Hoppa till huvudinnehållet

Tid = pengar?

För de allra flesta är tid = pengar. Vi byter vår tid mot en bestämd eller obestämd summa pengar varje månad och den dag vi inte kan/vill ge av vår tid längre så slutar också pengarna att komma in. Det är en grundbult i samhället och för de allra flesta är det något de inte ens reflekterar över, iallafall inte så länge de har tid att ge.

Ändå vet jag många som ogärna vill ge bort sin tid: de känner sig inte uppskattade, de tycker att växlingskursen tid-pengar är för dålig och de mår psykiskt dåligt av arbetet de utför. I logikens namn borde de här människorna också vara de som är aktivast när det gäller att söka andra vägar. De borde vara förespråkare av att äga sin egen tid, att skapa inkomster med minimal tidsåtgång eller åtminstone söka möjligheten att hitta någon som ger mer värde för tiden de säljer.

Min erfarenhet är att det är precis tvärtom.

Många av de människor jag möter som vill skaffa sig en passiv inkomst älskar att jobba. De älskar att sälja sin tid oavsett om det är i en egen firma eller som anställd. De arbetar ofta mer än många andra, för att de vill och inte för att de kanske måste. Det har ofta en positiv effekt på deras lön och de får därmed en positiv spiral i sina investeringar. Många människor vittnar om att de gärna vill bli ekonomiskt fria men inte att de vill sluta arbeta. Kanske räcker det med att ha valfriheten för att ge oss sinnesfrid och uppskatta den tid vi säljer.

Om du har lyssnat på när jag föreläser så vet du att jag tror att de allra flesta människor kan göra samma sak, men det gäller också att inse att ingen människa kommer att bry sig så mycket om vår egen utveckling och framgång som vi själva. Det är alltså aldrig upp till någon annan att ge oss medlen för att nå målen, oavsett vilken bakgrund vi har.

Om jag dör imorgon…

För några veckor sedan blev jag intervjuad av SR P1 (inslaget kommer förhoppningsvis under oktober i programmet Plånboken). Där fick jag frågan vad pengarna jag investerar är värda för mig om jag skulle dö imorgon. Mitt svar blev att värdet fortfarande är lika stort. För visst har jag drömmar, visst har jag en nästan hopplös oförmåga att leva i nuet, men jag har också en dröm om att ge min dotter ett bra liv (där “bra” inte syftar på det materiella). Om det skulle hända skulle min familj iallafall inte stå på bar backe.

Vissa saker i livet kan vi inte rå över, men jag hävdar att den största delen kan vi helt bestämma över själva. Som vad vi gör med vår tid idag, imorgon och -med lite tur, om tjugo år. Om vi vill odla idag för att skörda imorgon eller köpa färdigodlat redan idag.

Dessutom: om vi måste sälja vår tid för pengar så är det lika bra att göra det bästa av den tiden: sälj din tid med kvalité och om det inte visar sig i lönekuvertet: byt jobb (eller läs en bok om förhandlingstaktik).

Vad betyder dina investeringar för dig? Vad kommer du göra när du lyckas? Skulle du helt sluta arbeta om du hade 10 miljoner i aktier?

 

 

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-10-11 16:59

Klockrent!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-11 22:17

Tack Daniel 🙂

Anonym
Anonym
2014-10-11 18:29

Helt sluta arbeta gör jag aldrig, men vid 10 mille skulle större delen av arbetet handla kring att ta hand om mina placeringar och mindre del än idag om att dra in nya pengar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-11 22:17

Håller med dig, livet skulle säkert se annorlunda ut, men helt sluta jobba skulle jag inte heller göra.

Anonym
Anonym
2014-10-11 21:06

Hade jag 10,000,000 skulle jag absolut avsluta min/mina anställningar och låta någon annan ta min plats på arbetsmarknaden. Jag skulle syssla med mina intressen och fylla min dag med det jag tycker om, att hjälpa andra att nå 10,000,000 på samma sätt som jag har gjort. Känns som en bra vardag.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-11 22:18

Känns som ett arbete det med, att lära andra 😉 Tack för att du berättade din syn på inlägget Fredrik!

Anonym
Anonym
2014-10-18 12:09

Aldrig i livet att jag skulle sluta jobba, även om jag hade 10 miljoner! Om jag går hemma för länge och inte känner mig behövd så stagnerar jag.

Däremot skulle jag nog inte vara en så jättebra anställd längre: vilja resa mycket, ta långa semestrar och inte jobba heltid. Så efter 10 miljonersinkomsten är det nog bäst att jag byter jobb – blir egenföretagare, satsar på något av mina mindre pengainbringande intressen som arbete eller jobbar med välgörenhet.

Anonym
Anonym
2014-12-22 18:11

I förra veckan lekte jag med tanken att jag skulle bli sådär snuskigt rik. Vad skulle jag göra då? Jag kom fram till att jag skulle ge bort lite av min förmögenhet till nära och kära i form av något kul. För att ge ett exempel så funderade jag på att köpa en resa till min bror och hans band (45 år och han har inte gett upp drömmen om att bli rockstjärna 😉 med studiotid mm och alla dessa presenter skulle jag fixa i hemlighet. Ingen skulle få reda på att jag blivit snuskigt rik. Hur kul hade inte… Läs mer »