Hoppa till huvudinnehållet

Utdelningsportfölj och tips från Mats Qviberg

Går det att tjäna pengar på börsen även om priset på bolagen man investerat i inte stiger?

Det hade ju varit ett litet antiklimax om jag inledde inlägget med den frågan och svaret blev nej. Men svaret är alltså ja! En del bolag väljer att dela ut en del av vinsten till aktieägarna, alltså har du som ägare av aktier i ett bolag rätt till utdelning. Det brukar handla om några enstaka kronor per aktie, vilket ju inte låter särskilt roligt när aktier har en förmåga att kosta ganska så ordentligt. Men får du den där utdelningen varje år i många år så blir det till slut en summa pengar som kan vara värd besväret.

Vissa aktier nämns ibland som “utdelningsaktier”, vilket på ren svenska betyder att det är en aktie som delar ut relativt mycket av vinsten till aktieägare. Bolag som inte delar ut någon utdelning kvalar alltså inte in i det här sammanhanget. Små bolag som ännu inte går med vinst har ju av förklarliga skäl svårt att dela ut några pengar till aktieägarna, medan större bolag som det går bra för har råd med det.

Så vad händer då om man sätter ihop en aktieportfölj av utdelningsaktier? Det blir en utdelningsportfölj. En utdelningsportfölj är alltså en aktieportfölj där man fokuserat på att köpa aktier som ger rätt till utdelning, gärna så hög utdelning som möjligt. Det finns mängder med bra klipp med tips med vad man ska tänka på när man gör sin utdelningsportfölj och var ni datakunniga nog att hitta till det här inlägget är ni garanterat kunniga nog att hitta sådana klipp också. Jag tänkte istället låta er läsa min superkorta intervju med Mats Qviberg, som ni alldeles säkert också är kunniga nog att hitta information om (men om ni är lata kan jag kort meddela att han är en finansprofil som sitter i ett antal styrelser och dessutom är styrelseordförande i investmentbolaget Öresund). Stort tack till er som läst ända hit och tack till Mats för att du ställde upp!

Du har varit ägare i Bilia i över 20 år, så att långsiktighet när man investerar i aktier är viktigt för dig är lätt att förstå. Finns det något annat än att tänka långsiktigt som du tycker småsparare bör ha i åtanke när de investerar?

Mats Qviberg: Ja, långsiktighet är en extremt viktig parameter för att lyckas som investerare, i synnerhet som vår tids kortsiktiga handel domineras av datorstyrd handel. Men långsiktighet räcker såklart inte som investeringskriterium. Jag nämnde det i ett tweet vid något tillfälle; det finns 3 egenskaper som är viktiga när man investerar; analys, gott kassaflöde och sittfläsk, lite på skämt men med en skvätt allvar. Långsiktighet bygger på att du har tillräckligt med pengar på banken för att klara av vardagen. Men i grunden så måste du ha en klar uppfattning om vad du köper och varför.

Du har i olika sammanhang berättat att du i din ungdom ville köpa aktier i SCA men att dina föräldrar tyckte att pengarna skulle investeras i SKF istället vilket så gjordes. Det visade sig senare att det hade varit en bättre affär att köpa aktier i SCA. Har det präglat dig och fått dig att i senare år lita mer på din egna analys och våga gå mot strömmen och i så fall, är det något särskilt i bolagen som får dig att känna dig trygg med en investering när andra investerare drar öronen åt sig?

Mats Qviberg: SKF eller SCA spelar faktiskt mindre roll, det viktiga är att intresset väcks. Att hitta rätt aktie är inget man föds med, det är en process som bygger på ”trial and errors”. Ju tidigare man sätter igång desto förr kan man begå de fel som måste göras, det är så man blir bättre. Sedan, på ålderns höst, så kommer belöningen i form av en magkänsla som man kan utnyttja, dvs om man har några pengar kvar..

Det pratas mycket om en eventuell börskrasch, vissa ekonomer menar att aktierna är för högt värderade medan andra menar att ekonomerna lyckats förutspå sju av de senaste tre kriserna. Finns det något speciellt i dina innehav som får dig att sova lugnt om nätterna som du kan dela med dig av så att även vi andra får vår sömn utan att drömma mardrömmar om röda siffror?

Mats Qviberg: Först och främst, alla experter hävdar i efterhand att just de prickade tidpunkten för en nedgång – det är trams. Det som investerar för en börskrasch kommer aldrig tjäna pengar. Man måste välja bra bolag som man tror på långsiktigt. Har du valt en aktie som inte klarar inte börskrasch så har du valt fel aktie. Är det en bra aktie som går ned så köper man mer. I det kretsloppet har du fått med alla 3 aspekter som jag nämnde: analys, ett stabilt kassaflöde och sittfläsk.

Tack till Mats, tack till er och lycka till med era eventuella utdelningsportföljer!

Med vänliga hälsningar, Marcus Raihle

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer