Hoppa till huvudinnehållet

Här är börsens “påskigaste” aktier

Påsken är här, och vad passar inte bättre än att kolla in vilka ”påskaktier” vi har på börsen? Om inte annat kanske det är ett sätt att plånboken att få lite revansch på den dyra påskmaten.

Ägg har ökat i pris med inte mindre än 30 procent på bara ett år, enligt färsk statistik från SCB. Men faktum är att i princip all mat på påskbordet har ökat markant i pris. Prisökningen på kyckling uppgår till 25 procent, sill har ökat med 16 procent och godis med 17 procent.

Så vad göra, förutom att äta mer potatis i påsk och mindre av de dyra äggen? Ja, varför inte använda samma devis som gäller för arga bolånekunder som ondgör sig över bankernas marginaler och vinster – äg banken. Kanske kan den devisen uppdateras till att även gälla matjättar och livsmedelsproducenter.

Börsen bjuder på ett gäng aktier som har bäring på påsken, där kopplingen förstås främst är just maten och godiset.

Livsmedelsjätten Axfood på Stockholmsbörsen är förstås given. Som enda livsmedelsjätte kvar på börsen sedan ICA köptes ut har den blivit populär bland sparare som vill ha ett defensivt element i portföljen. Och kanske är det just Willys man hoppas lite extra på. När konsumenter pressas söker sig allt fler till lågprissegmentet, där Willys har en bra position. Det finns en oro kring minskade marginaler på grund av höga kostnader, vilket sänkte aktien i samband med rapporten för det fjärde kvartalet.

Till saken hör att det just nu pågår en diskussion om vems ”fel” det är att matpriserna stigit så pass mycket. Finansministern har tagit matjättarna i örat och flera av dem har gått ut med prissänkningar. Men var det eventuella priskriget tar vägen och hur det eventuellt påverkar marginalerna återstår att se.

Cloetta är också en given påskaktie, som liksom Axfood också alltid setts som en defensiv investering. Aktien har dock gått sämre än börsen som helhet i år, och kanske spökar fortfarande den ifrågasatta miljardinvesteringen i en ny fabrik i Holland. En så stor investering, 2,5 miljarder, anses uppenbarligen vara ett stort risktagande från Cloettas sida.

På temat choklad hittar vi också Mondelez, som ju faktiskt står bakom Marabou. Inom koncernen finns också Oboy, Oreo och Toblerone för att nämna några välkända varumärken.

Såklart ska det vara påskmust till maten. Hos Carlsberg, noterat på Köpenhamnsbörsen, hittar vi exempelvis Apotekarnes påskmust. Den som föredrar exempelvis Sofiero, hittar istället NGM-noterade Kopparbergs. Aktien har inte hängt med index i år utan stampar på oförändrat sedan årsskiftet. I samband med senaste rapporten sade sig bolaget pressas av höga råvarupriser, men konstaterade också att varumärket Sofiero stärkt sin position inom ölsegmentet på den svenska marknaden.

Sillen då? Många burkar Abbas blir det på påskbordet. Och Abba återfinns under Orkla, noterat på Oslobörsen. Hos Orkla finns också Kalles Kaviar, Svennes, Felix med mera. Och orkar vi ännu mer gott efter påskmaten så finns under Orkla även OLW och Göteborgs Kex.

Och självklart är det också i Norge vi hittar laxen. På Oslo-börsen finns som bekant en hel sektor som brukar benämnas ”laxaktier”, men som innehåller såväl odling som rensning, logistiktjänster, försäljning och så vidare. Här hittar vi Mowi, tidigare Marine Harvest, som nu är en av världens största leverantörer av skaldjur och fiskfoder. Exempel på andra bolag som brukar betecknas som ”laxaktier” på är Salmon Evolution ASA, Lerøy Seafood Group, Salmar och BakkaFrost.

På Twitter blev jag uppmärksammad på att äggen på påskbordet möjligen kommer i förpackningar tillverkade av Köpenhamnsnoterade Hartmann.

Kaffe på maten? Kaffemärket Zoegas är ett av många varumärken vi hittar hos schweiziska jätten Nestlé. Fler exempel är After Eight, Kit Kat, Mövenpick och många fler.

Nu har vi fokuserat på maten. För många är ju påsken synonymt med fjällsemester. Därför är ju också Skistar en given aktie i påsksammanhang. Bolaget släppte nyligen sin rapport för vintermånaderna, där något sämre lönsamhet kunde skönjas. Även bokningsläget var sämre, men det förklarar bolaget med att fler numera bokar sin resa senare. Skistar-aktien är upp med 16 procent i år, men ned med 30 procent på ett år.

På börsen hittar vi också ett snöskoter-bolag, New York-noterade Polaris.

Vilka påskaktier hittar du?

Glad påsk!

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm