Hausse på småbolagslistorna

För 16 år sedan, runt millennieskiftet, skulle “investerarna” köpa allt som slutade med .com (punkt com). Det var hausse i IT-sektorn och de investerare/spekulerare som inte var med på tåget var tråkiga och dammiga och förstod sig inte på dessa nya tider. Det var nya tider med ny teknik med en framtid utan gränser. Man satte dit några nollor på börsvärdet och några nollor på P/E talet. Det skulle vara P/S 100 istället för 1 och och P/S 2000 istället för 2. De gamla värderingsmåtten var irrelevanta för den här typen av aktier hette det. På den här tiden gällde det att vara med i marknaden för att inte grannarna skulle bli allt för rika medan man satt med sina Volvo och Sandvik och ruvade. Allt gick upp fram tills “investerarna” kunde börja räkna på storleken på vinsterna. Förlustbolag lätta att äga med drömmen om den ljusa framtiden men när förluster vändes till vinster på tusentals kronor istället för miljarder kronor så blev det en jobbig ekvation. Alla vet vi hur det slutade.

Några år senare, runt 10 år sedan, kunde man kasta pil på valfritt bolag på smålistorna i Kanada. Allt som hette uran, gold och mining gick till högan sky. Det var råvaruhausse. En utdragen råvarukrasch senare så kan man räkna dessa småbolag på sin ena hands fingrar.

I Sverige är det hausse på småbolagslistorna med i många fall skyhöga värderingar vilket inte är ovanligt efter några års börsuppgång. Grannarna har börjat prata aktier och man vill inte gärna bli ifrånsprungen finansiellt av grannen. Höga värderingar på Aktietorget i all ära men det som är än mer spännande i dessa tider är börsnoteringshaussen.

2016 kommer runt 100 bolag att ha börsnoterats i Sverige. 2015 var också antalet historiskt högt. Det är stekhett att nu ta chansen att komma in på börsen. Anledningen till noteringarna varierar från fall till fall men det är ett mycket bra affärsklimat nu med låga räntor vilket medför att det finns få andra alternativ än aktier. Konjunkturläget är stabilt och i många fall har bolagen toppmarginaler. Det är goda tider för att göra en exit eller minska sin ägarandel då man kan göra det till en hög värdering på börsen.

Det finns många vinnare på dessa börsintroduktioner. Bolagen som noteras får en billig finansiering, rådgivarna får bra betalt, ägarna får bra betalt, banker får bra courtageintäkter och aktieägarna får en årsavkastning, på en eller några dagar, genom att teckna och sälja.

Sist men inte minst så ackompanjeras hela noteringsspektaklet av affärspressen vilket man kan ha delade meningar om. Serneke Group fick av delar av affärspressen rådet, om man ska kalla det råd, “teckna bolaget och sälj direkt”. Warren Buffett skulle kalla pyramidspelet “teckna och sälj” för spekulation. Strategin handlar trots allt bara om att sälja till en idiot som är beredd att betala än mer. På noteringsdagen kunde de som tecknade Serneke med tur fått en kursuppgång på 6 % och med otur gjort plus minus noll. Hur det kommer att gå kommande dagar är skrivet i stjärnorna.

Vi förstår att ”teckna och sälj”-strategin fungerar i tider av hausse och att det kan vara lockande, men det är inget som Värdepappret ägnar sig åt. Vi strävar istället efter att hitta aktier som kan ägas länge och ge en god avkastning baserat på bolagens eget värdeskapande utan att det krävs att någon högre upp i pyramiden som ska köpa. Aktier är andelar i riktiga företag och inte bara blippar på en skärm. Vem vill äga aktierna som inte är värda det digitala bläcket som de är tryckta på? När alla har tecknat och sålt och indexfonderna har köpt, för att de måste, sitter de nya ägarna kvar med Svarte Petter.

Perioder av hausse kommer och går och nästa gång rådet kommer att man ska teckna och sälja direkt så kan det vara med en förlust på 20 %.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. Vill du få tillgång till fler aktieanalyser? Besök oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Ett nytt nr publiceras ikväll (fredag 25 november). Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-11-26 08:03

Man kan självklart inte teckna vad som helst men det är sinnes vad pengar man kan göra . Sen 22 sep har jag gjort 874.000;. och det är en månad kvar på året