Hoppa till huvudinnehållet

Reflektioner från ett historiskt börsår

Det börjar bli dags att runda av detta väldigt händelserika börsåret. Vilka börser, tillgångsklasser och sektorer leder återhämtningen kollar vi närmare på. Här kommer en årssummering så vi vet vilka förutsättningar vi börjar 2021 med.

Veckobrevet tar julledigt

Detta blir sista bloggen inför julledigheten. Veckobrevet är tillbaka igen i mitten av januari, är du fortfarande inte prenumerant så kan du enkelt signera upp dig längst ned på denna sida. Då får du veckovis en uppdatering från Nordnetbloggen.

Sparpodden kommer som vanligt ut varje onsdag hela jul och nyår, så för dig som vill hålla börshumöret uppe över ledigheten så är det bara lyssna in!

Börsåret 2020

Tänka sig att vi skulle sluta det här börsåret på plus, det var få som vågade gissa på det när vi var nere på botten i mars. I skrivande stund är Stockholmsbörsens breda index upp ca 13,5% inklusive de få utdelningar som erlagts detta år.

Det är väldigt få börsår där man får uppleva en blixtkrasch och en otroligt stark återhämtning därefter. För dig som följer Nordnetbloggen så vet du att jag gillar att dela grafer och diagram. Egentligen är det vad som ligger bakom grafen som är det intressanta, snarare än grafen i sig. Den kursnedgång vi såg vad ren rädsla och osäkerhet inför framtiden. Börsen är ganska duktig på att spegla marknadens sinnesstämning och sällan har det gått så fort ner som det gjorde i mars.

Frågan jag och fler med mig ställer sig är om den nästan perfekta V formerade återhämtningen är befogad? Att det är möjligt med stigande börs samtidigt som realekonomin går på knäna är för många en tuff nöt att knäcka. Länder fäktas med påföljderna av den andra vågen Covid-19, sjukhusen är fyllda och arbetslösheten ser ut att hänga kvar på en högre nivå. Visst finns det ett vaccin runt hörnet som får symbolisera optimismen, men är det ändå rimligt?

Svaret är ja, för börsen är duktig på att spegla tvärsnittet av investerarkollektivets samlade bild om framtiden. Det kollektivet ser just nu på börsnyheter med optimistiska glasögon på sig. Det man inte ska glömma av är att glasögonen kan snabbt bytas ut till mer pessimistiska linser. När det händer så kan vi mycket väl få smaka på den osäkerhet som man kunde ana i dippen under slutet av oktober månad.

En annan reflektion som är värd att ha med sig är ödmjukhet. Många investerare har tjänat ganska bra avkastning under året. Samtidigt finns det någon i närheten som tjänat ännu mer. Det är lätt att man nu skruvar upp risktagandet i jakten på ännu högre avkastning. Det enda som jag vill skicka med är att försök behåll båda fötterna på jorden. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

Börser, Sektorer och Tillgångsklasser

Denna bilden är intressant att studera, det är många av de globala börserna och vilken totalavkastning de haft under året. För skojs skull har jag skickat med 5 års avkastningen också ifall någon vill ha lite mer perspektiv. Det är MSCI som mäter ländernas breda index inklusive utdelning.

Asien har ett gäng starka börser detta år. Delvis snabb och effektiv förmåga att hantera Covid-19 ligger bakom uppgången. Men kanske mest styrt av att bolagen är yngre, mer digitala och har ridit på megatrender som hållbarht och e-handel för att nämna några.

I botten hittar vi turism-tunga länder där ekonomin går trögt just nu. Egypten och Grekland ligger värst till. Även Thailand, Spanien, Italien hittar på den negativa sidan.

Här ovan ser vi extremerna på båda sidorna. Det är MSCI:s globala sektorsindex där jag plockat ut de 3 starkaste och svagaste från årsskiftet. Automobiles lyfts framförallt av elbilstillverkarna med Tesla i spetsen som har ett bra gäng hundra procents avkastning i år. Hälsovårsbolagen har inte helt förvånande gått bra, här i hittar vi även många av vaccin-aktierna.
Den tredje sektorn är e-handelsbolagen med Amazon och liknande bolag i topp.

Förlorare är tydligt flygbolagen, oljeproducenterna och fastighetsbolag med fokus på butik och kommersiella lokaler.

Den svenska kronan har dessutom haft en stark utveckling under året. Det pågår stora debatter om den svenska metoden för att hantera Covid-19, rätt eller fel kommer debatteras ett tag till. För ekonomin har det dock varit gynnsamt att inte stänga ner samhället och ett resultat på detta ser vi i kronans stärkning mot andra valutor.

I ett index mot de flesta valutaparen så har kronan stärkts med ca 6% från årsskiftet.
Att det är en negativ utveckling i bilden ovan betyder att kronan har stärkts mot det specifika valutaparet. Framförallt dollarn kan vi se att kronan har stärkts och numera kostar 1 dollar ca 8,4 kronor. I mars var USDSEK uppe i 10,5, vilket är en ännu större procentuell förändring mot.
Även den norska kronan har tappat ganska mycket mot SEK och likaså brittiska pundet.

Det är klen tröst för svenska resenärer att just nu när flygandet står still så äntligen står den svenska kronan starkare. När väl restriktioner släpper gör det nog att många svenskar är ganska sugna på att få komma bort från sin egen bostad efter detta år av hemmasittande.

Kroptovalutorna har totalt exploderat under året. Bitcoin följt av Ethereum är de största och populäraste sett till marknadsvärde och användarbas. Där har också prisutvecklingen varit som allra starkast under året.
Prisuppgången kan närmast förklaras av att fler söker alternativ när den penningpolitiken fortsätter att inflatera de vanliga valutorna. Samtidigt är det en stor dos av spekulation som gör att prisrörelsen är så kraftig.

Även ädelmetallerna har sett styrka under året. Framförallt var det under den mest krisdrabbade perioden av året som både silver och guld har haft starkt momentum. Sedan vaccin-nyheterna har tagit mer plats har dessa ädelmetaller backat något.

Även bostadspriserna har haft en stark utveckling under året. Framförallt är det hus och villor som fler söker sig till när köket inte längre duger som hemmakontor. Pausade amorteringskrav och ekonomiska stimulanser har gett svenska bostadsköpare ökat självförtroende.

Investmentbolagen har länge varit populära aktier i portföljen och även dessa har gått starkt. I några fall nära dubblat aktiekursen under året. I många fall har inte det underliggande värdet på investmentbolagens tillgångar hängt med vilket gör att många nu handlas till ganska höga premie-nivåer.

Det är mycket gröna siffror och aktiekurser som pekar uppåt. Nu är det dags för realekonomin att komma igång med återhämtningen också, annars finns det risk för lite baksmälla på börsen. Kom ihåg att hålla huvudet kallt och inte bli för girig är nog det bästa tipset inför 2021.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm