Hoppa till huvudinnehållet

Köpa aktier nu eller sen?

Det sägs ju att börsen kraschar i cykler där vi får fem goda år av börsuppgång innan nästa krasch kommer. Mina innehav har, säkerligen precis som dina, gått strålande sedan en god tid tillbaka och fram till för ett par veckor sedan kunde mina portfölj fira nya all-time-high varje vecka med Kinnevik i toppen. Själv har jag visserligen glatt mig åt alla gröna siffror, men jag kan se att många av företagen jag följer och har i min portfölj inte har visat på samma prestation som aktiens resa och jag har hållit mig ganska avvaktande inför nya köp. Eftersom min strategi är långsiktig passade jag bara på att sälja av de innehav som inte passar min placeringsprofil, då tänker jag framförallt Peab som var ett av mina första och största innehav. Det var i grevens tid, aktien har tappat 12% sedan dess.

Exempel

Ändå är jag tveksam till mitt allt större innehav av likvida medel, som nästintill ger mindre ränta än Coops medlemsåterbäring (läs: ingen). Jag kan ju visserligen följa råden att månadsspara i t.ex. fonder, men jag gillar att äga aktier och jag vill tro att jag är minst lika bra på att välja dem som många förvaltare. Min fördel är också att jag faktiskt kan vänta på sämre tider och köpa på mig i botten, vilket är en lyx vi privatsparare kan ägna oss åt. Å andra sidan står mina pengar på sidan just nu och arbetar inte för någon, vilket ur en ledarskapssynpunkt är bästa sättet att få ingenting gjort. Därför ägnade jag mig åt att räkna på en fiktiv aktie under åren innan finanskrisen 2008:

Under åren innan 2008 (som tappade 42%) såg OMXS-index ut på följande sätt (källa DN):

2007 —6
2006 +24
2005 +33
2004 +18
2003 +30
2002 —37

Låt oss säga att jag sparar 20.000 varje år som jag investerar vid ett tillfälle årligen (för enkelhetens skull). Jag håller mig till en buy & hold-strategi och köper på mig mer utan att sälja. År 2002 är marknaden på botten och aktie X kostar efter raset 10:-, därefter köper jag fler aktier efter varje uppgång, det ger följande:

År 1: 20.000/10= 2000 aktier

År 2: 20.000/13=1538 aktier

År 3: 20000/15,34= 1303 aktier

…osv. där år 7 är under finanskrisen och aktie X rasar ner till 13,7 kronor igen (dock fortfarande högre prisad än bottennivån på 10:-). Det ger mig totalt 8900 aktier. Om jag däremot hade sparat alla pengar på ett bankkonto med 1,5% i ränta och satsat totalsumman 145 276  kronor på ett bräde år 7 hade jag fått 10532 aktier, 1600 fler än om jag investerat dem årsvis.

Jag tog också med i kalkylen att aktie X hade en rak direktavkastning på 50 öre/aktie, dvs. mellan 3-5% utdelning varje år. Med utdelningen återinvesterad blev totala antalet aktier 9783 stycken, detta trots att jag inte drog skatt på utdelningen. Jag har dessutom inte räknat på courtage på köpen. I det här fallet skulle det alltså löna sig att ha is i magen. MEN:

Svagheter med exemplet

– Att pricka både  toppar och dalar är omöjligt och i det här fallet har jag för enkelhetens skull gått efter börsens års-prestation och med endast en mätpunkt per år.

– Aktie X beter sig som index. Dvs. om jag skulle hitta en aktie som överpresterade mot marknaden och inte tappade lika mycket under ett fall skulle exemplet se annorlunda ut.

– 2008 var ett rekordår även ur ett historiskt perspektiv, nedan kan du se vilka år Stockholmsbörsen fallit som mest:

1914 —31 procent
1920 —21 procent
1921 —28 procent
1931 —40 procent
1932 —27 procent
1939 —29 procent
1966 —23 procent
1970 —23 procent
1990 —31 procent
2002 —37 procent
2008 —42 procent

Det betyder, att om fallet blivit t.ex. -30% hade den som köpte regelbundet med utdelning gått vinnande ur affären.

– Exemplet riktar sig mot historiska data. Det betyder att om vi har en hausse på marknaden under fler år än exemplet ovan så tappar pengarna på sparkontot mark relativt fort.

– Den som prickade toppen år 5 och sålde av sitt innehav skulle ha 178.000 kronor plus 40.000 kronor att stoppa in vid den stora nedgången två år efter.

Hur gör du?

Har du större andel likvida medel nu än tidigare? Köper du fortfarande regelbundet eller väntar du på en dipp? Tror du de senaste veckornas nedgång kommer fortsätta? Diskutera här, -eller som vanligt på Twitter!

Jag tycker att det är strålande att ni har börjat kommentera så mycket, både högt och lågt och jag försöker att alltid svara på era inlägg även om det tar lite tid.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
13 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-08-12 12:16

Hej! Jag känner igen mig i dessa ibland matematiska grubblerier! =) Jag började själv köpa aktier 2007 fram t.o.m bottenskrapet hösten 2008 (ganska riskabel taktik för en nybörjare!) och efter en stundtals ganska omskakande resa så såg jag värdena gå upp och jag sålde succesivt av aktierna 2011-2013 med ganska bra vinst, trots reavinstskatten. Nu har jag börjat “på ny kula” med en ISK-depå och jag ställer mig själv samma fråga, med en ganska stor summa pengar på drygt 2%-iga bankkonton. Min utgångspunkt är att jag delat upp pengarna så att jag köper kvartalsvis i drygt 10 large och mid… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-13 12:03

Med en enkel trendföljande placeringsstrategi behövs ingen spåkula. Däremot måste man klara av att hålla sig till strategin och inte vara låst vid mantrat att börsen på sikt alltid går upp. Tänk om den inte gör just det precis när du tänkt använda dig av pengarna.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-13 23:17

Många är engagerade i din spåkula Jessie så du kanske kan fråga tomten om en annan julklapp 😉 Tack för ditt inlägg!

Anonym
Anonym
2014-08-12 18:25

Jessie, skaffa “Hitta Kursvinnare” från aktiespararna. Det är det närmaste du kommer en spåkula. Själv letar jag efter företag som under lång tid minst fem men gärna tio år ökat vinst och omsättning. Det mest sannolika är att de fortsätter med det.

Anonym
Anonym
2014-08-12 23:30

Magnus, Har du någon enkel metod för din strategi eller sitter du och tokletar dem företagen? Jag är lite inne på samma spår…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-13 15:25

Jg missade att svara här. Se mitt svar längre upp.

Anonym
Anonym
2014-08-13 14:43

I hitta Kursvinnares ta-modul kan du se kurs, försäljning och vinst samtidigt. Ställ in på minst fem år och välj ut företag med stigande vinst och omsättning alla år. Gör en analys i fa-modulen och använd ta-modulen för att hitta köpläge.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-13 23:16

Kul att du nämner den Magnus, har faktiskt kikat lite på den men varit för snål. Jag antar att du tycker den fungerar bra? Vilka bolag har du snappat upp?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-14 13:04

Det är kanonbra på alla sätt, undantaget att jag inte gillar portföljhanteringen. Vid tillfälle kan jag maila över hur jag jobbar med programmet.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-14 20:24

Några, men det är arbetssättet som är intressant.

Anonym
Anonym
2014-08-14 10:03

Hej Angelica, Jag har en offensiv portfölj och har allt mitt sparande i aktier. Att vänta och försöka pricka in en absolut börsbotten ägnar jag mig inte åt då min investeringsfilosofi är att investera i aktier med stark framtidsfundamenta och som har stora chanser att vara betydligt högre värderade inom 5-7 år. Under resans gång köper jag mer än jag säljer eftersom målet är att ha ett så stort innehav som möjligt i antalet aktier när resan uppåt väl börjar. Min taktik kräver ett stort långsiktigt tålamod samt att man håller sig uppdaterad om företaget, branschen de verkar i och… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-16 21:14

Det är jättesvårt att pricka in toppar och dalar men just nu sitter jag med en större kassa och hittar inget att köpa, jag tycker inte priserna är motiverade i Sverige. Jag funderar om jag ska fortsätta sitta på kassan eller om man ska börja kolla på börsen på andra sidan Antlanten. Tips mottages tacksamt!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-17 16:46

Min åsikt är att du ska ha pengarna i Sverige och att det mesta är övervärderat.