Hoppa till huvudinnehållet

Personporträtt: Robert W. Wilson

87 år gammal valde amerikanske hedge-fondförvaltaren Robert W. Wilson att avsluta sitt liv genom att hoppa från sin lägenhet på 16:e våningen. Efter sig lämnade han ett brev där han bad om att man skulle avboka hans möten och att hans självmord inte skulle hållas hemligt: tvärtom hade han gjort allt han velat och levt ett långt och lyckligt liv. Anledningen till självmordet tros vara den stroke som han tidigare det året drabbats av.

Wilson verkar vara en kontrasternas man: trots att han var öppet gay och ateist valde han att skänka stora delar av sin förmögenhet till katolska kyrkan. Han tog hellre tunnelbanan än åkte taxi, och om han var tvungen försökte han ofta få med sig en granne så att de kunde dela på kostnaden. Under 70-talet hade han en egen hedgefond och det sägs att han lyckades skapa 30% årlig avkastning under sina 37 verksamma  år. Efter pensioneringen valde han ovanligt nog att lägga sin förmögenhet, vilken som mest var värd 800 miljoner US-dollar, hos andra förvaltare. Istället ägnade han sig åt välgörenhet och att lyssna på klassisk musik.

Investeringsfilosofi

Wilson beskrev sig själv som aktiespekulant eller långsiktig trader. Han har gjort stora förluster, den mest omtalade är när han tog en kort position i Resorts International som han trodde skulle falla. Istället steg aktiekursen från 15 dollar till 20 och under det nästkommande halvåret hade aktien nått 190 dollar. Till slut hade han tappat ca. 10 miljoner dollar (beräknas till ca 30 miljoner dollar i dagens pengavärde).

Han försökte inte undvika risk, istället sökte han upp den. Han tyckte att det var där man kunde tjäna pengar och han gillade innovativa, annorlunda företag, företrädesvis teknikaktier. Han blankade både i upp och nedgång. Det sägs att hans investeringsteknik är mycket svårkopierad men för den som vill försöka sägs det att Wilson hämtade sin inspiration och information från affärstidningar och andra investerare, inte analytiker eller företagsledningar.

Citat

“En av de dummaste sakerna du kan göra med pengar är att spendera dem”

“Förmågan att genomlida smärta är den viktigaste egenskapen hos en stjärna -eftersom man kommer att ha fel så stor del av tiden”

“Jag är ganska stresstålig” Om Resorts International-affären

 

Källor: The New York Times, Bloomberg, Forbes samt boken “Världens 99 bästa investerare” av Magnus Angenfelt

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer