Hoppa till huvudinnehållet

Bratt i Nyhetsmorgon: “Så lär du barn om pengar utan kontanter”

Hur lär man barn om pengar när kontanter knappt används längre? Vilken nivå ska man ha på veckpengen? Och när är barnet redo för ett eget kontokort? I Kronor och miljoner i TV4:s Nyhetsmorgon pratade vi barn och pengar.

Se hela klippet från Nyhetsmorgon här!

Jag får ofta frågan från föräldrar som vill lära sina barn om pengars värde: hur ska man göra, digitala pengar är ju så abstrakt, ska man plocka ut pengar och lära dem med kontanter?

Mitt svar blir alltid: barn är mer digitala än vi tror. De är uppväxta i en digital miljö, och är vana vid att tänka lite mer abstrakt. Och att pengar är digitala numera – det är ju en trend som knappast kommer att avta med kommande generationer. Dessutom gör inte barn som vi säger, de gör som vi gör. Om de ser att mamma och pappa aldrig betalar med kontanter – varför ska dem då lära sig att göra det?

Givetvis finns det en poäng med att kontanter är lättare rent pedagogiskt, men det gäller nog framför allt för små barn. Och det finns många bra appar och verktyg att använda för att barn ska lära sig hur mycket de får i köpkraft för sin veckopeng.

Vi pratade om när det egentligen är läge att ge barnet ett eget kontokort. Numera har nästan alla banker speciella kort för barn och ungdomar, med uttagsbegränsningar och spärr för e-handel exempelvis, utan någon nedre åldergräns. Om vi utgår från åldern 11 år, plus minus två år. För barn i den åldern kan skilja sig ordentligt åt mognadsmässigt. Utgå från barnets mognad och ansvarskänsla.

Jag hör förvånansvärt ofta att kort faktiskt förenklar för barnet/tonåringen. Sedlar kan glömmas bort i en byxficka. Men kort kan spärras. Kort ger dessutom kontoutdrag, så det blir ännu lättare att hålla reda på inköpen. Men det är viktigt att prata säkerhet med sitt barn/tonåring som får eget kort. Pin-koden kan inte förvaras med mobilen eller kortet, och man får inte säga koden till någon.

Sedan var det detta med storlek på veckopeng/månadspeng. Inte heller här finns ett svar som passar alla. Man kan utgå ifrån vad andra i samma ålder får. Här en undersökning från Swedbank:

Veckopengens/Månadspengens storlek måste utgå från vad som ska ingå. Får barnet ansvar för vissa inköp? Ja, då behöver ju summan vara lite större. Och det behöver även åldern på barnet vara.

Jag tycker inte veckopeng/månadspeng främst är till för att ställa motkrav faktiskt. Städa sitt rum är inte något man behöver få belöning för, det ska man göra ändå, är min åsikt. Man kan faktiskt vara tydlig med att veckopengen inte är en belöning för att hen hjälpt till hemma. Utan istället säga “du får veckopeng för att du ska kunna lära dig att ha hand om pengar”.

Men med detta kring motkrav gör man som man vill. Det viktiga är att ha tydliga regler kring vad som förväntas och vad som ska ingå. Och att dessa krav anpassas efter ålder och mognad. Jag är ingen barnpedagog, men det är så jag själv ser på det. Jag tror också att veckopeng är bra upp till en viss ålder, säg 9-10 åtminstone. Längre tidsperioder är svårare för ett barn att förhålla sig till.

Jag förklarade också att jag personligen främst ser veckopengen som ett pedagogiskt verktyg. Veckopeng kan konsumeras direkt, eller sparas till något större längre fram. Onödiga inköp gör det svårare att finansiera det där lite större man verkligen vill ha. För det ändamålet är vecko- och månadspeng perfekt!

Hur gör du med vecko- och månadspeng till ditt barn?

Se hela klippet från Nyhetsmorgon här!

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-03-03 19:43

Hej Frida!

Jag har läst ditt blogginlägg “Bästa Sverigefonderna – därför spretar utvecklingen” och det har dykt upp frågor för mig. Du skriver att First North-listan totalt sett stigit med 74 procent på ett år och Small cap-listan med 28 procent. Min fråga är: vad är utvecklingen för dessa listor de senaste tio åren och om jag kan se denna utveckling för dessa listor men också de andra onoterade listerna själv någonstans på internet.

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning

Erik

Anonym
Anonym
2021-02-24 18:01

barnen, 9 och 10 år gamla, får 100kr var. De sparar minst 10% av sin “inkomst” varje månad för långsiktigt sparande, något jag hoppas ska sitta i sen när de börjar tjäna lite större pengar i framtiden. Pengarna annars är bara för godisinköp

Anonym
Anonym
2021-02-22 15:06

väldigt tveksam man måste först vad är pengar . i dagsläget är det ett påstående (lita på mig heders ord) altså inte värt något. det kontantlösa! samhället är en vidareutveckling av falskt värde sen man avskaffade guldmyntfoten finns det ingen värdebevarare i någon valuta. det var usa som avskaffade den fasta växlingskurs mot guld .. nu har det gått så bra så värden är full av idioter man har uppfunnit kryptovalutor altså en valuta för skurkar och banditer. altså helt omöjlig att spåra. en mardröm för revisorn. den styrs styrs från skurk stater som Nordkorea eller liknade. nu mera skall… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm