Hoppa till huvudinnehållet

Löneväxling fortsatt bästa pensionssparandet

Dagens Industri (161025) lyfte tidigare i veckan löneväxling – och ett par exempel på när det inte alls är så bra som branschen gärna framhåller.

Jag håller inte med. Löneväxling är fortsatt det förmånligaste sättet att pensionsspara på, i de allra flesta fall. Att sätta av pensionspengar på ett investeringskonto eller i en kapitalförsäkring är förstås också bra (det är alltid bra att spara till pensionen), men oftast inte fullt lika bra som att löneväxla.

Så här tänker jag:

  1. Lägre avkastningsskatt

Avkastningsskatten på löneväxling är betydligt lägre än på sparande på exempelvis investeringssparkonto. Eftersom vi på Nordnet inte tar några avgifter för försäkringsskalet blir löneväxlingen klart förmånligare.

  1. Cirka 6 procent ”gratis” avkastning

Arbetsgivaren betalar lägre skatt på pensionsavsättningar än på lön. Den mellanskillnaden efterskänker ofta arbetsgivaren vid löneväxling, vilket gör att du får cirka 6 procent mer i pension. Ett slags gratis avkastning, med andra ord.

  1. Öronmärkta pengar

En fördel för många är onekligen det faktum att löneväxlingen är öronmärkt för pensionen, i och med att pengarna inte kan plockas ut före 55 år.

Finns det då inga nackdelar med löneväxling?

Självklart, myntet har alltid två sidor. Den vars bruttolön efter löneväxlingen blir cirka 40 000 kronor eller mindre avråder vi normalt från att löneväxla. Det beror på att de allmänna förmånerna, som pension eller sjukpenning, riskerar att bli lidande.

Den som kommer att ha betydligt högre skatt när det är dags att ta ut pengarna tjänar inte heller på att löneväxla. Svårt att veta i förhand, såklart. En tumregel är dock att de allra flesta betalar mer skatt under arbetslivet än som pensionär.

Låt oss undersöka dina möjligheter att löneväxla

Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande upphörde erbjuder allt fler arbetsgivare sin personal att löneväxla. Har du möjlighet och en bruttolön på minst 40 000 kronor (efter löneväxlingen) tycker jag att du ska överväga det.

Vi berättar gärna mer om hur det funkar – för både dig och din arbetsgivare. Boka gärna ett möte med oss, så kommer vi ut till din arbetsplats.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-10-28 10:20

Man kan vända på det hela – det är dåligt att löneväxla om man tjänar mindre än 40000 kr/månad. (För att vara mer precis tror jag att det är 38000:- ) Så rådet gäller bara den som redan har en bra lön. Sen så spelar andra faktorer in om det är ett eget bolag eller om man redan sparat väldigt duktigt och kan förvänta hög pension.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-10-28 11:09

Hej,

Precis som du skriver avråder vi från att löneväxla om de allmänna förmånerna riskerar att påverkas negativt. Taket för den allmänna pensionen är 8,07 inkomstbasbelopp.

Sammantaget innebär detta att man bör avstå från att löneväxla om bruttolönen understiger 39 879 kronor efter löneväxlingen.

Vänliga hälsningar,
Lina, Nordnet

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-10-28 15:02

🙂 Tack

Anonym
Anonym
2016-10-30 19:46

det är knappast lönsamt att löner och skatter till varandra, om man studerar skatter så kan man konstatera att dessa hela tiden drabbar sparare bara inflationen gör 3% per år till det kommer avgifter och dylikt, sen tillkommer dom normala snatteri Göran Person snodde 280 miljarder ur pensions systemet runt 300 tusen per svensk, sen tillkommer det ju dom obligatoriska 30% .. man bör vara ganska försiktig med att påstå vilka avkastningskrav man har. annars blir man klock rent blåst en av dom bättre investeringarna dom senaste året tycks vara lägenheten man bor i särskilt i tätorter’ pensions försäkringarna maldes… Läs mer »

Anonym
Anonym
2016-10-31 13:04

Jag tjänade 35-40k när jag lämnade med avgångsvederlag. Kan jag flytta blivande tjänstepensionspengar själv eller måste arbetsgivaren ha ett avtal mer er. Har bara 135k i tjänstepension 😔

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-10-31 14:14

Tack för din fråga!

För kommande inbetalningar behöver arbetsgivaren ha avtal med oss. Däremot kan du alltid undersöka möjligheten att flytta en tidigare tjänstepensionsförsäkring hit.

Börja med att fylla i dina uppgifter här: https://www.nordnet.se/kampanjer/flytta-pensionen.html

Därefter återkommer vi med en sammanställning över vilka pensionsförsäkringar du har och om du kan flytta till oss. Ring oss gärna på 08-506 330 00 om du har frågor.

Vänliga hälsningar,
Lina, Nordnet