Planen för hösten

Sommaren är definitivt över och det är dags att fundera på placeringarna för hösten och resten av året. Min utgångspunkt är fortfarande att det finns ytterligare potential uppåt och jag vill i grunden ha övervikt mot aktier i portföljen, ständigt beredd på eventuella bakslag och turbulens.

Det är dags att lägga upp planen för hösten och tänka igenom hur jag vill positionera mig på börsen de kommande månaderna. Jag kommer i fortsättningen att skriva regelbundet på Private Banking-bloggen och dela med mig av min syn på marknaden och mina placeringar. Mycket kommer att kretsa kring den aktieportfölj jag förvaltar på Nordnet och som ni kan följa på Shareville och i tjänsten Experterna.

Högre avkastning, lägre risk än index

Målet med min portfölj är att skapa god långsiktig riskjusterad avkastning till lägre risk än marknaden som helhet. Portföljen har en grundallokering på 70 procent aktier och 30 procent räntebärande placeringar. Mitt självpåtagna placeringsreglemente innebär att jag kan gå upp till 100 procent aktier när jag är väldigt positiv till marknaden och kan gå ned till så lågt som 30 procents aktieexponering när jag är extrem negativ till marknaden. Det innebär att jag löpande anpassar risken i portföljen till min marknadssyn, så kallad taktisk allokering. I övrigt består portföljen i normalläget av ungefär 10-15 aktier med fokus på lönsamma och välskötta kvalitetsbolag. Under de dryga fem år som jag förvaltat portföljen har jag konsekvent slagit index, men till betydligt lägre risk än marknaden.

Bra sommarbörs trots allt

Efter en orolig start på sommaren, med Brexit som huvudnummer, blev det ändå en ganska bra period för aktier och placeringar generellt. Min portfölj har tickat på uppåt och har gått lite bättre än index under sommaren. Portföljen har också under sommaren tagit sig upp på nya toppnivåer, vilket är positivt och tecken på att jag har bra aktier i portföljen. Totalt i år ligger jag på plus 5,4 procent jämfört med Stockholmbörsen som ligger strax under nollstrecket. Under sommaren har jag tagit in några nya innehav, närmare bestämt Fenix Outdoor, Note och Lifco. De nya positionerna har fått en hyfsad start i portföljen, framförallt Fenix som redan är upp drygt 25 procent sedan köpet i juli. Samtidigt har Doro och Bonava fått lämna portföljen.

Vi går nu in i en period av året som historiskt varit turbulent och oroligt. September är känt som årets sämsta börsmånad så det gäller att ha tungan rätt i mun de kommande månaderna då vi också går mot upploppet av det amerikanska presidentvalet.

Var är vi i konjunktur- och börscykeln?

Just nu funderar jag mycket på var i konjunktur- och börscykeln vi befinner oss i. Varje cykel är olik den andra, men det finns gemensamma mönster och återkommande faser att förhålla sig till. Den klassiska investeringsklockan är ett bra sätt att illustrera dessa faser och det är ett ramverk jag använder mig av för den taktiska allokeringen i portföljen och som jag kommer att regelbundet återkomma till. Det är aldrig självklart i vilken fas vi befinner oss i, men det finns ledtrådar att leta efter.

investeringsklockan20160902

En sådan ledtråd som jag fäster stor vikt vid är hur centralbankerna agerar och vad det säger om läget. Det normala är att en uppgångsfas håller i sig så länge centralbankerna stimulerar, vilket vi sett exempel på i de senaste årens kraftiga uppgångar på börserna världen över. Det speciella med den här fasen är att den har pågått länge utan att stimulanserna fått tydlig effekt på den ekonomiska tillväxten. Min utgångspunkt är att det kommer att få effekt så småningom och att i spåren av börsuppgångarna kommer konjunkturen ta fart på allvar. Börsen visar enligt min erfarenhet vägen och fundamenta och ekonomisk statistik släpar normalt efter.

Räntehöjningar en del av positivt scenario

När konjunkturen väl tar fart och centralbankerna så småningom börjar strama åt så vänder det enligt min erfarenhet inte omedelbart, utan höjda räntor och stigande börser går ofta hand i hand mot slutet av en uppgångsfas. Marknaden faller inte initialt på de stigande räntorna för att de åtföljs av stark ekonomisk statistik och bra vinstutveckling i företagen. På toppen ser det mesta fantastiskt ut vad gäller ekonomisk statistik och företagsvinster etc, vilket gör att centralbankerna stramar åt ytterligare och till slut tar kål på högkonjunkturen. De flesta missar vändningen i den allmänna optimism och framtidstro som normalt präglar stämningen kring toppen och även stämningen en bra bit in i nästa nedgångsfas.

Så att centralbankerna fortfarande stimulerar är, allt annat lika, positivt ur ett börsperspektiv. Vi har sett en första räntehöjning i USA, vilket kan vara början till slutet på den här fasen. Till skillnad från många andra är jag inte rädd för de första räntehöjningarna, de är helt enkelt en del av mitt positiva scenario. Det är fortfarande tidigt skede i räntehöjningsfasen och min utgångspunkt är att vi fortfarande har den riktiga högkonjunkturen framför oss.

Kanske är det annorlunda den här gången, men det är normalt ingen bra utgångspunkt. Mitt huvudscenario är att historien upprepar sig med vissa variationer. Jag är dock alltid öppen för att jag kan ha fel och håller dörren öppen för alternativa förlopp. Jag har alltid reservscenarier som jag funderar kring, men mer om det vid ett senare tillfälle.

Övervikt mot aktier, torrt krut i portföljen

Min konjunktursyn påverkar huvudsakligen andelen aktier i portföljen, alltså hur mycket risk jag är villig att ta. Just nu har jag lite övervikt och min utgångspunkt är att jag generellt vill ha övervikt även fortsättningsvis. Konjunktursynen påverkar mina aktieval i mindre utsträckning, det ändrar inte mitt grundläggande fokus på välskötta, stabila och lönsamma företag.

Bakslag kan naturligtvis inte uteslutas och hösten kan mycket väl bjuda på turbulens. Men min plan är att hålla lite torrt krut i portföljen för att kunna utnyttja eventuella köptillfällen och positionera mig för upploppet av den här konjunkturfasen. Jag håller hela tiden utkik efter bolag med de rätta fundamentala och tekniska egenskaperna för att passa in i portföljen. Det i grunden min plan för resten av året, lycka till med affärerna.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig på Nordnet

 

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-09-21 00:34

Instämmer i stort.Bra.

Anonym
Anonym
2016-09-22 08:39

Ödmjuk förvaltare, det gillas👍