Hoppa till huvudinnehållet

Så agerade Private Banking i februari

Mest köpta aktiernaUtveckling i årMest sålda aktierna Utveckling i år
Handelsbanken+3,9%Hennes & Mauritz+21,1%
Investor+9,7%Millicom+52,7%
Intrum+7,5%Neobo-22,9% (sedan notering 10/2)
Hexatronic-9,4%Sinch-2,4%
Axfood-13,8%Evolution+25,7%

Månadens mest köpta aktier bland Private Bankings kunder:

Plötsligt blev bank populärt igen, i detta fall Handelsbanken som kom med sin kvartalsrapport i februari. Där var räntenettot bra men kostnaderna hade skenat lite väl mycket enligt analytikerna där flera sänkte riktkursen dagen efter. Plötsligt var aktien pressad men bara ytterligare en dag senare kom flaggning om att storägaren Lundbergsföretagen passar på att dippköpa Handelsbankenaktier för 207 miljoner kronor. Något jag dock finner märkligt med just Handelsbanken är diskrepansen mellan A- och B-aktien, där A-aktien handlas runt 109 kr medan B-aktien handlas till 129 kr. Här kan jag vara tydlig med att det är A-aktien som är mest köpt bland Private Banking-kunderna (vilket också låter betydligt klokare). Det ironiska är att enda reella skillnaden mellan A- och B-aktien i Handelsbanken är att A-aktien ger en (1) röst på årsstämman medan B-aktien ger en tiondels röst (1/10), alltså klart röststarkare med A än B även om sådant inte spelar någon roll för de flesta.

Investor rullar på, inte så spännande egentligen, aktien brukar ligga på topp och får närmast ses som en bred investering mot storbolag på Stockholmsbörsen men även en portfölj onoterat. Intrum är lite speciella då de är en av börsens mest blankade bolag. Har inte varit så mycket att glädjas åt i aktien senaste året men det kanske är just därför den är så populär, ett klassiskt dippköp. För ett längre resonemang om Intrum-aktien så träffade jag Lars Söderfjell, aktiechef Ålandsbanken, som talade varmt om bolaget, intervjun ser ni här. Hexatronic gick och levererade en kanonrapport och påtalade även att man inte ser någon avmattning alls i orderingången. Likt Intrum är Hexatronic också en av börsens mest blankade bolag. Till sist har viAxfoodsom äger framförallt Willys. För många är aktien ett tilltänkt skydd mot inflation och konjunkturssvängningar, men ändå har de fått lite problem. I sin rapport hade de ökade kostnader från leverantörerna, vilket de till viss del skyddat sig mot genom att höja priser mot konsumenter. Men, enligt dem var det inte tillräckligt, de kommer att behöva fortsätta höja priserna. Intressant att större försäljning mot deras kampanjvaror var på en sådan nivå att den påverkade rörelsemarginalen, något som kan tyda på alltmer prismedvetna kunder. (Det glädjer mig personligen att folk blir mer ekonomiska!) Bolaget föll på rapporten och kanske var det just möjligheten till dippköp som gjorde även denna populär hos våra Private Banking-kunder i februari.

————

Månadens mest sålda aktier bland Private Bankings kunder:

I januari var H&M det mest sålda bolaget bland våra Private Banking-kunder, nu i februari så är den en repris då H&M fortsatt är mest sålt. Svårt att egentligen dra några stora slutsatser annat än att många kanske tröttnat, aktien har underpresterat mot övriga Stockholmsbörsen som helhet. Den som dock ligger på köpsidan i aktien är familjen Persson som passat på att köpa. Millicom var också förra månaden bland de mest sålda. Det kan vara så enkelt som vinsthämtningar då aktien är upp 50% sedan årsskiftet. De har rest sig rejält sedan bottennivåerna ifjol. Neobo är SBB:s avknoppning. Folk köpte helt enkelt SBB och har nu fått en massa Neobo-aktier i knäet som därför får ryka. Aktien handlas till kraftig substansrabatt jämfört med vad de själva uppgett som substansvärde per aktie. Sinch släppte en mindre uppskattad rapport där bolaget själv menade att jämförelsetalen var svåra för just det kvartalet. Framförallt såg tillväxttalen lite svagare ut. De flaggade även för att tillväxttalen kan komma att se svagare ut i nästa kvartal innan de blir lättare. Dock är ju inte historisk data något nytt, så i princip guidar de bara marknaden till att inte ha för stora förväntningar på nästa kvartals intäktssiffror. Avslutningsvis har vi Evolution som gått bra senaste tiden och det kan vara vinsthämtningar som fått våra Private Banking-kunder att sälja.

/Ara Mustafa, investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm