Hoppa till huvudinnehållet

Stefan “z2036” Thelenius ger sina bästa aktietips

Foto: Sofina Bilder

Intervju med Shareville-profilen z2036 (Stefan Thelenius)

Den populära ekonomibloggaren och “utdelningsjägaren” Stefan Thelenius (z2036) har en stor följarskara på Nordnets sparnätverk Shareville. I en intervju delar han här med sig av sin strategi och sina senaste aktieköp.

Hej Stefan, vad kul att du ville ställa upp på en intervju! Skulle du kunna börja med att berätta om din bakgrund?

Hej Eva!

Jag jobbar till vardags med oberoende konsumentvägledning kring pension och försäkring på Konsumenternas.  Min bakgrund är annars mångårig erfarenhet inom IT och i botten är jag utbildad gymnasieingenjör inom elektronik långt tillbaka i tiden med lite fristående kurser på universitetet som komplettering så jag har provat på lite olika yrken och inriktningar under min snart 25-åriga karriär. På fritiden så skrivs det en del på min privata blogg samt löptränas.

Hur ser din investeringsstrategi ut?

Det beror på sparhorisont och syftet med sparandet så jag har ett antal olika strategier. En viss förkärlek för utdelningsinvestering är nog det som de flesta förknippar mig med och det är den dominerande strategin sett till alla portföljer jag förvaltar.

Du har tre olika portföljer på Shareville, kan du berätta lite mer om deras olika inriktning samt varför du valt olika kontotyper för ändamålen?

Min huvudportfölj får nog anses vara min globala utdelningsportfölj som jag har valt att ha i en Kapitalförsäkring för bästa och smidigaste hantering av utländsk källskatt. Här samsas 50 olika bolag från olika delar av världen. Vidare har jag en pensionsportfölj i en Tjänstepensionsdepå där målet är att förstärka pensionen som preliminärt inträffar år 2036 (därav att min blogg heter z2036). I denna portfölj satsar jag på bolag jag tror kommer att lyckas långsiktigt så stora bolag som Apple, Alphabet och Facebook samsas med mindre som exempelvis Firefly. Slutligen så har jag en portfölj för nordiska små- och medelstora bolag som jag har valt att ha på ett investeringssparkonto då man kanske skulle vilja gå på en årsstämma någon gång. Portföljen fungerar lite som ett “farmarlag” till pensionsportföljen och exempelvis nämnda Firefly har fått chansen i pensionsportföljen efter lite utvärdering.

Du har väldigt många utländska bolag i din portfölj? Hur tänker du kring riskspridning på olika marknader och var hittar du inspirationen till de utländska bolagen?

Det stämmer att jag har en förkärlek för utländska bolag. Min tanke från början var att uppnå en liknande allokering som i en globalfond då dessa ofta har lite lägre risk än andra aktiefonder. Inspiration till bolag hämtar jag från ekonomibloggosfären som exempelvis Gustavs Aktieblogg, Twitter och sajter som Seeking Alpha och 4-traders.

Ditt senaste köp på Shareville var Vina Concha Y Toro. Det är nog ett bolag som få känner till, kan du berätta mer om bolaget och vad är caset?

Vina Concha Y Toro är Chilenskt och en av världens största vinproducenter som jag upptäckte via en blogg och sedan beslöt att köpa en liten post efter jag kollat siffrorna. Då jag vill ha en global exponering i min utdelningsportfölj så passade denna in bra då jag inte hade någon sydamerikansk aktie sen tidigare. Sen gillar jag konsumentsektorn lite extra då jag tror den är något mindre cyklisk än andra sektorer.

Boston Pizza Royalties är ett av de större bolagen i din ”globala portfölj” kan du berätta mer det?

Det är ett bolag som äger Royaltyrättigheter med mera i Kanada för franchise-kedjan Boston Pizza som har sportbarsliknande restauranger runt om i landet. Då direktavkastningen är ganska hög och de har en liten men stabil tillväxt i verksamheten så tycker jag de förtjänar en relativt stor andel i portföljen även om det är ett förhållandevis litet bolag.

Har du några favoriter att följa på Shareville? Om ja, vilka?

Det finns några stycken bland de 25 jag följer men min favorit är nog min bästa vän sen barnsben ”Deval” som är duktig på att hitta bolag som kan stå inför en vändning/uppvärdering. En annan favorit är ”LillaEkonomen” som delar mitt intresse för utdelningsinvestering samt är en mycket sympatisk person privat.

Vad är det viktigaste att tänka på för den som vill komma igång och handla med aktier och fonder tycker du?

1. Sprid riskerna så välj breda indexfonder till en början eller ha minst 10-15 aktier i portföljen.

2. Låt dig gärna inspireras av andra men hitta din egen strategi som passar dig och bilda dig en egen uppfattning om varje innehav innan köp.

3. Spara ihop till en buffert motsvarande 2-3 månaders utgifter på räntekonto innan du går in i aktiemarknaden med övrigt sparande.

Stort tack för att du tog dig Stefan, och lycka till med dina investeringar! Om du vill följa “utdelningsjägaren” Stefan Thelenius portföljer på Shareville kan du göra det här.

Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du kan följa på Twitter här, eller på Shareville här.

Intervjuer med andra populära profiler på Shareville:

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Åsikterna i denna blogg är Stefan Thelenius egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-10-19 01:24

Det är ett sant nöje att se utdelningarna trilla in varje månad. Bästa aktiestrategin enligt mig. Så bra att jag skrev en hel bok om det. 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-10-20 20:43

Jag håller med om att det är en trevlig och bra strategi och du har inspirerat en del till min utdelningsportfölj. På lång sikt så bör man nog inte låsa sig vid utdelningar då man missar bolag som FB, Google och Berkshire.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-03 23:15

Håller med om att det går bra att komplettera med lite tillväxtaktier eller andra strategier.

Anonym
Anonym
2016-11-03 17:34

Stefan är en klok investerare. Bara ett litet tips. Det finns en hel bok på svenska om utdelningsstrategin,dessutom lättläst. Av Privata Affärers aktieskribent Marcus Hernhag. Boken heter Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning. Läs gärna den också. Kolla på hernhag.se eller sternersforlag.se