Hoppa till huvudinnehållet

Vad är en ETF?

ETF är en engelsk förkortning för börshandlad fond. ETF:er passar i synnerhet dig som gillar att spara i fonder men som uppskattar att se kursrörelser i realtid och att köpa/sälja likt en aktie.

Att spara i ETF:er

Hos Nordnets investerare väcker ofta ETF:er en nyfikenhet, primärt för att de kommer åt många olika marknader och sektorer, ofta till en låg avgift. En ETF:er fungerar precis som en fond, där du får ett färdigt paket av tillgångar, ofta aktier. Det smidiga är att du dessutom kan köpa och sälja dina ETF:er när börsen är öppen i realtid. Det är egentligen den enda skillnaden mot vanliga fonder som ofta tar 1 – 3 bankdagar innan försäljningen är genomförd.

En av de stora fördelarna med börshandlade fonder är den låga förvaltningsavgift. ETF:er är precis som indexfonder, det finns ett fördefinierat index som fonden följer och därmed kan förvaltaren hålla avgifterna låga. Skillnaden mot vanliga indexfonder är att ETF:er ofta kommer i en betydligt bredare palett av index. Du kan hitta både länder, sektorer och nischer – vilket gör att du kan garanterat hitta något som lockar dig.

Vill du satsa på utdelningsaktier, men vet inte vilka utdelningsaktier du ska välja? Kolla efter ETF:er som fokuserar på utdelning!

Låter AI och robotisering spännande? Det finns ETF:er som består av företag som jobbar med artificiell intelligens eller robotisering!

Eller du har bestämt dig för att just Vietnam är en spännande marknad? Då finns det ETF:er som följer de största bolagen på den marknaden!

Variationerna är stora och du kan absolut hitta en börshandlad fond som passar dig. Kolla in klippet ovan så visar jag hur du kan leta fram spännande investeringar. Du hittar även filterfunktionen av ETF:er här.

Du kan dessutom månadsspara i ETF:er hos oss. Då slipper du betala courtage vid köpet.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm