Undvik tankefällorna
Som investerare så utsätts vi ständigt för prövningar. En del av dessa prövningar återfinns i vårt eget huvud och det finns en rad tankefällor som riskerar att sabba vår avkastning. Jan och jag blev under hösten kontaktad av #sparpodden-lyssnaren Elin Helander som är forskare vid Institutionen för Neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Hon delade med sig av flera tips på hur vi kan hantera de klassiska mentala misstagen. De fem tankefällorna som Elin tipsade om kan man även läsa mer om i böckerna Nudge av Richard H. Thaler och Cass R. Sunstein och Thinking fast and Slow av Daniel Kahneman
De fem tankefällorna
1. Missbedömning av information
Av någon anledning så tror vi att händelser som vi lätt kan dra oss till minnes har större sannolikhet att inträffa. T.ex. fler katastrofförsäkringar säljs efter en tornade eller översvämning inträffat. Händelser som får stor medial betydelse är också lättare att komma ihåg. Exempelvis är det vanligare att folk är flygrädda än bilrädda, trots större sannolikhet att dö i bilkrasch.
2. Bekräftar våra egna val
Vi vill bekräfta de val vi redan har gjort genom att lägga större vikt vid information som bekräftar våra val, än information som motstrider våra val eller åsikter. Bästa sättet att undkomma denna fälla är att prata med många andra och få deras input. Dock är ju risken stor att du kommer välja att prata med andra som du vet stödjer ditt beslut, eller lägga större vikt vid den information du får som redan stödjer ditt beslut, eftersom du redan hamnat i fällan.
3. Rädd för det okända
Vi föredrar att hålla kvar vid det vi redan har, eller de beslut vi redan tagit, än att välja något annat eller ändra oss. T.ex. behålla förvalda pensionsplaner än att göra ett aktivt val att byta. Vid en förändring vet vi inte vad vi får (det kan ju blir sämre) och då är det enklare att inte göra något val alls. Det farliga med denna fälla är att om vi inte gör ett aktivt val, så väljer ju någon annan åt oss, och de kommer ta sätta sina intressen först, och inte dina.
4. Övervärdering av dina egna prestationer
Vi tror vi är bättre än vad vi i själva verket är och övervärderar våra egna prestationer. (T.ex. majoritet av bilförare rankar sig själva att ligga över medelvärdet.) Är du man, är tyvärr risken dubbelt så stor att drabbas av denna fälla. Detta tankefel gör att du som sparare kommer att värdera dina egna analyser, eller din egen magkänsla, som viktigare eller bättre än andras.
5. Korrelationsfanatikern
Vi ser samband mellan händelser som saknar samband med varandra. T.ex. att vissa förändringar i samhället indikerar att en börskrasch är på gång. (Eller att det är svårt att sova när det är fullmåne).
Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!
Du gör #sparpodden
Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.
Tankevurpshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.
Hej pensionsspecialister! Jag har sedan en tid tillbaka månadssparat i tre olika ETF’er – Xact OMX 30 (0,3% avgift) – FTSE China (0,6% avgift) – DBX S&P 500 (0,2% avgift) Jag har inte reflekterat så mycket över avgifterna eftersom jag tyckte att de var ganska låga till en början. Men, efter att ha lyssnat på er så har jag börjat se över mina avgifter i fonder osv. och funderar på om jag exempelvis inte borde byta ut min OMX 30 ETF mot en del i Superfonden Sverige som har 0% i avgift istället? Hur ska man resonera här? Jag sparar… Läs mer »
Hej Marcusfo,
Du har helt rätt i ditt resonemang. Superfonden Sverige kommer med största sannolikheten vara ett bättre långsiktigt val. Anledningen att jag inte skriver definitivt hänger samman med att Superfonden inte följer OMXS30 utan ett bredare index som inkluderar de 60-70 största bolagen.
Historiskt så har Superfondens urval givit högre avkastning – men det är ingen garanti för framtiden. Däremot så tror jag att OMXS30 får det svårt om du dessutom adderar en avgift om 0,3% (vilket visserligen är lågt).
Så resonerar jag.
Sparhälsningar
Günther Mårder
En instickare;
Har hört att ni nämner återinvesteringar i superfonderna, men exakt hur fungerar det?
Ett löst exempel; säg att OMX70 har en direktavkastning på 3,5% så torde alltså Superfonden att stiga med ungefär detta varje år (minst)?
Hur fungerar det med en KF om utdelningar återinvesteras i en utländsk superfond, t.ex. Norges?
Tack för en grym (Sveriges bästa?;) pod!
//Måns
Hej, bara en reflektion. Gunther – , jag drar mig till minnes att du i ett tidigare avsnitt berättade att det skulle bli ett avsevärt lyft på antal frågor som besvarades på Nordnetbloggen. Tror du hade planer om att sätta dina “Guntherns” på det…
Enligt mina observationer så har det tilltaget inte varit så väldigt imponerande hittills.
Har jag rätt eller är jag bara grinig?
mvh Mao
Hej Mao,
Nej, du har rätt – och jag ska skämmas. Jag fick en förstärkning men sedan har personliga tråkigheter satt stopp för personen, senaste veckorna.
Vi hoppas snart att vara uppe på banan – men nu svarade jag ju ganska fort 😉
Svarshälsningar
Günther Mårder
Hej, Vill börja med och säga att jag älskar Sparpoden o lyssnar varje vecka. Jag och tjejen planerar att köpa våran första lägenhet men har två frågor till er, hur lågt tror du/ni att man kan förhandla räntan i dessa tider om man vi köper en lägenhet på 3,5 miljoner (hyra på 3300kr) och betalar en kontant instats på 600 tkr? (har handelsbanken) Mina föräldrar har även en läggenhet som dom vill att jag ska bo i med tjejen och den har dom redan betalt av, hyran ligger på 2500 kr och isfall är det bara det vi betalar. Men… Läs mer »
Hej Gustaf,
Har man möjligheten att få bo för 2500 kronor i månaden så är det inget snack! Självklart ska du ta det före att köpa själv.
Samtidigt som ni bor där så kan ni spara rejält med pengar för att på så sätt öka er valmöjlighet inför framtiden. Investera sedan besparingarna på ett klokt sätt för att få en bra avkastning på pengarna. Var noga med riskspridning – men var inte rädd för en hög andel aktier i ett regelbundet och långsiktigt sparande.
Grattis till möjligheten till att bo för 2500 kronor!
Bohälsningar
Günther Mårder
Hej,
Jag har 300 000 kr i en indexfond Sverige (en av storbankerna) i en vanlig fonddepå. Fonden har en värdeökning av 160 000 kr. Fondavgiften är 0.5% årligen.
Jag är intresserad av att flytta över allt till en gratisfond i en ISK. Är det en dålig idé?
Förutsatt att den nuvarande fonden och gratisfonden följer samma index, OMX30 (innan avgiften om 0.5% dras), hur lång tid tar det innan det lönar sig med ISK’en?
Skaffa euron? Vad tycker Günther?
Eller en nordisk valuta? Vore inte det bättre? Känns som det är svårt att ha samma ekonomiska politik för Cypern, Malta och Grekland so. För Finland, Sverige och Danmark… T.ex. pendlar över 20 000 mellan Sverige och Dan ark. Vore det inte ganska bekvämt med en gemensam valuta i ett relátivt homogent område somm Norden?
Hej!
En kort fråga, Har något ändrats i Spiltans räntefond Sverige? Den har gått ner en del det sista. Grejen med en korträntefond är ju att den inte går ner, utan bara (långsamt) upp. Men nu går den ju ryckigt upp/ner. Använder den för tillfället ist för sparkonto, för att slippa föra pengar till annan bank. Men kanske ska man byta fond, eller hitta någon liten bank med liten ränta..
Hej Günther och Jan, tack igen för en suveränt bra pod! Jag är en trogen lyssnare som dessutom nu varit på två live event och lyssnat på Günther, får akta mig så jag inte blir en stalker säger min fru 🙂 Nu till två frågor: (hoppas på att iaf en av dem kan komma med i en pod..) 1. Om jag köper en fond och det tar tre dagar innan jag ser innehavet i min depå vilken kurs har jag då fått? Den när jag la ordern eller den dagen jag ser innehavet eller någonstans på vägen? Kan ju hända… Läs mer »
Hej Günther & Jan, tack för en bra podd.
Kommer det komma upp fler avsnitt på Spotify än de som ligger uppe idag? Jag hittar bara t.o.m. avsnitt 25 där.
/Rasmus
Sitter på en fråga jag funderar kring. Jag är snart färdigutbildad civilingenjör i IT och tänker att jag ska göra karriär. Målet är att nå en chefsposition inom ett par år, antagligen vägen via produktägare och projektledare. Normalt sett så tillsätts högre positioner inom företag då någon slutar eller pensioneras alternativt att företaget växer. Jag skulle således vilja ha förslag på två typer av företag: 1. Företag där många i ledande positioner inom en snar framtid går i pension så man snabbt kan jobba sig uppåt tack vare detta. 2. Företag som du tror kommer explodera i tillväxt och där… Läs mer »
Hej jag har en fråga till årets pensionsspecialist! Jag har haft en kort anställning på ett företag 2007 där jag fått tjänstepension inom SAF-LO 3000kr som är placerade hos amf. Utvecklingen har varit bedrövlig och idag är värdet endast 1900kr. Anledningen till varför är dels att pengarna sattes in 2007 men framförallt att AMF tar en avgift på 80kr årligen för tjänstepensionen. Det är alltså 4,2% årligen och när jag går i pension kommer inte finnas många kronor kvar… Kan man göra något åt det här? Alla de företag man kan byta till ino SAF-LO tar även de avgifter, lägsta… Läs mer »
Eftersom det blir fel siffror på förra inlägget så testar jag att posta ett nytt Jag är ute efter en passiv inkomst Efter att ha läst bloggar om ekonomiskt oberoende, t.ex. Mr Money Mustache, och lyssnat på ett stort antal podcasts och youtubeföredrag har jag dragit slutsatsen av att många av de amerikanska self-made-miljonärerna lever på fastighetsinkomster. Jag gjorde ett litet räkneexempel. Säg att vi lånar 4 miljoner för att köpa en liten fastighet med fyra stycken tvåor på orten (E-tuna med 100.000 invånare). Säg att vi kan låna till 3,5 % (normal)ränta, lite högt räknat i dagens räntenivå. Då… Läs mer »
I vanliga företag skattar du på vinsten, inget annat. Alltså ska du räkna skatt på vad som är kvar efter driftskostnad och renovering (som självklart kan ha avskrivningstid), om det inte finns något speciellt för fastigheter. Det där schablonavdraget känner jag inte till och blev lite nyfiken.
Det handlar väl sannolikt om direkt privat fastighetsägande, alltså inte via ett företag, därav schablonavdrag på hyresintäkten.
Jag tycker man i sin kalkyl ska beakta att dagens regler kring både schablonavdrag och ränteavdrag kan komma att förändras, speciellt efter regeringsskiftet. Ränteavdragens omfattning/vara eller inte vara har ju redan diskuterats.
I övrigt tycker jag du ska tänka på att ränteavdraget är lägre över 100.000 vilket om du/ni har andra lån kan påverka kalkylen. Beror iofs också på om det är flera som står för lånen…
Slutligen tycker jag att renoveringskostnader/underhåll behöver tas in i kalkylen, kanske med 1-2% årligen av köpeskillingen.
Hej Günter och Jan! Vill börja med att tacka så mycket för en riktigt bra och underhållande podcast! Blev rekommenderad att lyssna på er pod för ca en månad sen, började från avsnitt 1 och är nu uppe i avsnitt 31. Ni har verkligen lyft mitt intresse för aktier och fonder (och även pensionssparande) Jag har 2 st funderingar. Om man är ovan investerare rekommenderar ni ofta att köpa billiga indexfonder med låg avgift. Generellt sett, vore det inte mer fördelaktigt att kopiera de största innehaven i fonden? På så sätt får man ju ta del av utdelningar, vilket man… Läs mer »