Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 58 – Tankefällorna som sabbar vår avkastning

Undvik tankefällorna

Som investerare så utsätts vi ständigt för prövningar. En del av dessa prövningar återfinns i vårt eget huvud och det finns en rad tankefällor som riskerar att sabba vår avkastning. Jan och jag blev under hösten kontaktad av #sparpodden-lyssnaren Elin Helander som är forskare vid Institutionen för Neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Hon delade med sig av flera tips på hur vi kan hantera de klassiska mentala misstagen. De fem tankefällorna som Elin tipsade om kan man även läsa mer om i böckerna Nudge av Richard H. Thaler och Cass R. Sunstein och Thinking fast and Slow av Daniel Kahneman

De fem tankefällorna

1. Missbedömning av information

Av någon anledning så tror vi att händelser som vi lätt kan dra oss till minnes har större sannolikhet att inträffa. T.ex. fler katastrofförsäkringar säljs efter en tornade eller översvämning inträffat. Händelser som får stor medial betydelse är också lättare att komma ihåg. Exempelvis är det vanligare att folk är flygrädda än bilrädda, trots större sannolikhet att dö i bilkrasch.

2. Bekräftar våra egna val

Vi vill bekräfta de val vi redan har gjort genom att lägga större vikt vid information som bekräftar våra val, än information som motstrider våra val eller åsikter. Bästa sättet att undkomma denna fälla är att prata med många andra och få deras input. Dock är ju risken stor att du kommer välja att prata med andra som du vet stödjer ditt beslut, eller lägga större vikt vid den information du får som redan stödjer ditt beslut, eftersom du redan hamnat i fällan.

3. Rädd för det okända

Vi föredrar att hålla kvar vid det vi redan har, eller de beslut vi redan tagit, än att välja något annat eller ändra oss. T.ex. behålla förvalda pensionsplaner än att göra ett aktivt val att byta. Vid en förändring vet vi inte vad vi får (det kan ju blir sämre) och då är det enklare att inte göra något val alls. Det farliga med denna fälla är att om vi inte gör ett aktivt val, så väljer ju någon annan åt oss, och de kommer ta sätta sina intressen först, och inte dina.

4. Övervärdering av dina egna prestationer

Vi tror vi är bättre än vad vi i själva verket är och övervärderar våra egna prestationer. (T.ex. majoritet av bilförare rankar sig själva att ligga över medelvärdet.)  Är du man, är tyvärr risken dubbelt så stor att drabbas av denna fälla. Detta tankefel gör att du som sparare kommer att värdera dina egna analyser, eller din egen magkänsla, som viktigare eller bättre än andras.

5. Korrelationsfanatikern

Vi ser samband mellan händelser som saknar samband med varandra. T.ex. att vissa förändringar i samhället indikerar att en börskrasch är på gång. (Eller att det är svårt att sova när det är fullmåne).

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Tankevurpshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
45 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-12-09 08:09

Hejsan!

Skulle först vilja tacka sparpodden för en utmärkt podd som verkligen gett mig större kunskap om sparande. Ett vanligt uttryck i hemmet är nu att göra en “Günther”

Nu till min fråga. Jag har sedan i januari haft en aktiedepå hos er på Nordnet vilket jag inser nu måste bytas till en ISK för att optimera sparandet (särskilt med tanken på räntan). Så min fråga är nu, om jag byter till en ISK nu innan årskiftet, ändras det då nåt angående min deklaration för året?

Tack på förhand och fortsätt med er superpodd!

Hälsningar, Viktor

Anonym
Anonym
2014-12-06 13:28

Hej!!
Vill tacka för alla bra spartips. Har lyssnat på alla podar.

Jag kommer på nästa kör/öl kväll. Var tyvärr sjuk.

Ska öppna en isk hos er nu och börja spara till en bättre framtid.

Fortsätt med er roliga och lärorika stil!!

Anonym
Anonym
2014-12-04 19:13

Tja sparpodden, tack för en grym podcast! Tyvärr är jag bara halvägs igenom er serie men jag kämpar mig uppåt! Hittills har jag hört mycket om insiders och tycker att det är väldigt intressant! Det verkar ju klokt att ha koll på deras agerande, är det någon som har förståelse för ett företag/ bransch så borde det ju vara dom! Så jag var inne på finansinspektionens hemsida för att forska lite och insåg att den ju är ruggigt värdelös, ungefär som ni har varit inne på tidigare. Så min fråga är: Om jag vill titta på insiderhistorik finns det någon… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-12-03 09:03

Hej! Mina amerikanska aktie visar ibland positivt i kolumnen “dagens utveckling” fast att börsen är stängd. Man skulle kunna tror att det beror på valutakursförändringar. Men det är sällan som alla aktier påverkas, t.ex. imorse visade Tesla 0,03% upp medan google och apple stod på 0,00%. Vad beror detta på?

Anonym
Anonym
2014-11-30 17:04

Hejsan,

Nån av herrarna som har lust att ge sig på en analys krinv vad som hände med Elekta i samband med rapporten?

Först ett ras på -12% samtdigt som rapporteringen från nättidningarna var dystra, sen som en blixt från klar himmel så vände kursen til + 5(ca) procent, …

Jag sålde när kursen hade gått bak ca 5%, ingen större förlust
som tur var – men fanns det någonting jag kunde ha förutsett i tingens tillstånd som kunde motivera att behålla aktierna ?

på förhand tack, Mao

Anonym
Anonym
2014-11-30 15:19

Hej igen sparpodden!

Jag skulle gärna höra lite om styrelsearbete i podden. Hur svårt är det att bli vald som ledamot eller suppleant i ett mindre bolag noterat på en mindre lista? Hur går man till väga om man är intresserad och vilka meriter är bra att ha? Hur mycket tid lägger man ner som sittande i styrelsen? Ge gärna exempel på saker som diskuteras och beslut som tas under styrelsemöten.

Med vänlig hälsning, Arash Malek

Anonym
Anonym
2014-11-27 14:50

Hej,

Var i investeringsklockan befinner vi oss nu och vad tycker ni om den modellen?

Anonym
Anonym
2014-11-25 15:15

Hej Jan och Günther!
jag har en fråga som känns aktuellt nu inför årsskiftet då det gäller kvittning & avdrag på förluster samt vinster då jag (i dagsläget ) har ett värdepapper som jag backat 11799 kr på ,och funderar på hur man kan göra då jag samtidigt har några aktier som plussat 11691 kr på och tänkte då hur det funkar om jag säljer min förslut samt mina
vinster? och om jag enbart skulle sälja förlusten hur blir det då?

Anonym
Anonym
2014-11-24 18:52

Tjenare Jan och Günther!
Snabb fråga,
Räknas en flytt av kapital mellan två ISK, inom samma bank och samma kontoägare, som en insättning och därmed ska beskattas?

Tacksam för svar,
Adam

Anonym
Anonym
2014-11-24 10:49

Hej på er, Först – Tack för en inspirerande och lärorik podd! Jag har två separata frågor. Jag skulle först vilja efterfråga en funktion. I min depåöversikt kan jag så klart se min GAV-kurs för de aktier jag har. Men jag skulle gärna vilja kunna följa vad jag faktiskt köpte aktien för. Det hade vart fint att kunna klicka på GAV-kursen och då få se vad den faktiska kursen stod i vid de olika tillfällen jag köpt aktien (samt kanske hur många aktier jag köpt vid varje tillfälle). På samma sätt hade det vart kul att få se en liten… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-11-23 23:45

Hur kan Hemfosa m.fl bolag betala 6% på preferensaktier när SBAB lånar ut till 2,1% ränta till just fastigheter. Är det när bankerna vägrar lån som man trycker upp preferensaktier?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-11-27 12:15

Det är stor skillnad på risken i att låna ut relativt sett små pengar till (många olika=riskspridning) privata fastighetsägare, som personligen blir ansvariga för det de lånar och att låna ut relativt sett stora pengar till ett fåtal företag/aktiebolag, som kan gå i konkurs och då skapa större kreditförluster. Den skillnaden i risk kan man se i prissättningen på preferensaktier.

Anonym
Anonym
2014-11-23 22:59

Hej, Jag har lovat att hjälpa min mor att hitta ett vettigt pensionssparalternativ som hon kan spara till privat och jag skulle gärna ha lite tips ifrån er. Hon har tjänstepension genom jobbet och som tjänsteman har hon via sin arbetsgivare även ett extra pensionspar hos KPM (hon vet inte så mycket mer om det men det går nog inte att flytta på till eget alternativ). Min mor är 50 år, har en årslön på ca: 500 000 och kan tänka sig att spara 1000 kronor i månaden, utöver det hon redan har via sin arbetsgivare. Vad rekommenderar ni, skulle… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm