Hoppa till huvudinnehållet

SvD granskar flyttavgifter – Nordnet bäst i klassen

I fredags gjorde SvD Näringsliv ett stopp i flyttmarknaden och granskar flyttavgifter i pensionsbranschen. Resultatet visar hisnande skillnader. Från Nordnet helt utan flyttavgifter till aktörer som tar tusentals kronor.

Som ni känner till slopades avdragsrätten för pensionssparande helt tidigare i år. Det betyder inte att man ska sluta bry sig om sitt pensionssparande. Tvärtom kan du vinna hundratusentals kronor på att flytta ditt sparande till en aktör utan fasta avgifter.

Men, precis som SvD uppmärksammar idag, gör många bolag sitt bästa för att förhindra flyttar. Där spelar förstås flyttavgiften en viktig roll. Säg den kund som inte funderar en extra gång över att flytta ett privat pensionssparande på 250 000 kronor, när hon behöver punga ut 16 000 i flyttavgift?

En fast administrativ avgift är acceptabelt

Jag är inte motståndare till flyttavgift, utan kan förstå och acceptera en fast skälig avgift. Men jag kan inte acceptera en procentsats på kapitalet, som inte har något samband med bolagets interna kostnader för själva flytten.

Den här tabellen visar i avgift mellan olika bolag. Nordnet är inte med, eftersom vi inte tar ut någon flyttavgift alls. Bildkälla: SvD 161209.

Allt börjar med insikt

Jag känner mig hoppfull. Det är positivt att SvD och många andra uppmärksammar problematiken och komplexiteten i dagens pensionsmarknad. Jag tror nämligen att det första och viktigaste steget i en förändringsresa är insikt.

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

Läs också:

Hela SvD:s artikel: ”Höga avgifter för flytt av pension – kan kosta 16 000”

Kolla vilka pensionsförsäkringar du har och om du kan flytta

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-01-13 00:43

Hej Eva, jag har ett förslag på ytterligare ett område där ni kan bli bäst i klassen! Skrev ett inlägg på min blogg om det idag. Läs gärna och om ni tycker att det är en lika bra idé som mina läsare (som för övrigt är förhållandevis starka opinionsbildare) så är det bara att köra. Jag tror det kan bli en succé!

http://aktiepappa.blogspot.se/2017/01/nordnets-kreditkort.html