Sedelbunten, kassakistan och tvåbeningen

Om ett bolag har ett marknadsvärde som understiger nettokassan brukar de benämnas som bolag med negativt enterprise value (-EV). Likt net-nets, som vi skrivit en del om tidigare, så har -EV-bolag som grupp överpresterat marknaden historiskt. Det finns några olika varianter av dessa bolag som vi går igenom nedan.

  • SEDELBUNTEN (”Pile of cash”) är ett bolag utan verksamhet men med en stor nettokassa.

Situationen kan uppstå om ett bolag sålt av eller lagt ned sin tidigare verksamhet. Oftast har bolaget bara ett fåtal anställda och letar efter en ny verksamhet att förvärva för kassan. Det händer också att bolaget byter inriktning till att bli ett investmentbolag istället för att driva en egen verksamhet. Arbona (tidigare Switchcore) är ett exempel på en sedelbunt som länge bara bestod av en hög med pengar, gigantiska förlustavdrag och en ledning i jakt på ett förvärv. Burnraten (bolagets årliga driftskostnader) är viktig och ska helst vara så låg som möjligt och man kan subtrahera den från bolagets kassa, i alla fall minst ett år framåt i tiden, för att öka säkerhetsmarginalen då det kan ta tid hitta ett förvärv. Den absolut viktigaste punkten i en sedelbunt är vem som kommer att förvalta dina pengar. Det kommer ledningen att göra vilket gör att det är ytterst viktigt att den är kompetent. Poängen med att köpa en “sedelbunt” är att när väl kassan investerats i en ny verksamhet så förvandlas sedelbunten till en verksamhet vilket brukar innebära en uppvärdering av företaget.

  • KASSAKISTAN  (”cash box”) är ett bolag med en verksamhet men där ledningen av någon anledning har en stor andel (för stor) kassa i balansräkningen.

Kassakistan (”Cashboxen”) brukar oftast referera till ett bolag med en verksamhet men där ledningen av någon anledning har en stor andel kassa i balansräkningen. Oftast uppstår situationen av att ledningen inte kan återinvestera kapitalet i verksamheten i tillräckligt hög takt eller att de är för dåliga investerare för att förränta kapitalet till en högre avkastning än bolagets kapitalkostnad. Man kan fråga sig varför bolaget inte delar ut pengarna eller använder dessa till att återköpa bolagets egna aktier. Förklaringarna brukar vara alltifrån överdriven försiktighet, egna incitament där ledningen skor sig själva eller att de letar efter ett förvärv. Även här kan en omvärdering ske när väl kassan investeras på ett effektivt sätt.

  • TVÅBENINGEN Tvåbeningen (”Double leg”) har en så stor kassa att bolagets värde vilar på två ben (verksamheten och kassan). Ofta är kassan så stor att bolaget får ett negativt enterprise value (-EV)

Tvåbeningen har alla egenskaper som kassakistan besitter men här har kassan vuxit sig så stor att bolagets värde vilar på två ben. Bolagen i denna kategori har en fin verksamhet men avkastningen göms av den absurda kapitalstrukturen.

Det är vanligt att dessa bolag har en ledning som inte är särskilt aktieägarvänlig. Samtidigt är värde ofta sin egen trigger. När ett företag är värt betydligt mer än sitt marknadsvärde ökar incitamenten att driva fram det rätta värdet från flera håll, inte minst från aktieägarna. En frivillig eller påtvingad förändring av policyn för utdelning, återköp eller förvärv kan ge en rejäl kursutveckling då det förutom att gynna aktieägarna direkt, genom att kassan kommer aktieägarna till godo, också belyser den underliggande verksamhetens kvalité med den nya förbättrade kapitalstrukturen. I dessa bolag är det en klar fördel, för en framgångsrik investering, om inte ledningen kontrollerar bolaget fullt ut då det är betydligt svårare för aktieägarna att ta kontrollen.

Värdepappret ser tvåbeningar som några av de mest attraktiva investeringarna där ute och vi äger för närvarande Solitron Devices där aktivister nu tagit kontrollen och börjat synliggöra aktieägarvärde.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Vi har ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer