Hoppa till huvudinnehållet

Vad vill du ha?

“Åh gud så tråkigt!” Hon himlar med ögonen och rättar till väskan som hänger över axeln. Sedan kommer hon på sig själv och sänker rösten något samtidigt som hon försiktigt sippar på sin latte “…eller du vet, jag menar: jag gör av med pengarna så fort de kommer in på kontot.” hon tvekar, “det där med ekonomi är jag riktigt dålig på”.

Samtalet ovan händer mig ganska ofta eftersom jag är passionerat intresserad av mina investeringar och gärna pratar om dem. Oftast brukar det att vara effektivt att vara tyst efter den harangen. Jag vill nämligen inte bekräfta att någon är dålig på ekonomi eftersom jag tror att alla människor kan vara duktiga investerare om de vill. Dock vill jag inte pracka på någon mina övertygelser innan de är redo för det.

Investeringar kan vara tråkiga, jag håller med. Att enbart investera utan ett mål är säkert bara motiverande för ett fåtal människor i världen, men mina investeringar är så mycket mer än några papper i ett bolag. Mina investeringar är symbolen för mina drömmar, och tro mig: mina drömmar är allt annat än tråkiga. Dessutom vet jag precis vad jag vill ha och (nästan) hur jag ska nå dit. Vad vill du ha om du får drömma utanför dina nuvarande ekonomiska gränser?

Jag drömmer om äventyrsresor till främmande länder. Att min dotter är utan fördomar eftersom hon mött alla sorters kulturer i deras ursprungsland. Jag drömmer om hisnande utsikter från en fjälltopp, att simma bredvid en valhaj eller att ta en drink på en takbar i Tokyo. Jag drömmer om ett litet hus i södra Europa där citronerna är lika söta som apelsiner och möten med drivna och inspirerande människor. Jag drömmer om att hjälpa människor utveckla sig själva, att jobba med det jag älskar så ofta jag vill. Jag drömmer om att investera i andra människors mål och att omge mig med entreprenörer, intraprenörer och visionärer. Jag vill vara med i nya och gamla projekt för att de intresserar mig, inte för pengarna de potentiellt kan ge mig. Jag drömmer om att nätverka med människor som likt mig inte fötts in i framgång utan som kämpat för den. Allt det vill jag ha.

Jag kunde ju ha sagt det här till kvinnan med latten, jag tror att hon kanske tyckt att det där med ekonomi var mindre tråkigt då, men jag låter bli. Istället hoppas jag att hon själv ska komma på att alla pengar hon lägger på hämt-kaffe och fina väskor kan bli en liten förmögenhet med tiden.

Vad kostar det att vara ointresserad av sin ekonomi?

Frågan är för mig rent hypotetisk, det finns så många lager att ta hänsyn till, allt ifrån att åka och storhandla, att köpa säsongens råvaror till investeringar och vart du väljer att semestra och hur du investerar till pensionen, eller varför inte hur du löneförhandlar och prutar på dina låneräntor? Att det finns mycket pengar att spara, det är dock en sak som är säker. Bara på ett bolån på 2 miljoner går det att spara 5600 kronor per år om du gör som Sverigesnittet och förhandlar ner räntan 0,4% (man vill ju inte sticka ut och förhandla ner den mer än snittet…)*. Med medvetna köp som att alltid ta med matlåda till jobbet eller välja bil efter hur mycket den kostar istället för vilken bakgrundsbelysning varvräknaren har går det att få ihop en början på en förmögenhet utan större ansträngning på ett år. Jag är inte där än. Jag är övertygad om att jag har missat många spar-tillfällen av okunskap eller för att jag varit lat. Under hösten kommer vi gå djupare in i frågan här på Nordnetbloggen på ett annorlunda och förhoppningsvis inspirerande sätt även för dig som står i startgroparna till din första miljon. Min personliga ambition är att du kommer få en stor dos av drömmar varvat med praktiska tips om vilka bolag som är långsiktiga och trygga, vilka spartips som inte försämrar livskvalitén utan istället förbättrar den och om pengarna saknas: hur du kan utöka dina inkomster utan att det kostar dig något.

Fram till dess kan du läsa tidigare inlägg om att spara pengar här:

Åtta spartips som inte försämrar livskvalitén för småbarnsföräldrar

 

Vill du diskutera sparande, personlig utveckling eller drömmar med mig? Följ mig på twitter!

 

 

* enligt SBAB’s rörliga 3-månaders ränta

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-08-14 13:07

Känner igen mig mycket i det du skriver. För ett år sedan började jag att bygga på min framtid genom att se över hela min ekonomi och börja spara i aktier. Jag hade en grym glöd då och tänkte kanske att den så småningom skulle bli svagare. Idag kan jag dock konstatera att glöden snarare har blivit starkare och att jag med små förändringar har lyckats bygga på en ljusare framtid. Ser fram emot dina spartips.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-08-14 20:46

Vad roligt Krippe! Jag vill gärna höra hur det går för dig, precis som dig ökar min glöd för varje år!

Anonym
Anonym
2013-08-14 13:08

Jag ser verkligen fram emot att ta del av spartipsen under hösten! Det är alltid interssant och inspirerande att höra hur andra gör och få lite nya tankesätt kring sparande. Mitt senaste spartips är att sälja saker och kläder på Tradera, det blir kanske inte stora pengar var för sig men tillsammans har det genererat någon tusenlapp senaste kvartalet. Med tanke på att det är saker som jag aldrig använt eller använder och som därmed bara tar upp utrymme och plats hemma, så är det enkla pengar. Allt från märkesjeans jag växt ur till prydnadstomtar. Och en investerad tusenlapp växer… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-08-14 20:49

Jag tycker också att tradera och blocket är underskattat som spartips, åt båda hållen och så länge man köper det man behöver och inte frestas att köpa. Det kanske blir ett eget inlägg!