Hoppa till huvudinnehållet

“Man måste börja för att lära sig”

Bakom det populära Shareville-aliaset Sparkjolen döljer sig Elin Agorelius. Här berättar hon om hur allting började, strategin som ledde till tre stjärnor på Shareville och varför det är viktigt att vara ödmjuk inför börsen.

Med tre stjärnor på vår tjänst Shareville har Elin ”Sparkjolen” Agorelius klivit upp som en av de mest följda på sajten. När hon började med aktier var hon student och fick därför hålla hård koll på utgifterna för att kunna ha något över att lägga på aktier. Men att börja köpa aktier var ingen självklarhet.

– Det var ett antal månader där som jag tänkte att jag måste nog lära mig mer och vara duktigare innan jag börjar, vilket egentligen är jättedumt. Man måste börja för att lära sig. Jag är ett stort fan av ”learning by doing”, säger hon.

För att hitta aktier bland börsens alla bolag tog hon till ett klassiskt knep.

– När jag skulle köpa första aktien, då var det bara för att testa. Det började med att jag kikade efter bolag jag kände igen, så en av de första var till exempel fastighetsbolaget Castellum. Som student sommarjobbade jag i en Castellum-byggnad, på Tele2’s kundtjänst. Jag hade även Kinnevik som ju äger Tele2. Så att kika på det man kände igen var de första stegen, säger Elin.

Varför det blev Kinnevik istället för att direkt äga Tele2, det var för att hon samtidigt hade hört om att investmentbolag är ett enkelt sätt att få riskspridning eftersom de i sin tur äger flera bolag. I dag äger hon aktier i ett antal investmentbolag som ett komplement i portföljen.

– Även om jag tycker det är kul med aktier, så har man inte alltid riktigt den tiden att ha stenkoll. Då är det skönt att komplettera med investmentbolag. Det är också därför jag kör en fondportfölj utanför aktierna, så man har olika ben att stå på.

Sedan hon startade portföljen 2017 har hon slagit börsen med råge, men tar det inte för givet att det är något som går att göra hela tiden.

– Det är viktigt att vara ödmjuk, även om det går bra och man känner sig trygg i sin strategi så får man ändå ha respekt för att man inte är allsmäktig. Det är lite orimligt att förvänta sig. Jag ser mig som en glad amatör och råkar ha det här som intresse och hobby. En av få hobbys man faktiskt kan tjäna pengar på.

Att börsen går ner kan vara jobbigt, men Elin ser det som en del av investeringar och ser positivt på att hon har många år kvar att spara.

– Jag är ung fortfarande och tänker att mitt aktieintresse kommer vara med länge. Det kommer inte bara gå bra hela tiden, det vore orealistiskt att tänka så, säger hon

Du kan följa Elins portfölj på Shareville, där hon berättar mer om de aktier hon köper och säljer.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer