Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Så agerade Private Banking i mars

Mest köpta aktiernaUtveckling i årMest sålda aktierna Utveckling i år
Handelsbanken-14,3%Hennes & Mauritz+33,0%
Investor+9,0%Millicom+47,1%
Volvo+14,1%Kindred+1,4%
Intrum-10,7%Apple+27,4%
Swedbank-4,3%Meta+74,1%

Månadens mest köpta aktier bland Private Bankings kunder:

Mycket liknar föregående månad, februari. Ännu en månad blir Handelsbanken mest köpta bolag bland våra svenska Private banking-kunder. Fortfarande finns en enorm diskrepans mellan A- och B-aktien, där A-aktien handlas runt 90 kr medan B-aktien handlas till 111 kr. Självklart är det också A-aktien som är mest köpt bland Private Banking-kunderna (vilket också låter betydligt klokare). Det ironiska är att enda reella skillnaden mellan A- och B-aktien i Handelsbanken är att A-aktien ger en (1) röst på årsstämman medan B-aktien ger en tiondels röst (1/10), alltså klart röststarkare med A än B, även om sådant inte spelar någon roll för de flesta.

Investor näst mest populär, där har substansrabatten sjunkit ytterligare till knappt 10%. Snittet för Investors substansrabatt har legat på 17% senaste 5 åren, så ur ett sentida historiskt perspektiv är rabatten väldigt låg. Volvo har hoppat upp i listan bland de mest köpta under mars månad, som förövrigt blev händelserik för bolaget. På plussidan har de inlett ett samarbete med Boliden om batteridrivna lastbilar. På minussidan har de åkt på stora böter i USA som kan landa på 130 miljoner dollar.

Intrum har inte haft ett roligt 2023, kanske är det just därför aktien är populär på köpsidan. För ett längre resonemang om Intrum-aktien träffade jag Lars Söderfjell, aktiechef Ålandsbanken, som talade varmt om bolaget. Den intervjun ser ni här. Till sist har vi ytterligare en bank på topplistan, denna gång Swedbank. Som många andra banker har aktien varit pressad, till stor del på grund av generell bankoro. Samtidigt finns en stor utdelning att hämta så det sammantaget kan ses som en attraktiv direktavkastning (runt 6%) i aktien.

————

Månadens mest sålda aktier bland Private Bankings kunder:

I januari och februari var H&M det mest sålda bolaget bland våra Private Banking-kunder. Nu är bolaget det för tredje månaden i rad. Men en viktig sak har hänt jämfört med månaderna innan: H&M har levererat en stark kvartalsrapport. Det blev ett positivt rörelseresultat tack vare en engångseffekt efter en omvärdering av “Sellpy”, ett bolag som ägs av H&M. Men, även om vi exkluderar den effekten så var kvartalsrapporten bättre än analytikerna räknat med och det är inte så konstigt att aktien rusat därefter.

Millicom är också med på denna lista för tredje månaden i rad. Men medan Nordnets Private Banikng-kunder säljer så har storägaren Atlas fortsatt köpa mer av aktien även under mars.

Kindred har haft en tuff mars månad. Bland annat drog bolaget på sig böter i Storbritannien på 7 miljoner pund.

Längre ner i listan hittar vi Apple och Meta där det kan vara så enkelt som vinsthämtning då båda bolagen har en mycket stark månad bakom sig. Mycket i de stora tech-bolagen handlar nu om artificiell intelligens, här finns enorma möjligheter men samtidigt också faror.

/Ara Mustafa, investeringscoach på Nordnet

Tips! Så läser du en kvartalsrapport

Jag har tagit fram en heltäckande utbildning som steg för steg går igenom hur du läser en kvartalsrapport. Du hittar utbildningen här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer