Senaste veckan har jag med intresse följt den debatt som kom i kölvattnet av regeringens förslag om förbättrad flytträtt för pensionssparande.
De allra flesta verkar, liksom jag, vara positiva till förlaget. Främst på grund av att:
Flyttavgiften föreslås regleras
Pensionsbolagen kommer enbart att få ta ut en fast skälig avgift som täcker den administrativa kostnaden för att genomföra själva flytten. Vi på Nordnet tar inte betalat för att flytta. Men om man behöver ta ut 500 kronor ser jag faktiskt inget problem i det.
Det jag vänder mig mot är att många bolag idag använder flyttavgiften för att låsa in kunderna. Det blir det enda medel man har att ta till – när produkterna inte är tillräckligt attraktiva. Omodernt och oschysst.
Det blir enklare att slå ihop försäkringar
De allra flesta som kommit en bit in i arbetslivet och bytt jobb några gånger har sannolikt pensionssparande utspritt hos flera olika aktörer. Det blir dyrt om alla tar ut avgifter – dessutom är det så gott som omöjligt att få koll. Här tror i alla fall jag att vi har en stor del av förklaringen till att pension uppfattas komplicerat och komplext.
Men försäkringar tecknade före 2007 då?
Så långt, allt gott. Men precis som alla tidigare åtgärder träffar de inte det allra största problemet – nämligen pensionsförsäkringar tecknade före 1 juli 2007. De har återigen fått en gräddfil, fri från regleringar och restriktioner.
När det gäller försäkringar tecknade före 1 juli 2007 föreslås inget tak vad gäller avgifter för flytt. Här behöver man inte ens tillämpa flytträtt, om man inte vill.
Det sägs att det är av omtanke om kunderna. Men varför skulle inte individer med pensionsförsäkringar tecknade före 1 juli 2007 kunna fatta lika kloka pensionsbeslut som individer med nyare pensionsförsäkringar?
/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet
Mer info: