt viktiga att förstå. Det är i relationen mellan aktiepriset och vinströrelsen som din avkastning skapas. Det som följer av det resonemanget är följande:

 1. Den rimliga värderingen på aktien ökar (aktiepriset ökar i samma takt som vinsten ökar)
 2. Aktien går från undervärderad i förhållande till vinsten till att vara rimligt värderad
 3. Aktien går från rimligt värderad till en premium värdering

Givet att kopplingen mellan aktien och vinsten finns så är det bara dessa tre riktningar aktien kan ta. Vad som är “rimligt värderad” går givetvis argumentera om och trotts att det finns en uppsjö av nyckeltal att använda så kan det vara svårt att veta vad ett rimligt värde är på aktien. Du behöver dock inte veta exakt vad som är ett rimligt värde, utan poängen är att du ska vara medveten om dessa tre möjliga utfall.

Störst aktieavkastning sker vanligtvis mellan det att aktien går från undervärderad till att den är premiumvärderad. Risken som uppstår vid premiumvärdering är att förr eller senare kommer aktien vanligtvis komma tillbaka ner till en rimlig värdering igen.

“People get into trouble when they forget that in the long run, stocks won’t appreciate faster than the growth in corporate profits.”

Warren Buffett

Med andra ord, håll koll på aktiens relation till vinsten. När kollektivet glömmer av detta uppstår en bubbla. Med ovanstående som definition är en bubbla inte mycket svårare än att premiumvärderingen har blivit alltför stretchad och det resulterar allt som ofta i en återgång ner mot en rimlig värdering eller undervärdering.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer