5 knep för att gå vinnande ur rapporthandeln

Rapportperioden. Fruktad och älskad. Ett par nervkittlande dagar varje kvartal där din förmåga, kunskap och skicklighet som trader testas till det yttersta. Rapportperioden ger dig möjligheten att kliva in i gladiatorarenan och möta de stora bjässarna, öga mot öga. Volatilitet, pulshöjande handel, och stora vinster. Vad alla trader drömmer om. Äntligen är den här. Rapportperioden.

Men för att lyckas, och inte bli slukad levande så är det mycket som måste stämma, kristallerna måste stå i linje med tarokkorten, som @börsbambi brukar säga. Vi traders strider dock inte på samma villkor som de större aktörerna gör, så för att överleva och få in några bra trades här och där så måste vi vara snabbare och smartare än de stora bjässarna som styr showen.

Men att kliva in i gladiatorarenan naken och oförberedd i tron om att man kommer att besegra Anon sittandes på sin fullblodshingst i skinande rustning ter sig tämligen ignorant. Jag vill därför utrusta er med de bästa tipsen jag har att erbjuda för att lyckas med rapporthandeln; jag vill ge er mitt träsvärd och min planksköld.

(För lets face it, det är allt vid har att kampas med i arenan med giganter) 

  1. Var förberedd och påläst

Avsett mer tid innan öppning för att gå igenom morgonens rapporter och nyheter. I regel så tar det dubbelt så lång att gå igenom flödet än vanligt under en rapportintensiv morgon.

Hur är förväntningarna inför rapporten på bolaget? Gå igenom estimat, tidigare rapporter och analytikerkommentarer etc. och försök skapa dig en grov uppskattning om vart förväntningarna på bolaget ligger. Vad är det för rapport vi kan förvänta oss? Krävs det en ”håll käften rapport” för att bolaget ska handlas upp t.ex.?

Hur ser sentimentet i sektorn ut? Hur har rapporter från bolagets peers (bolag inom samma branch/sektor) i Sverige och i övriga världen kommit in? Detta ger oftast en god indikation till hur aktien kan komma att handlas.

Vid rapportsläpp intradag blir detta ännu viktigare. Då kan det även vara en god idé att vara extra förberedd genom att ta fram estimat och ha dem framför dig, stänga andra onödiga positioner, tänkt över den size man tänker köra för det specifika bolaget och minimerat alla störmoment som kan komma att förstöra din fokus. Mitt ess i rockärmen är att koka en full kanna kaffe och ställa på skrivbordet. Inget kan vara mer irriterande än att kaffet tar slut och man inte kan lämna datorn.

Nedan finner ni min sammanställning av nästa veckas rapporter (de relevanta…):

  1. Ha stenkoll på estimat

Estimat är en sammanställning av de förväntningar som bankers och institutioners analytiker har på bolagets prestation under kvartalet. Resultaten från samtliga analytiker sammanställs för att sedan delas på antalet analytiker som deltog. Det ger ett medelvärde. Det ger alltså genomsnittliga förväntningarna inför kvartalet.  De flesta större bolag har analytikertekning, andra, oftast i de mindre listorna, har det inte.

Som tumregel gäller intuitivt nog att en rapport som kommer in över förväntningarna handlas upp, medan en rapport som kommer in sämre, eller till och med in-line, ofta säljs av, speciellt vid dessa höga nivåer (i skrivande stund handlas OMXS30 över 1600).

Att jämföra rapporten mot estimaten är en sund utgångspunkt för att positionera sig för en rörelse. Många aktörer, inte minst traders, agerar ofta utifrån dessa parametrar, så det kan finnas en edge om man är snabb på att ”läsa” rapporten och har koll på estimaten. Men ibland så händer det att någon aktör handlar kursen i helt ”fel” riktning eller långt från vad som ter sig rimligt i relation till rapporten. Därför är det minst lika viktigt, om inte än viktigare är att hålla koll på flödena och hur de större aktörerna agerar.

  1. Ha stenkoll på flödena

Större aktörer gör inte affärer när de vill, de gör de när de kan. Låt således inte estimaten vara ditt enda vapen i striden. Även om man gör klokt i att ha bra koll på förväntningarna, så är det minst lika viktigt att ha koll på flödena och hur de större aktörerna agerar. Vissa tar bara tillfället i akt och tar in eller säljer ut volym för att rapportdagen medför likviditet, så de har möjlighet att göra transaktionen då. Vi ser det varje rapportperiod. Vi såg det 2017 i ATCO, MTG och ALIV för att nämna ett fåtal. Vi såg det senast i AZA för någon vecka sedan där en aktör helt opriskänsligt köpte all volym som fanns i boken.

Aktörer som dessa agerar i dessa fall inte utifrån hur väl rapporten kommer in, utan helt efter andra parametrar. Parametrar som vi inte känner till och bara kan spekulera i. Ifall det är något eller några flöden som agerar aggressivt och tillsynes irrationellt gör man således ofta klokast i att agera försiktigt. Självklart finns det undantag när man ska lita på sin conviction och gå emot ett stort flöde.

Fundamenta segrar alltid” är en fras som yttras på vårt kontor med jämna mellanrum när någon gått emot en rörelse som är ”för stor” eller ”orimlig”. Ofta får tradern rätt i sak, men sällan blir det en lyckad trade fundamenta till trots. Frågan är då snarare om man klarar att vänta på att marknaden ska korrigera denna upplevda felprissättning.

  1. Agera inte på känslor

Slow is smooth, smooth is fast. Så även i trading. Även om det ofta finns en edge att var supersnabb och få in size tidigt i en rörelse så är risken oftast högre. Initialt vid ett rapportsläpp eller i öppningscallen så är volatiliteten relativt hög och likviditeten dålig. Det kan resultera i stora svängningar åt båda håll.  Saknar man den conviction som krävs så gör man ofta bättre i att vänta några sekunder tills marknaden valt en riktning, även om det kan kännas lockande att hoppa in i en trade. Det är aldrig för billigt att sälja eller för dyrt att köpa.

Det samma gäller för dåliga trades. Vi gör dem alla och speciellt i rapportperioden. När olyckan är framme så gör an alltid bäst i att stoppa och gå vidare. Det är fördelen under rapportperioden; att det kommer ett nytt läge senare under dagen eller under morgondagen. Det gäller därför att spara på ditt kapital, både mentalt och monetärt, så att man kan handla nästa rapport utan tidigare misstag hängandes som en våt filt över sig. Live to trade another day, eller vad hette Bondfilmen?

Mina absolut största förluster kommer från de gånger jag gått emot ett starkt flöde och istället för att stoppa har jag ökat, och ökat och ökat, tills man är tillslut inser vad man håller på med och då stoppar till vilket pris som helst. Att snitta en redan förlorande position är aldrig en god idé.

(Det är dock viktigt att skilja på att snitta en förlorare och att snitta in sig i en trade, detta gäller det förstnämnda).

  1. Tänk på vart de smarta pengarna finns

Det finns alltid pengar att tjäna, framförallt under rapportperioden. De smarta pengarna finns inte alltid i den snabba traden, även om det ofta ter sig så på ytan.  Det finns ofta minst lika mycket att tjäna på ”rörelsen efter rörelsen”. Det är den traden som oftast är den smartaste traden att ta med fördelaktig Risk-Reward.  Som bonus är den ofta också ganska smärtfri…

  • Peer-trades – Som vi tidigare diskuterat kan det vara en god idé att hålla koll på hur peers till ett bolag handlas. Deras resultat och aktie drivs till mångt och mycket av samma faktorer och aktierna tenderar således att korrelera på många kostnads och intäktsposter. Vi såg t.ex. att både NEXT och PREC handlades ner på att FING vinstvarnade i veckan – Två peers till bolaget. Det samma kommer vi att se under rapportperioden.
  • Tredagarsregel – Jag vet inte hur många tredagarsregler det finns, men den jag syftar på i detta fall är att aktier tenderar att trenda i samma riktning i tre dagar efter rapport. Dagen efter rapporten uppdaterar många institutioner sina riktkurser, aktörer som inte fått in den volym de önskar på rapportdagen fortsätter att agera osv. Oavsett orsak så tenderar bolag att trenda efter rapport. Detta gäller speciellt större bolag med dålig likviditet, så som LIFCO och NOLA. Därför kan det vara en god idé att hålla kvar din position även dagarna efter rapporten om man har trenden med sig.

Jag hoppas att ni nu är något mer redo för att ge er ut i rapporthandeln som väntar. Rapportperioden är en otroligt intensiv men rolig period så se verkligen till att ta vara på den. Möjligheterna är oändliga och jag lovar er att det kommer att bli dött efter den slutat så se till att dra in pengarna nu och ta semester sen!

Förresten, uppskattade ni veckoplaneraren? Har jag missat något i inlägget? Vilka är era bästa tips och trix för att lyckas under rapporthandeln? Skriv i kommentarerna så att även jag kan komma vidare.

Tack för att jag fick ta upp er tid. Lycka till därute!

/Boar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-01-28 07:31

Ja köpte lite aktier i ett bolag som ja hade sjunkit för mycket. Väntade och väntade på att den skulle stiga. Sålde den lilla aktieposten för att ja behövde pengarna till annat. Dagen efter så ger en bank köprekommendation på aktie och den stiger 30 kr per aktie. Blev väldigt arg för att ja hade rätt. Men att ja sålde för tidigt.

Anonym
Anonym
2018-04-26 10:43

tung, precis vad jag leta efter!
har du möjlighet att utveckla djupare och kanske dra ett exempel på processen med en riktig akite, med kanske några slides o sånt med buy och sellavsluten i grafen? sen kanske du kan ta med hur man ska förhålla sig till avluten i tickern och tankesättet för att läsa av åt vilket håll den troligen går och vad som ger dig självförtroendet att vara kvar? vore jättesnällt!