Hoppa till huvudinnehållet

Så blir vädret på börsen 2016

”Ni som gillar makro prickar inte bättre än meteorologer”, brukar jag få höra. Orättvist mot den senare gruppen kan man tycka. Inspirerad av jämförelsen tar jag en titt på börsvädret 2016.

 

Högtrycksryggen över Atlanten mattas

I USA mattas högtrycket vid kusterna men värmen håller trots det i sig långt in på hösten. Snabba räntehöjningar kan komma om den tillfälliga pressen på inflationen från råvaror och den starka dollarn lättar och ersätts av en stigande strukturell inflation främst från högre löner inom heta sektorer som konsumtion och teknik.

Rostbältet sprider däremot ut sig över stora delar av det amerikanska inlandet när den starka dollarn fortsätter begränsa industrins lönsamhet. Investeringar hämtar sig något, stödda av en bättre global konjunktur, men trycket särskilt över energisektorn består. Det ger en turbulent tornadosäsong från Texas och norrut. Konkurserna ökar inom bland annat oljesektorn men banksystemet klarar sig och effekten från problem inom skräpobligationer blir mindre än befarat.

Det är ett bekymmer för Fed att delar av ekonomin skulle behöva högre räntor medan andra brottas med svag lönsamhet och höga lån. En viss medvind får Janet Yellen när dollarstyrkan avtar under året. Mot vissa valutor, som kronan, kan till och med fallande kurser bli aktuellt.

Temperaturen i ekonomin blir på det hela taget behaglig med en tillväxt på 2,5-3 procent. För börsen är det oroande att konjunkturen verkar toppa under året, att bolagsvinster fortsatt får svårt att matcha toppåret 2014 samtidigt som det blir allt svårare att finansiera återköp och utdelningar. Året räddas dock av att Fed, trots allt, håller nere takten i räntehöjningarna och att dollarn svalnar. Det ger plus på börsen när året är slut men inte mycket mer.

 

Ostadigt Europa med byiga vindar från öster

En svag vändning uppåt i industrikonjunktur och investeringar räcker inte för att lågtrycket ska släppa greppet om kontinenten. Press från höga skulder och oro om framtiden håller på många ställen tillbaka konsumtionen och sparandet ligger fortsatt på en för hög nivå. Tyskland är fortsatt beroende av en vändning i Kina och Europa är beroende av Tyskland.

Många talar om central bank divergence över Atlanten men Europa har sin egen ränteklyfta mellan nord- och sydeuropa. Nedfrusna ekonomier väntar även nästa år i Grekland men även i Italien. ECB tvingas därför fortsätta stimulera ekonomin under hela året. Europas marknader lever tillsvidare kvar i en kredit- och centralbanksstyrd ekonomi. Det hindrar ett större fall i aktiekurser men driver tillgångspriser mer än företagens vinster. Diskussionen om bubblor lär accelerera under året men spricker knappast med mindre än att inflationen kommer igång. Det är osannolikt på en kontinent med ihållande hög arbetslöshet och nästa år ett avtagande stöd från dollarn.

Snarare än det breda europeiska lyft som varit på agendan under flera år väntar en fortsatt starkt delad ekonomi både mellan branscher och geografiskt inom kontinenten. Svalt men åtminstone inte frostigt blir tillväxten på runt 1,5 procent i eurozonen  Stöttad av ECB räcker det ändå till att börsindex som DAX når en avkastning på runt 10 procent.

 

Soligt i Sverige men med lokala skurar över börsen

För svensk del ser det ut som om den starka ekonomin kommer avspeglas i en starkare krona. Troligen mot euron och kanske även mot dollarn. Det driver Sverige in i en situation som bäst beskrivs som den USA varit i under året. Intäkter på hemmaplan gynnas. Klar sikt och varmt väder väntar konsumtion, gärna med koppling till offentligt finansierad eller styrd verksamhet såsom hälsa och bygg. Importerande detaljister är en annan bubblare. Även IT, helst med inriktning mot hushåll, har förutsättningar att gå bra.

Finanssektorn sitter fast i problemen med negativa räntor men gynnas inte heller av allt för snabba räntehöjningar – lugnt och ordnat är deras drömscenario. Verkstadsbolagen får det fortsatt tufft men tillverkningsindustrin gynnas åtminstone av låga priser på råvaror. Riktigt tufft ser det istället ut för basindustrin som kan komma att möta både starkare krona, låga priser och en  efterfrågan som kanske planar ut men inte lyfter.

Börsklimatet kommer påminna om det USA haft i år med en mellan sektorer ojämnt fördelad tillväxt som när det hela ska räknas ihop landar runt nollan.

 

En serie lågtryck passerar Kina med risk för åska

Kina är strukturellt redan fast i en skuldfälla med stora likheter med den Japan fastnade i för drygt 20 år sedan. Det ger återkommande risk för oväder hela året som snabbt sprider sig över världen. Styrkan blir dock inte den befarade, så både kineser och andra kan hoppas på solglimtar från mittens rike.

Efter finanskrisen har skulderna som andel av BNP fördubblats och ligger nu över 250 procent. Större delen har gått till statliga bolag och regioner. Bolagen har gjort olönsamma investeringar och har låg avkastning på totalt kapital. Regionerna har högre utgifter än intäkter och klarar inte sina räntebetalningar.  Mer än hälften av de nya skulderna sedan finanskrisen har i slutändan använts för investeringar på den bubblande fastighetsmarknaden.

Ungefär en tredjedel av lånen är utfärdade av skuggbanker – dvs. utanför banksystemet direkt mellan företag, från finansbolag eller via förmögenhetsförvaltning för privatpersoner. Skulderna är dock inte sammankopplade i det spindelnät av ömsesidiga förbindelser mellan aktörer inom och utom banksystemet som var situationen i västvärldens finanskris 2007. Risken för den typen av global finansiell orkan som blåste upp 2008 är därför begränsad.

Även den kinesiska konsumtionen är i större utsträckning än vad som diskuterats i väst kopplad till krediter och stigande tillgångspriser. Nu har tillväxten i konsumtion backat under flera år, visserligen inte lika snabbt som industriproduktionen men trenden är tydlig. En fråga som sällan diskuteras är vad ska öka den kinesiska konsumtionen? Det är åtminstone inte arbetslöshet om olönsamma statliga bolag skulle effektiviseras eller fallande fastighetspriser om den bubblan brister.

Det vet centralregeringen som dessutom prioriterar stabilitet över allt annat – något den visade vid sommarens i börsfall. Kina kan inte använda sin stora valutareserv för att lösa inhemska skulder utan att valutan stärks, något som skulle slå mot konkurrenskraften i de redan olönsamma statliga bolagen. Den troligaste utvecklingen är därför att staten stegvis kommer att ta över skulderna från företag och regioner men utan att göra strukturella förändringar, som större privatiseringar eller företagsnedläggningar.

Det betyder ökande skulder och delvis en återgång till investeringar i industri och infrastruktur. Överskotten från de sektorerna, som stål, lär därför fortsätta översvämma resten av världen. Så länge Kina kan finansiera sina egna lån genom att flytta dem från företag till stat lär dock inte bubblan spricka. Tvärtom när Japan gick igenom samma fas rusade tillgångspriserna. Den kinesiska staten kommer precis som i år försöka vänta ut problemen för att inte bli sittande med Svarte Petter men i slutändan kommer de ändå inte undan att ingripa.

En rimlig gissning är därför att Kina till och från kan generera lågtryck som blåser in över främst tillväxtländer men även exempelvis Tyskland och Sverige. I slutändan mullrar det dock mer än det blixtrar.

 

Kylan håller i sig i Japan

Japan kämpar för övrigt vidare med sina försök att vända ekonomin. 2016 blir sannolikt inte året det lossnar. Mer av samma stelfrusna ekonomi är den bästa gissningen. Det inkluderar, precis som i Europa ännu mer billiga pengar från centralbanken. Även länder som Australien möter fortsatt motvind när råvarupriserna förblir låga.

 

Brandvarning utfärdad på några platser

2016 blir begreppet tillväxtmarknader ett lika dåligt samlingsnamn som Brics och diverse andra förkortningar redan är. Skillnaderna mellan länderna är helt enkelt för stora. I Brasilien är det fortsatt stormvarning och även i Sydafrika lär investerare möta ett tufft klimat. Knepigt blir det också i många andra länder i Afrika där bolag finansierat sin expansion med lån i dollar. Bättre ser det ut för Indien som gynnas av den relativa stabiliteten i världsekonomin och att investeringar i tillväxtländer bottnar när oron om räntehöjningar i USA och dollarns styrka lättar.

I några länder blir politiken avgörande. För Europa är de ekonomiska effekterna av flyktingströmmar överdrivna medan tajmingen i politisk osämja knappast kunde varit sämre. Det är ett delat Europa som ska övertyga britterna om en Bremain istället för en Brexit. Andra intressanta politiska händelser är förstås presidentvalet i USA – som Hillary Clinton vinner och frågan om Ryssland via Syrien lyckas bomba sig till en plats i världsekonomin igen.

En bubblare till svart svan är att det blir en palatskupp i Saudiarabien och att ett formellt eller informellt tronskifte leder fram till att landet vrider igen sina oljekranar. Motivet skulle vara att få slut på priskriget. Inte helt ologiskt, eftersom oljepriset på några års sikt ändå kan balansera på en högre punkt än idag och kanske till och med börja ticka uppåt igen. Det inträffar om låga investeringar möter en ökad efterfrågan.

Men då är vi framme vid 2017 och så långt sträcker sig inte den här prognosen.

/Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

P.s. ni missar väl inte Nordnet Live? Programmet är knökfullt med spännande punkter och talare. Börs-vd:ar, näringslivsproffs, tunga analytiker och så jag. Det ska bli jättekul och jag ser fram emot att få chansen att live få träffa många av er som läser här, på min egen blogg eller känner mig från Shareville.

 

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer