Hoppa till huvudinnehållet

Här är bolagen som gör omvända vinstvarningar

Flera omvända vinstvarningar har börjat trilla in bland såväl svenska som internationella bolag för det tredje kvartalet, efter att perioden nu är över. Finwire har gjort en sammanställning över de viktigaste.

Redan i september med en månad kvar av perioden var flera bolag säkra på att det tredje kvartalet skulle överträffa förväntansbilden, däribland modejätten H&M, trädgårdsutrustningsbolaget Husqvarna, bussoperatören Nobina, bilåterförsäljaren Bilia och teknikkonsulten Sweco. Dagens industri bedömde därefter att fler positiva vinstvarningar var att räkna med inför den kommande rapportsäsongen.

”Normalt brukar höstens vinstvarningssäsong sätta igång först i månadsskiftet september-oktober. Men med tanke på att coronapandemins påverkan på bolagens resultatutveckling fortfarande är mycket svårbedömd för aktiemarknaden kan man både hoppas på och förvänta sig att fler bolag kommer att lämna resultatutfall för tredje kvartalet så fort som det överhuvudtaget är möjligt”, skrev Dagens industri för cirka tre veckor sedan.

Cykliska bolag som skruvar upp förväntningarna

Nu när september och därmed det tredje kvartalet är avslutat har bolag från och med denna vecka börjat lämna omvända vinstvarningar. I måndags var Hexpol och AAK ute och förmedlade att resultaten i det tredje kvartalet skulle överträffa marknadens förväntningar.

I fallet Hexpol rör det sig enbart om vinsten, eftersom försäljningen väntas ligga i linje med förväntningarna. Detta medan det förväntade justerade operativa rörelseresultatet om mellan 560 och 690 miljoner kronor (583) är “väsentligt högre” än marknadens förväntningar.

Enligt Hexpol beror detta på högre volymer jämfört med föregående kvartal samt väsentligt lägre kostnader. Några intäktsförda permitteringsstöd för Sverige finns inte inkluderade i resultatet.

Fettbolaget AAK uttrycker i sin tur att kostnadsreduceringar, ytterligare besparingar från optimeringsprogrammet samt en gynnsam produktmix och något bättre volymer har haft en oväntat stor påverkan på rörelseresultatet.

Senast idag var aluminiumbolaget Gränges ute och förmedlade att försäljningsvolym och justerat rörelseresultat för det tredje kvartalet förväntas bli bättre än väntat. Även i detta fall hänför man bland annat till ökade effekter av kostnadsbesparingar.

Lönsam e-handelstrend

Bortom mer cykliska bolag återfinns exempelvis e-handelsjätten Boozt, som höjer marginalprognosen för 2020 på nytt efter ett starkt tredje kvartal som var bättre än väntat. Den svenska e-handeln väntas gå starkt i år, och Postnord räknar med en tillväxt om 33 procent på helårsbasis.

Positivt från techjättar

Internationellt kan en liknande trend skönjas. De asiatiska halvledarjättarna Samsung och LG har nyligen guidat för väldigt starka tredje kvartal – LG förväntar sig sitt bästa tredje kvartal någonsin. På amerikanskt håll har storbolag som Kraft Heinz och IBM lämnat preliminära siffror för det tredje kvartalet som överraskat marknaden positivt.

Efter en svagare avslutning på september har börsen gått starkt under denna vecka. Det svenska börsindexet OMXS30 är inte alltifrån sin högstanivå i februari om nästan 1 900 punkter, innan coronapandemin utbröt.

Börsen har fått viss dragskjuts av att marknaden nu höjer sina förväntningar för det tredje kvartalet. När rapportsäsongen inleds på allvar nästa vecka kan god kostnadskontroll ihop med en försvagad förväntansbild till följd av coronapandemin potentiellt resultera i överraskande starka kvartalsrapporter för både analytikerkåren och den generella marknaden.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm